De Nederlandse energiebalans: een update

Deze week publiceerde het CBS nieuwe cijfers over het Nederlandse energieverbruik. Ik heb even wat grafiekjes gemaakt om te kijken of er duidelijke trends te zien zijn.

Energieverbruik van de gezamenlijke Nederlandse economische activiteiten
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie steeds energiezuiniger wordt.
Het energieverbruik in 2014 was met 2227,6 PJ 3,6% lager dan in 2011,

Schermafbeelding 2015-12-10 om 10.48.45

Het energieverbruik daalt terwijl de economie nog licht groeit. Misschien komt dit doordat er energie-intensieve activiteiten naar het buitenland worden verplaatst. Of doordat economische activiteit, die weinig energie verbruikt, een groter aandeel heeft in de Nederlandse economie.

In de Energiebalans van het CBS vind je de energieverbruikscijfers vanaf het jaar 1995. Deze cijfers laten zien dat het energieverbruik steeg tot halverwege het eerste decennium van de 21e eeuw. Daarna begon het verbruik af te nemen, afgezien van een scherpe piek in het jaar 2010.

Schermafbeelding 2015-12-10 om 12.14.12

Energiewinning in Nederland
De hoeveelheid energie, die in Nederland gewonnen wordt, vertoont een licht dalende trend.
Schermafbeelding 2015-12-10 om 13.11.25
Voor dit jaar (2015) zal de hoeveelheid gewonnen energie flink lager uitvallen i.v.m. de sterk verminderde gaswinning.

De energiesector, waaronder het CBS olie- en gaswinning, cokesfabrieken, raffinaderijen en energiebedrijven rekent, verbruikt zelf 6 tot 7% van het totale energieverbruik. De laatste jaren loopt dat percentage licht op.
Schermafbeelding 2015-12-10 om 13.18.19

Als we specifiek kijken naar de olie- en gaswinning, dan zien we dat de winning van fossiele brandstoffen in Nederland steeds meer energie kost. Het energieverbruik loopt de laatste 20 jaar op van ongeveer 1,2% van het totale energieverbruik naar 1,5%.

Schermafbeelding 2015-12-10 om 13.30.17

Omdat de gaswinning dit jaar sterk is verminderd, zal het energieverbruik voor olie- en gaswinning dit jaar ook lager uitvallen.

Het netto-rendement van energiewinning in Nederland
Het nuttig energierendement van energiewinning in Nederland kun je uitrekenen door de hoeveelheid gewonnen energie te delen door de hoeveelheid energie, die de energiesector verbruikt.
In 1995 verbruikte de energiesector 171 PJ aan energie en werd er in Nederland 2811 PJ aan energie (hoofdzakelijk aardgas) gewonnen. De verhouding tussen die twee bedraagt 16,4 : 1.
In 2014 verbruikte de energiesector 160 PJ en werd er 2422 PJ aan energie gewonnen. De verhouding is afgenomen tot 15,1 : 1.

Schermafbeelding 2015-12-10 om 13.42.46

NB. Bij deze berekening van het energierendement wordt totaal geen rekening gehouden met de import van energie in de vorm van fossiele brandstoffen en elektriciteit. ik kijk sec alleen naar de hoeveelheid energie, die de energiesector verbruikt en de hoeveelheid energie, die in Nederland gewonnen wordt.

Voor 2015 verwacht ik dat de gewonnen hoeveelheid energie flink lager uitvalt, maar dat ook het energieverbruik van de energiesector lager wordt. Het is (voor mij) nog onvoorspelbaar hoe de verhouding tussen gewonnen energie en verbruikte energie zal uitvallen. Maar intuitief denk ik dat die verhouding nog lager zal zijn dan in 2014.

3 gedachten over “De Nederlandse energiebalans: een update

    1. Hans Verbeek

      Wat mij betreft wel, Herman. Maar ik denk dat ‘men’ eerst de gasgestookte centrales dichtgooit om zo gas te kunnen bewaren voor verwarming. We hebben allemaal een gasgestookte CV-ketel staan thuis.
      Steenkool is momenteel echt onwijs goedkoop, maar niemand heeft nog een kolenkachel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s