Opwarming leidt tot meer sneeuwval

Het Global Snow Lab heeft berekend dat in november 2015 ruim 36 miljoen km² van het Noordelijk Halfrond bedekt was met sneeuw. Dat is 5,5% meer dan het gemiddelde sneeuwdek over de afgelopen 30 jaar.
Als we kijken naar de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond over de afgelopen decennia, dan zien we een stijgende trend.

Schermafbeelding 2015-12-05 om 15.18.31

De doorgetrokken donkere lijn in de grafiek geeft het voortschrijdend gemiddelde over 5 jaar weer.
Vooral in de laatste 10 jaar ligt er in november (en in oktober) gemiddeld meer sneeuw dan in de decennia daarvoor. Het lijkt alsof het opwarmen van de atmosfeer en de oceanen tot gevolg hebben dat er meer sneeuw valt in de aanloop naar de winter.
Het grotere sneeuwdek in de herfst weerkaatst meer zonlicht en zou daarmee een deel van de opwarming teniet kunnen doen. Maar in het voorjaar zien we juist een kleiner sneeuwdek dan gemiddeld en dat zou juist zorgen voor meer opwarming omdat er minder zonlicht wordt weerkaatst.
Ik zou het interessant vinden als klimatologen met hun klimaatmodellen een sneeuwval-prognose voor de toekomst zouden maken en die zouden vergelijken met de waargenomen veranderingen. Als ik dat interessant vind, dan zullen er ook klimatologen zijn, die het interessant vinden. Dus zo’n prognose zal vroeger of later wel gepubliceerd worden… hoop ik.

3 gedachten over “Opwarming leidt tot meer sneeuwval

 1. Rob Alberts

  Sneeuwpoppen maken of sneeuwbalgevechten zijn voor mij nostalgische herinneringen geworden.
  Een witte Kerst kan ik mij ook slecht heugen.
  Maar echte statistieken heb ik niet paraat; laat staan dat ik mij aan voorspellingen wil wagen?
  Of toch wel; ook dit jaar weer geen witte Kerst.

  Bewolkte groet,

 2. paradoxnl

  Ik vind het ook interessant.
  Niet alleen het oppervlakte maar ook de totale hoeveelheid sneeuw boven het noordelijk halfrond is in de maand november de afgelopen paar jaar bovengemiddeld uitgevallen.
  Ook nu (5 december 2015) ligt er met name boven grote delen van Siberie een bovengemiddeld dik sneeuwtapijt en naar verwachting zal er de komende week bovengemiddeld veel sneeuw gaan bijvallen. Voor de tijd van het jaar flink zachte en relatief vochtige luchtmassa’s overspoelen de komende tijd een brede strook van Siberie.
  Aangezien ondanks de relatief zachte temperaturen ook de maximum temperaturen aldaar nog ruimschoots onder het vriespunt blijven, zal alle neerslag in de vorm van sneeuw vallen en er ligt al zoveel.
  Het zwaartepunt van de kou verplaatst zich hoogstwaarschijnlijk (tijdelijk) terug boven het noordpoolgebied (wat weer gunstig is voor de aangroei van het ijs in het noordpoolgebied) en ook gunstig voor bovengemiddeld veel sneeuw boven het (tijdelijk?) relatief zachte Siberie.
  Als de situatie met hogedruk boven het noordpoolgebied en mede als gevolg daarvan de depressies gevuld met vochtige en relatief zachte lucht nog een tijdlang een groot deel van Siberie blijven overspoelen kan er deze maand wel eens heel veel sneeuw gaan bijvallen in Siberie. 🙂
  Afwachten maar weer hoe dik de sneeuwlaag over Siberie uiteindelijk zal worden en hoe lang het duurt eer deze sneeuwlaag (in 2016) grotendeels verdwenen zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s