Nederlandse aardgasreserves slinken snel

Volgens de berekeningen van het CBS werd er in 2014 ruim 113 miljard m³ aardgas onttrokken aan de Nederlandse aardgasreserves. Dat is flink meer dan de onttrekking in 2010 t/m 2013.

Schermafbeelding 2015-09-09 om 18.23.25

Volgens het CBS bedroegen de Nederlandse aardgasreserves op 1 januari 2014 nog 1044 miljard m³. De 113 miljard m³ die in 2014 uit de reserves werd opgestookt is ruim 10% van de resterende reserves. Dat is een flinke hap.
Als de gaswinning niet wordt beperkt en ieder jaar 113 miljard kuub aan de reserves wordt onttrokken: dan is Nederland over 9 jaar door zijn aardgas heen.
Dit werpt een ander licht op de sterke beperking van de gaswinning in Groningen. Misschien speelt naast de schade door aardbevingen ook het opraken van het aardgas een belangrijke rol.

Het opraken van het Nederlandse aardgas kan op verschillende manieren worden opgevangen.
a. Nederland kan meer aardgas importeren uit Rusland en Noorwegen. Maar Nederland zit dan aan het eind van een lange pijpleiding dwars door Europa. Het is een kwetsbare positie.
b. Nederland kan op zoek naar alternatieve brandstoffen: bijv. steenkool. Voor de opwekking van elektriciteit wordt geleidelijk al meer steenkool ingezet. Voor huishoudelijk gebruik kan steenkool, net als vroeger in de ouderwetse gasfabrieken, omgezet worden in kolengas, dat via het gasleidingen-netwerk verdeeld kan worden.
c. Nederland kan ook verduurzamen en het aardgasverbruik sterk verminderen. Door slim bouwen, isoleren en gebruik van zonnewarmte-collectoren is het mogelijk om gasloze woningen te bouwen. Sommige particulieren schaffen al een houtkachel aan.
In openbare gebouwen kan de thermostaat lager en Nederland kan in de komende 10 jaar best wennen aan een kamertemperatuur van 17 of zelfs 15ºC. Doe maar een trui aan.

Schermafbeelding 2015-09-10 om 08.38.37

In december 2014 bevatten de resterende Nederlandse reserves volgens het CBS 932 miljard m³ gas. Door de jaarlijkse winning met 40% te beperken zijn deze reserves nog toereikend voor 15-20jaar. Als de gaswinning niet beperkt zou worden, dan zal in 2024 het aardgas al op zijn.

Schermafbeelding 2015-09-10 om 08.44.53

5 gedachten over “Nederlandse aardgasreserves slinken snel

  1. Hans Verbeek

   Inderdaad Raymond, elektriciteitsmaatschappijen maakten 5 jaar geleden al plannen voor steenkoolcentrales. Zij wisten al hoe snel het aardgas op zou raken.
   In het afgelopen jaar is men al begonnen met de overstap naar steenkool:
   https://cassandraclub.wordpress.com/2015/05/05/de-terugkeer-van-steenkool-in-de-nederlandse-energiehuishouding/

   De bezorgdheid om de bevingen in Groningen is het verhaal dat de bevolking wordt verteld. In werkelijkheid spelen er heel andere zaken: we moeten afkicken van het gas voordat het op is.

   1. Nicolette Marié

    Aanvulling: die bezorgdheid (vooral bij de bewoners van Groningen) is terecht – we lopen hier hele grote risico’s, zeker in vergelijking met de rest van Nederland. Bovendien worden we voor de wolven gegooid. Bestuurlijk trekt iedereen zijn handen van ons af. Het LIJKT voor de buitenwacht alsof er wat geregeld is, maar tot nu toe zijn het vooral doekjes voor het bloeden, die grotendeels door NAM bepaald en betaald worden.

    Verder is het zo, dat NAM met compressoren werkt om de laatste resten Gronings gas te winnen. Dat heeft te maken met het verminderen van de druk in het gasveld.

    Die compressoren hebben ook weer invloed op de ondergrond, al zal NAM dat ten stelligste ontkennen.

    Er waren ooit plannen om bij iedere productielocatie nog een compressor te zetten, maar daar is na een 1e proef niks van terechtgekomen. Waarschijnlijk veel te link – en te duur.

    M.a.w.: zodra de druk in Groningen ondanks de compressoren die er staan (en die heel veel stroom verbruiken) weer te laag wordt om nog te produceren, kan het niet meer.

    Tot slot is het zo dat olie- en gasproducenten ALTIJD doen alsof ze meer olie of gas in de grond hebben gevonden dan werkelijk het geval is.

    We komen nu meer en meer te weten hoe het écht zit. (Niet goed. Nederland is “gevangen” in een gasweb.)

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Bedankt voor je reactie, Nicolette.
    De bevingen en bodemdaling in Groningen zijn een actueel probleem. Goed dat daar aandacht aan geschonken wordt.
    Maar het toekomstig probleem, over 5 tot 10 jaar is er niet meer genoeg aardgas om Nederland warm te houden, wordt compleet doodgezwegen. En dat probleem gaat nooit meer weg. Daarom vraag ik daar aandacht voor.
    De bevingen zullen stoppen, misschien zijn de zwaarste bevingen al geweest.
    Maar hoe blijven we warm in de komende 100 winters?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s