Wordt Nederland nu al afhankelijk van buitenlands aardgas?

Onder druk van boze Groningers en de publieke opinie heeft de overheid besloten om de aardgaswinning in Groningen te beperken. Door die beperking is de Nederlandse aardgasproduktie in mei 2015 afgenomen tot 1888 miljoen m³. (bron: JODI-Gas World) Dat is maar liefst 59% minder dan in mei 2014.
Hieronder staat de Nederlandse aardgasproduktie voor de maand mei van de afgelopen 5 jaar weergegeven.
Schermafbeelding 2015-07-28 om 20.43.26

Het binnenlands aardgasverbruik in mei 2015 kwam uit op 2408 miljoen m³. En dat is merkwaardig genoeg 520 miljoen m³ meer dan Nederland zelf produceerde.
Zonder de import van aardgas uit het buitenland waren we eind mei gas tekort gekomen. (Bij wijze van spreken, want er is in Nederland een behoorlijke buffervoorraad aangelegd)

De afnemende binnenlandse gasproduktie werd in mei 2015 ruimschoots gecompenseerd door import uit het buitenland. In mei importeerde Nederland 3447 miljoen m³ aardgas. Dat is maar liefst 1100 miljoen m³ meer dan in mei 2014; een stijging van 47%.
Het grafiekje hieronder laat zien dat de Nederlandse import van aardgas flink gestegen is.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 21.11.07

Oplettende lezers hebben al gezien dat de import van aardgas in mei 2015 voor het eerst groter was dan de binnenlandse gasproduktie. In grafiek nummer 3 is dat met een rood pijltje zichtbaar gemaakt.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 21.19.42

Slechts weinig mensen zullen begrijpen dat dit een uniek en historisch moment is. Het zal ook compleet genegeerd worden door de media.

Het is een beetje merkwaardig dat Nederland in mei 2015 toch ook nog aardgas exporteerde. Volgens de JODI-Gas World Database exporteerde Nederland in mei nog 2927 miljoen kuub. Dat is 31% minder dan de 4246 miljoen kuub die in mei 2014 nog geëxporteerd werd.
In grafiek 4 heb ik de maandelijkse export voor de afgelopen 4 jaar weergegeven.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 21.28.40

De export van aardgas was in mei 2015 lager dan de import: de aardgashandelsbalans is daardoor negatief geworden. Netto importeerde Nederland 512 miljoen m³ aardgas.
Ook dat is nog niet eerder voorgekomen.

Schermafbeelding 2015-07-29 om 07.46.30

De aardgasbaten worden wel heel snel minder. Ik voorzie een aantal mogelijke gevolgen:
– de winning van aardgas uit Groningse bodem wordt weer opgevoerd
– de regering gaat flink bezuinigen op overheidsuitgaven
– de gasprijs gaat omhoog
– de staatsschuld zal nog verder oplopen

Advertenties

10 gedachten over “Wordt Nederland nu al afhankelijk van buitenlands aardgas?

 1. Rob Alberts

  Of de media hier aandacht aan moeten schenken weet ik niet.

  Wel lijkt mij dat onze overheid en de Nederlandse energiebedrijven naar alternatieve energiebronnen moeten gaan zoeken.

  Bezorgde groet,

 2. NevenA

  Slechts weinig mensen zullen begrijpen dat dit een uniek en historisch moment is. Het zal ook compleet genegeerd worden door de media.

  Ongelofelijk eigenlijk.

  Wel lijkt mij dat onze overheid en de Nederlandse energiebedrijven naar alternatieve energiebronnen moeten gaan zoeken.

  Rob, dat zullen ze pas gaan doen als wij, burgers en consumenten, dat van ze eisen. Tot die tijd regelen ze het lekker met elkaar.

  Maar dat gebeurt natuurlijk pas als genoeg mensen geïnformeerd zijn, en dan is het handig als de media dit soort dingen bericht.

  1. Hans Verbeek

   Hallo Neven, leuk dat je weer eens langskomt.
   Steeds meer mensen in mijn omgeving denken hardop om Nederland te verlaten en om ergens in Zuid-Europa of Nieuw-Zeeland een vervallen boerderijtje met een stukje land te kopen.
   Ik denk er af en toe ook over.

 3. Hans

  Is het niet gewoon zo, dat men nu goedkoop gas uit Rusland kan kopen? Volgens mij is Poetin graag wat kwijt. Waarom zou je dan kostbaar gas niet zelf in de grond laten zitten(omdat je het te goedkoop moet verkopen) tot er weer duurdere tijden komen?, zo nu en dan een beetje hamsteren kan geen kwaad toch, doen (verstandige)huishoudens in het klein toch ook.

  Goed stuk Hans, maar zou hier niet gewoon een strategie achter zitten ?

