Nederland wordt een aardgasimporteur

Decennialang heeft Nederland aardgas geëxporteerd. Maar in 2015 is er iets fundamenteel veranderd: in het derde kwartaal van 2015 importeerde Nederland meer aardgas dan het zelf produceerde. Volgens de cijfers van het CBS werd er in dat derde kwartaal 9,5 miljard m³ aardgas gewonnen uit Nederlandse bodem. En werd er 9,9 miljard m³ geïmporteerd uit Noorwegen en Rusland. De import van vloeibaar aardgas (0,4 miljard m³) is daar nog niet eens in meegerekend.
In de grafiek hieronder zijn de winning en de import van aardgas over de afgelopen 25 jaar uitgezet. De donkere dunne lijnen geven het voortschrijdend gemiddelde over 4 kwartalen weer.

Schermafbeelding 2016-02-11 om 22.06.42

 

In de laatste twee jaar neemt de winning van gas af en stijgt de gasimport. Het derde kwartaal van 2015 was het eerste kwartaal in de historie dat de import groter was dan de winning.

Het CBS publiceert ook de aardgasverbruikscijfers. In de tweede grafiek hieronder zie je dat het grootste verbruik optrad in de koude winter van 1996 (de laatste Elfstedenwinter) en in de koude winter van 2010. Het laagste verbruik in de afgelopen 25 jaar werd gemeten in het derde kwartaal van 2015.

Schermafbeelding 2016-02-11 om 22.07.05

Het afgelopen jaar 2015 is duidelijk geworden dat het aardgastijdperk over niet al te lange tijd zal eindigen. De winning van aardgas en het verbruik nemen de laatste jaren af. Gasgestookte elektriciteitscentrales worden gesloten en vervangen door kolencentrales, windmolenparken en zonnepanelen. Veel huishoudens zullen ervoor gaan kiezen om geen aardgas meer te gebruiken: elektrisch koken en de CV-installatie vervangen door een houtkachel.
De import van aardgas wordt langzamerhand steeds groter en zal steeds vaker de binnenlandse produktie overtreffen.
Ik vind het persoonlijk heel vreemd dat de politiek en de media totaal niet geïnteresseerd zijn in de uitdaging, die Nederland te wachten staat: het afkicken van aardgas. Men is erg druk met de aardbevingen, die veroorzaakt worden door de gaswinning. Maar dat lijkt mij een futiele bijzaak vergeleken met het steeds afhankelijker worden van buitenlandse energieleveranciers.

4 gedachten over “Nederland wordt een aardgasimporteur

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Gewoon laten zitten is het goedkoopste, Rob.
   Zo liggen er ook nog telefoonkabels naar ieder huis in Nederland en die worden eigenlijk niet meer gebruikt. Duizenden kilo’s koperdraad… maar het is te duur om ze op te graven.

 1. Hashima

  Bedankt voor de update Hans.

  De reden dat men er weinig aandacht in de media aan besteed is dat men de mensen liever dom en onwetend laat, dat zou alleen maar ten koste kunnen gaan van de economie(mindere verkoop van grote huizen bijvoorbeeld, waar vooral de huidige machthebbers zelf inzitten). Daarnaast steekt het gros van de mensen zelf ook liever de kop in het zand: ware woorden zijn zelden mooi, maar mooie woorden zijn zelden waar. Je kunt jezelf afvragen of de mens wel dat intelligente wezen is wat ie zelf denkt dat ie is.

 2. Raymond Horstman

  Voorlopig zullen we vrolijk gaan importeren. LNG, Noors en uiteindelijk Russisch aardgas zullen er voor zorgen dat we nog heel lang plezier zullen hebben van onze aardgasleidingen. Daarna kunnen we er voor kiezen om bijvoorbeeld steenkool in gas om te zetten. Natuurlijk komen er ook windmolenparken. Daar is subsidie voor en die moet wel op. Maar windenergie is geen alternatief het is alleen aanvullend en houtkacheltjes zijn veel te vervuilend om op grote schaal gebruikt te worden. Waar willen we trouwens het hout vandaan halen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s