De Chinese kolenproduktie daalde verder in 2015

In 2013 werd er in China 1893 miljoen ton olie-equivalent aan steenkool uit de grond gehaald. In 2014 werd er slechts 1845 miljoen ton olie-equivalent aan steenkool gewonnen: 2,5% minder. Het lijkt erop dat de produktiedaling in 2015 nog groter zal uitvallen.

De kolenproduktie over de eerste 11 maanden van 2015 was 3,7% lager dan die van 2014. De produktie over heel 2015 zal wellicht 3,5% lager uitkomen dan in 2014: in de buurt van 1780 miljoen ton olie-equivalent, schat ik
In de grafiek hieronder heb ik die schatting alvast ingetekend.

Schermafbeelding 2015-12-14 om 13.45.32

Het lijkt erop dat de Chinese steenkoolproduktie, die ongeveer de helft van de mondiale produktie bedraagt, in 2013 haar piek bereikte. En met die voorlopige conclusie lijkt het erop dat Patzek en Croft, die in 2010 berekenden dat de mondiale steenkoolproduktie in 2011 zou pieken, er niet ver naast zaten.
Ook in de VS en in Indonesië is de steenkoolproduktie in 2015 afgenomen t.o.v. 2014 en 2013. De VS is de op een na grootste steenkoolproducent en Indonesië de op twee na grootste steenkoolproducent ter wereld.

3 gedachten over “De Chinese kolenproduktie daalde verder in 2015

  1. herman vogel

    Zolang de prijs van steenkool daalt zal, met name in de minder ontwikkelde landen steeds meer van opgestookt worden. Voor wat betreft China; zal er voor 5 miljoen Chinese, die hun brood in de kolenproductie verdienen, ander werk gevonden moeten worden.

  2. Hans

    Goed om dit aan te tippen Hans ik was er al op aan het wachten.
    De teruggang in China heeft hier volgens mij grotendeels mee te maken(teruggang in energie), wat zich uit in slechtere financiële prestaties.

    Bedrijven in de winning van grondstoffen zuchten zo zwaar onder de schulden dat ze fors moeten inkrimpen of failliet gaan, veroorzaakt door te grote schulden aan te gaan in de goede jaren en geen rekening gehouden te hebben met slechte. In Amerika zie je hetzelfde met de schalieolie/gas toestand. Er zit geen vet meer op de botten. Eigenlijk is de strategie van Saoedi Arabië er een van resource nationalism in omgedraaide vorm. Je hamstert ze niet maar probeert ze te verkopen aan anderen, wat dus aardig lijkt te lukken. Dat we daardoor het plafond gaan verlaten, neemt men voor lief schijnbaar. tja. Je kunt dan meteen de vraag stellen of Saudi Arabië dit nog lang gaat volhouden. Ik heb het vermoeden dat daar ook de bodem van de put in zicht begint te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s