  1. Hans Verbeek

   Leuk dat je meedenkt, Hans. Er zit wel wat in jouw idee. Nu de Groningers zo boos zijn en het Russisch gas relatief goedkoop is, is extra gas importeren een redelijk alternatief. Maar het is natuurlijk altijd duurder dan het gas uit eigen bodem gebruiken.
   We gaan het zien of Nederland dit lange tijd kan volhouden.

 4. paradoxnl

  Goed en interessant stuk Hans!
  Zoals je al opmerkte (in het geval de huidige netto import maar tijdelijk is) zal Nederland in de niet al te verre toekomst uiteindelijk een (netto) gas importeur worden en zal er geen geld meer verdiend worden aan de (netto) export van aardgas.
  Wat betreft toekomstige aardgasprijzen, Rusland en Iran bevatten als ik allerlei informatie mag geloven, nog grote hoeveelheden aan goedkoop winbaar gas. Misschien dat laatstgenoemde een factor is welke een temperend effect op de toekomstige aardgasprijzen zal hebben, zodat Nederland niet al teveel ‘dient’ te gaan betalen voor haar aardgas. Maar ja, zo lang er geen aardgas pijpleiding direct vanuit Iran komt, zal m.i. Europa voorlopig nog sterk afhankelijk blijven van Russisch aardgas. Aardgas in de vorm van LNG importeren is relatief duur.

  Om een lang verhaal kort te maken, of Nederland in de toekomst nu goedkoop of duur aardgas dient te gaan importeren, de Nederlandse betalingsbalans zal zo wie zo een stuk somberder worden in het geval Nederland op structurele basis een (netto) aardgas importeur wordt.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Paradox. We zullen zien of minister Kamp zijn belofte (om de aardgaswinning in Groningen te verlagen) waar kan maken. Ik verwacht dat in oktober en november de gaswinning weer opgevoerd zal worden.
   Kun jij eens uitzoeken hoe het staat met de bovengrondse aardgasvoorraad in West-Europa?
   Nu Nederland meer aardgas importeert en minder exporteert, wordt het voor andere landen misschien moeilijker om hun bovengrondse aardgastanks (met Russisch of Noors gas) te vullen.

   Ook al is aardgas uit Rusland momenteel goedkoop: het transport naar Nederland maakt het gas duurder dan ons eigen aardgas (veronderstel ik). En bij dalende gasdruk in onze eigen gasvelden, stijgen de kosten van de winning, door bijvoorbeeld het ‘fracken’ (ook al wordt dat anders genoemd). Op de lange termijn zullen de consumenten meer voor het gas moeten betalen (als ze dat nog kunnen bij dalende koopkracht en krimpende pensioenen en uitkeringen)

   1. paradoxnl

    Hans,

    1)
    In plaats van de bovengrondse aardgasvoorraad in West-Europa heb ik de totale bovengrondse aardgasvoorraad van EU-28 landengroep opgezocht:
    30 juli 2015: 55,4 miljoen kubieke meter.
    28 juli 2014: 63,7 miljoen kubieke meter.
    29 juli 2013: 47,6 miljoen kubieke meter.
    30 juli 2012: 56,9 miljoen kubieke meter.

    Dus iets lager dan vorig jaar, hoger dan twee jaar geleden en ongeveer hetzelfde als drie jaar geleden rond deze tijd van het jaar.

    Link:
    https://transparency.gie.eu/index.php

    2)
    Daarnaast heb ik ook die van de Oekraine opgezocht:
    30 juli 2015: 12,9 miljoen kubieke meter.
    30 juli 2014: 14,8 miljoen kubieke meter.
    De bovengrondse aardgasvoorraad is in de oekraine momenteel nog lager dan vorig jaar.
    Het is voor de bevolking aldaar niet te hopen dat de komende winter streng wordt!

    Link:
    https://transparency.gie.eu/index.php/graphs?code=25

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Bedankt voor de informatie. De gezamenlijke voorraad van de EU is dus gewoon normaal voor deze tijd van het jaar.
    Het is jammer voor de bevolking, maar Oekraïne wordt langzaam kapotgemaakt door politici en bankiers, net zoals Griekenland…

 5. paradoxnl

  Hans,

  quote …
  “Het is jammer voor de bevolking, maar Oekraïne wordt langzaam kapotgemaakt door politici en bankiers, net zoals Griekenland…”
  … einde quote

  Ook naar mijn idee speelt wat je daarboven opmerkt een grote rol bij de ellende in de Oekraïne. Ik wil aan dat lijstje nog grote en machtige internationaal opererende corporaties toevoegen.

  Los van de oekraine…
  Naar mijn bescheiden mening zal ons financieel economisch systeem in huidige vorm uiteindelijk haar eigen kinderen opeten.
  Om het vaag te houden en enigszins gechargeerd: Er wordt wel eens beweerd dat misdadig gedrag op extreem grote schaal niet meer als misdaad gezien wordt, dat het als een vanzelfsprekendheid ervaren wordt en zelfs recht gepraat wordt en niet als misdaad opgevat wordt, ergo iedereen over je heen valt dat je het als misdaad wilt benoemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s