Europa gebruikt steeds minder olie, maar gebruikt steeds meer euro’s

Over het laatste decennium is het aardolieverbruik in Europa geleidelijk afgenomen.
Met de gegevens uit het Statistical Review of World Energy (editie 2015) maakte ik de onderstaande grafiek.

Schermafbeelding 2015-12-15 om 20.43.30

In 2006 verbruikte Europa 5,99 miljard vaten aardolie. In 2014 nog maar 5,04 miljard vaten: bijna 16% minder.

In dezelfde periode is de hoeveelheid euro’s in Europa sterk gestegen.
Volgens de gegevens van de ECB was de waarde van alle in omloop zijnde euro-bankbiljetten begin 2002 ruim 220 miljard euro. Begin 2015 waren er ruim 4x zoveel contante euro’s in omloop: 1004 miljard.
Hierbij moet worden aangetekend dat de hoeveelheid contante euro’s in circulatie minder dan 1/10e deel is van de totale hoeveelheid euro’s die in de economie circuleert.

Schermafbeelding 2015-12-15 om 20.56.37

Als je de hoeveelheid contante euro’s in de Europese kassa’s en portemonnee’s deelt door het aantal vaten aardolie dat de gezamenlijke Europese bevolking per jaar verbruikt, dan krijg je de grafiek hieronder.

Schermafbeelding 2015-12-15 om 21.08.32

In 2001 waren er in Europa 38 euro’s voor elk vat aardolie dat opgestookt werd. De prijs voor een vat Brent-olie lag in 2001 met 25 euro redelijk in de buurt van die 38 euro. De hoeveelheid contant geld in de eurozone was in 2001 anderhalf keer de waarde van de olie, die in Europa werd vebruikt.
In 2014 zijn er 200 euro’s in omloop voor elk vat aardolie dat in Europa wordt verbruikt. Maar de prijs voor een vat Brent-olie daalde in 2014 sterk naar minder dan 60 euro.

In 2015 is de verhouding helemaal zoek. Het aantal euro’s in omloop is alleen nog maar hoger geworden: er zijn nu waarschijnlijk 240 euro’s in omloop voor elk vat olie, dat in Europa verbruikt wordt. Maar de marktprijs voor een vat Brent-olie is momenteel minder dan 50 euro.
De hoeveelheid contant geld in de gezamenlijke portefeuilles in de eurozone is nu vijf keer zo groot als de waarde van de aardolie, die Europa in een jaar tijd verbruikt.
Dit lijkt sterk op hyperinflatie.

8 gedachten over “Europa gebruikt steeds minder olie, maar gebruikt steeds meer euro’s

 1. paradoxnl

  Hans,

  Ondanks dat ik niet zoveel af weet van economie toch het volgende. Misschien sla ik er de plank helemaal mis mee, maar voila:

  Door een verhoudingsgewijs veel lagere omloopsnelheid van de flink gestegen hoeveelheid aan in omloop zijnde geld kan er toch sprake zijn van deflatie [althans deflatie volgens fisher formule.
  Maar kan best zo zijn dat er specikfiek voor olie sprake is van hyperinflatie en voor vele overige componenten in de economie sprake is van deflatie].

  Alhoewel de totale hoeveelheid aan euro’s dat nu in omloop is veel hoger is dan in 2001 (en ook een veel hogere verhouding tussen ‘het aantal euro’s in omloop’ en ‘de prijs van een vat olie’) is misschien de omloopsnelheid van het in omloop zijnde geld momenteel veel lager dan in het jaar 2001.
  Een heel lage omloopsnelheid betekend dat er sprake is van veel dood, inactief geld. Dat op jaarbasis iedere euro minder van hand tot hand gaat dan in het geval de omloopsnelheid hoger is.

  Bij de zogenaamde Fishervergelijking (https://nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking)
  wordt aangenomen dat alle transacties tegen betaling plaatsvinden. Op laatstgenoemde is nogal wat kritiek, maar dat terzijde.
  Uitgaande van laatstgenoemde aanname moet de waarde van de geldstroom gelijk zijn aan de waarde van de goederenstroom, en wel volgens onderstaande formule:

  M × V = P × T, waarbij

  M = Money (maatschappelijke geldhoeveelheid)
  V = Velocity (omloopsnelheid)
  M × V = waarde van de geldstroom
  P = Price (gemiddeld prijsniveau)
  T = Trade (aantal transacties)
  P × T = waarde van de goederenstroom

  In het geval van monetaire deflatie neemt MV af.
  Het zou best zo kunnen zijn dat V in 2014 t.o.v. 2001 verhoudingsgewijs veel sneller is afgenomen dan M (in 2014 t.o.v. 2001) is toegenomen. Dat MV in het jaar 2014 toch nog kleiner is dan MV in het jaar 2001 en in laatstgenoemde situatie is volgens de vergelijking van fisher er toch nog sprake van deflatie.

  Maar voor olie alleen dus inderdaad PT (en dus ook MV) in het jaar 2014 flink hoger is (kan zijn) dan in het jaar 2001 en dus voor olie inderdaad sprake is (kan zijn) van hyperinflatie.

  Misschien dat de enorme hoeveelheid aan euro’s welke in het jaar 2014 in omloop waren veel meer ‘inactief’ (dood) geld betrof dan in het jaar 2001 het geval was. De hoeveelheid actief geld (totale geldhoeveelheid in omloop gecorrigeerd op omloopsnelheid) is zoals ik het lees de uitgangsbasis om te bepalen of er tussen twee jaren sprake is van deflatie/inflatie. Men zou dus, als ik me niet vergis, de totale hoeveelheid aan geld dat resp. in de jaren 2001 en 2014 in omloop was eerst ‘moeten’ corrigeren op de omloopsnelheid.

  Zie http://home.zonnet.nl/fjreedijk/econot/gel08.htm voor meer informatie.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je bijdrage, Paradox.
   Je weet duidelijk meer van economie dan ik.

   Ik kijk graag naar verschijnselen, die tegelijkertijd optreden en dan vraag ik me af of er een verband tussen die twee verschijnselen is.
   Terwijl er steeds meer geld in omloop komt (en nog heel veel meer digitaal geld op bankrekening staat) kopen Europeanen steeds minder grondstoffen zoals aardolie.
   Dat is een opvallende tegenstrijdigheid (misschien zelfs een paradox).

   1. paradoxnl

    Ik betwijfel of ik meer van economie af weet dan jij, Hans.
    Die grafieken van jou vertellen in het algemeen een heel belangrijk verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s