Is Nederland nu al afhankelijk geworden van buitenlands aardgas?

Volgens de JODI Gas World-database importeerde Nederland in september 2015 twee keer zoveel aardgas dan het zelf produceerde. De import van aardgas bedroeg 3780 miljoen m³; de binnenlandse produktie bedroeg slechts 1812 miljoen m³.
In de grafiek hieronder heb ik de maandelijkse produktie en import van aardgas (volgens de JODI-Gas World database) uitgezet.

Schermafbeelding 2015-11-18 om 08.00.07

In 2015 is de import van aardgas al in vier maanden groter geweest dan de produktie. De Nederlandse import van aardgas was nog nooit zo groot als in september 2015.

Het binnenlands verbruik was in september opnieuw groter dan de binnenlandse produktie: 2557 miljoen m³ tegen 1812 miljoen m³. Zonder de gestegen import had Nederland ingeteerd op de bovengrondse (en ondergrondse) gasvoorraden.

Merkwaardig genoeg exporteert Nederland nog altijd aardgas. In september werd er 3035 miljoen m³ aardgas geëxporteerd. Maar omdat de import 3780 miljoen m³ bedroeg, is er sprake van een netto-import van 745 miljoen m³. In september 2014 werd er nog netto 1433 miljoen m³ aardgas geëxporteerd.
De grafiek hieronder laat de Nederlandse aardgasbalans (het verschil tussen export en import) zien. Decennialang was Nederland een aardgasexporteur, maar in 2015 is Nederland al vier maanden een importeur van aardgas.

Schermafbeelding 2015-11-18 om 08.04.40

Over de eerste 9 maanden van dit jaar exporteerde Nederland 36 miljard kuub aardgas. De cumulatieve import is in 9 maanden opgelopen naar bijna 28 miljard kuub. Het blijft nog even afwachten of Nederland over heel 2015 een netto-exporteur of een netto-importeur van aardgas zal worden.

3 gedachten over “Is Nederland nu al afhankelijk geworden van buitenlands aardgas?

 1. paradoxnl

  Hans, bedankt voor de update.

  Op NOS teletekst stond enkele dagen geleden het volgende bericht:

  “Aardgas blijft rem op groei….
  Voor het zesde kwartaal op rij is de
  Nederlandse economie gegroeid,maar de
  groei vlakt af.De economie groeide in
  het derde kwartaal met 0,1 procent ten
  opzichte van drie maanden eerder.

  Volgens het CBS komt de groei door een
  toename van de investeringen,export en
  consumptie.Een rem op de groei blijft
  de lagere aardgasproductie.De groei was
  in het tweede kwartaal ook 0,1 procent
  en een kwartaal eerder 0,6 procent.

  Minister Kamp vindt het cijfer te laag.
  “Ik vind dat het niet meevalt”,zegt hij
  in een reactie.”Alle reden om bedrijven
  te blijven steunen.”Hij wijst er wel op
  dat de vooruitzichten positief zijn”.

  1. Hans Verbeek

   Dat is inderdaad een belangrijke vraag, Hans. Hebben we alleen de kraan dichtgedraaid? Of is de gasbel bijna leeg. Ik denk zelf dat de waarheid in het midden ligt.
   De afgelopen jaren heeft de NAM de bodem van kleine gasvelden al honderden keren ‘gefrackt’, met explosieven en hoge druk het gesteente opengebroken om meer aardgas vrij te laten komen. Dat zouden ze niet doen als het niet nodig was. En de NAM gebruikt tegenwoordig heel veel compressoren in het gaswingebied. Kennelijk omdat de druk in het gasveld flink afgenomen is.
   De gaswinning in Nederland is erg ondoorzichtig: er komen maar heel spaarzaam cijfers naar buiten via het CBS. Daarom gebruik ik de JODI Gas World database, ook al heb ik geen idee hoe die mensen aan hun gegevens komen.

   We weten veel meer over de huizenprijzen in Groningen dan over de resterende gasreserves in Groningen. De mensen die over huizenprijzen rapporteren (makelaars, hypotheekverstrekkers enz), hebben zelf belang bij hogere prijzen en er is een kans dat ze hun cijfers oppoetsen voor publicatie.

   Twee maanden geleden blogde ik over de resterende gasreserves van Nederland. Volgens de officiële cijfers van het CBS (en de NAM) hebben we nog 900 miljard kuub.
   https://cassandraclub.wordpress.com/2015/09/10/nederlandse-aardgasreserves-slinken-snel/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s