Nederland stapt langzaam over van aardgas naar steenkool: de cijfers

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse elektriciteitsproducenten de laatste jaren steeds minder aardgas zijn gaan gebruiken en geleidelijk aan steeds meer steenkool.

Het verbruik van aardgas is sinds 2010 geleidelijk afgenomen. Zo blijkt uit de aardgasbalans van het CBS. In het eerste half jaar van 2010 verbruikte de elektriciteitscentrales 5228 miljoen m³. In dezelfde periode van 2015 was dat 2847 miljoen m³: een afname van 45%.

Schermafbeelding 2015-10-29 om 08.09.53

Het gasverbruik begint al te dalen voordat minister Kamp dit voorjaar besloot om de gaswinning uit het Slochteren-gasveld te beperken.

Hierbij wil ik wel even aantekenen dat in dezelfde periode het aantal windmolens dat elektriciteit produceert, toenam. Bovendien ging Nederland ook steeds meer (duurzame) elektriciteit uit m.n. Duitsland ging importeren. In de grafiek hieronder zie je dat in 2010 en 2011 werd ca. 15% van het totale elektriciteitsaanbod uit importstroom bestond. Vanaf 2013 is dat tussen de 25 en 30%.
M.a.w. de daling van het aardgasverbruik komt deels doordat er meer duurzame energie wordt opgewekt en geïmporteerd.

Schermafbeelding 2015-10-29 om 18.25.07

In 2010 en 2011 verbruikte Nederlandse elektriciteitscentrales tussen de 3600 en 4000 miljoen kg. steenkool per half jaar. Vanaf 2012 neemt dat iets toe. In 2014 en 2015 ligt het steenkoolverbruik beduidend hoger.

Schermafbeelding 2015-10-29 om 08.29.03

Ik verwacht dat de hoeveelheid steenkool, die gebruikt wordt in Nederlandse elektriciteitscentrales verder zal toenemen. En ik verwacht dat de elektriciteitsproducenten in de komende vijf jaar het gebruik van aardgas verder zullen afbouwen. Opnieuw een teken aan de wand dat er niet zo heel veel aardgas meer in de Nederlandse bodem over is.

4 gedachten over “Nederland stapt langzaam over van aardgas naar steenkool: de cijfers

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Een paar nieuwe kolencentrales zijn zo gebouwd als het aardgas begint op te raken. En overstappen op elektrisch koken is ook makkelijk te realiseren. Als we dat op tijd doen, dan kunnen we nog jaren langer met ons aardgas vooruit.
   Maar honderdduizenden CV-ketels vervangen door kolen-, hout- en oliekachels wordt een stuk ingewikkelder, Paradox.

   1. Raymond Horstman

    Hiervoor zullen we toch echt nog een tijdlang, zeg een jaar of 25, aardgas moeten importeren. En dat kan uiteindelijk alleen uit Rusland. Nu moeten we wel bedenken dat Rusland voor haar inkomen veel afhankelijker is van de export van aardgas dan wij dat ooit geweest zijn.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    De Russische inkomsten uit de export van olie en gas komen terecht bij de steenrijke toplaag van hooguit 5%. Zij kopen BMW’s, Mercedessen, dure kleding en horloges. De rijke Russen reizen de hele wereld over. Die rijke Russen zijn inderdaad afhankelijk van (verslaafd aan) de hoge olie- en gasbaten.
    De gewone Russen hebben veel minder gemerkt van de lage olieprijs, maar ze hebben maar weinig hoeven inleveren: ze hadden al bijna niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s