Aardgasimport voor Nederland steeds goedkoper

In september 2014 bedroeg de prijs van Russisch aardgas 8,07 euro per miljoen BTU volgens opgave van Gazprom. In die maand importeerde Nederland 2650 miljoen m³ aardgas, o.a. uit Rusland.
In 2015 is de prijs van Russisch aardgas gaan dalen en in september van 2015 is de prijs gezakt naar 5,78 euro per miljoen BTU. Het aardgas is nu 28% goedkoper dan een jaar geleden.

 

Schermafbeelding 2015-11-30 om 17.21.05 de grafiek hierboven loopt t/m oktober 2015

De 2650 miljoen m³ gas, die Nederland importeerde, komen overeen met 93573446 miljoen BTU. Bij de gasprijs van september 2014 kostte de import van 2650 miljoen m³ dus 755 miljoen euro.
Dit jaar importeerde Nederland 3780 miljoen m³, ofwel 133474576 miljoen BTU: 42% meer dan vorig jaar. Maar omdat de prijs is gedaald kostte die gasimport 771 miljoen euro, slechts 2% meer dan de gasrekening van september 2014.

Voor slechts 2% meer kan je nu 42% meer aardgas kopen.
Het is voor de Nederlandse economie dus helemaal niet zo slecht om de aardgaswinning terug te schroeven en meer buitenlands aardgas te importeren. Misschien is dat ook een van de redenen waarom de gaswinning in Groningen zo sterk is teruggebracht. (deze mogelijkheid is hier door reageerder Hans al eens geopperd)

Het is goed mogelijk dat de prijs van Russisch importgas nog verder daalt. De prijs in euro’s is momenteel lager dan in oktober 2005. Terwijl er in die 10 jaar biljoenen euro’s zijn bijgekomen. Schermafbeelding 2015-11-30 om 18.32.16

Misschien is het voor Nederland wel slim om helemaal te stoppen met aardgaswinning en volledig over te stappen op Russisch importgas. Het zijn rare, maar interessante tijden.

5 gedachten over “Aardgasimport voor Nederland steeds goedkoper

 1. Hans

  Hans, net zoals je al aangaf in je voorgaande stuk: alles is eindig. Dus zelfs al zou Nederland gaan verdienen aan Russisch of Noors gas(opslag als Slochteren leeg is), dan is maar de vraag voor hoe lang. Ook is schijnbaar nog erg vaag, wat Nederland verdient aan die opslag.

  Ik vermoed dat Poetin, na de verschillende sancties er voor kiest om het gas zo goedkoop te maken zodat er toch nog knikkers in het land stromen. Naast het goedkoper worden van grondstoffen in z’n algemeenheid, wat een slechte zaak is. Vraag is ook hier: voor hoelang blijft het goedkoop?.

  Vraag 6,7 en 8 is interessant:

  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken/documenten/kamerstukken/2011/10/14/beantwoording-kamervragen-gasrotondestrategie

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, Hans.
   De gasrotonde-strategie heeft in 2015 (en ook in 2016) heel goed uitgepakt. Hoewel de Nederlandse gasproduktie en gashandel erg ondoorzichtig zijn, lijkt het alsof het goedkope Gazprom-gas met winst kan worden doorverkocht aan het Verenigd Koninkrijk. De pijpleidingen (o.a. Nordstream) liggen er, dus ze kunnen maar beter gebruikt worden.
   Ik denk dat LNG(vloeibaar gas) geen toekomst heeft: het is te omslachtig en dus te duur in vergelijking met pijpleiding-aardgas uit Rusland en Noorwegen.

   Alles staat of valt met de vraag naar aardgas (en energie in het algemeen). Bij economische krimp of een economische crisis daalt de vraag naar aardgas en het besteedbaar inkomen van de consumenten (zie ook het weblog van Gail Tverberg “Our Finite World”). De winning van aardgas wordt steeds duurder: het moet ook van steeds verder weg komen (uit de Barentszee, Turkmenistan of Siberië). En de consumenten kunnen dat duurder wordende gas steeds moeilijker betalen.

 2. paradoxnl

  Interessante informatie van jullie (Hans en Hans V.)

  Terzijde:
  In een recent artikel gaat Rune Likvern ervan uit dat de Noorse aardgasproductie al kort na het jaar 2020 flink gaat inzakken. Niet iedereen is het met hem eens. Het zal waarschijnlijk sterk afhangen van bovengrondse factoren. Het is afwachten in hoeverre Rune het bij het juiste einde gaat hebben.
  En ik las zojuist dat de totale Amerikaanse aardgasproductie voor het eerst sinds geruime tijd
  (8 januari 2015) weer onder de 70 miljard kubieke voet is gezakt, De vraag ligt er momenteel op ongeveer 74,9 miljoen kubieke voet per dag. Maar ja, de Amerikaanse aardgasprijzen zijn op dit moment spot goedkoop. Als blijkt dat er op korte termijn in Amerika noemenswaardig hogere
  aardgasprijzen benodigd zijn om de aardgasproductie aldaar op niveau te houden, zal dat de koopkracht niet ten goede komen.

  Quote:
  The primary driver was a drop in production of 1.3 Bcf/d to 69.9 Bcf that was partially offset by Canadian imports rising 0.6 Bcf/d. This is the first time production has fallen below 70 Bcf since January 8.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s