Steeds meer elektriciteit uit windmolens

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit geproduceerd door windmolens.
Volgens cijfers van het CBS werd er in het 4e kwartaal van 2015 2555 miljoen KWh aan elektrische energie opgewekt door windmolens, de grootste hoeveelheid ooit. Dat is bijna 35% meer dan in het 4e kwartaal van 2014.

In de grafiek hieronder de met-windmolens-opgewekte hoeveelheid elektriciteit per kwartaal, zoals gerapporteerd door het CBS.

Schermafbeelding 2016-02-12 om 11.52.31

Als je kijkt naar de elektriciteitsproduktie per jaar dan zie je eenzelfde indrukwekkende stijging. In 2015 werd er 7489 miljoen KWh aan elektriciteit opgewekt door Nederlandse windmolens. Dat is 29% meer dan de 5797 miljoen KWh die in 2014 werd opgewekt.

Schermafbeelding 2016-02-12 om 12.08.12

Vroeger draaide Nederland ook voor een groot deel op windmolens. Het graan werd gemalen met windmolens en polders werden drooggelegd en drooggehouden door windmolens. Langzamerhand gaan we weer terug naar die tijd.

5 gedachten over “Steeds meer elektriciteit uit windmolens

 1. paradoxnl

  In 2013 bedroeg het totale elektriciteitsverbruik in Nederland op jaarbasis ongeveer 120 miljard KWh.
  7,5 miljard KWh op basis van windenergie is al ruim 6% van het totaal (aannemend dat het totale elektriciteitsverbruik in Nederland in 2015 ongeveer hetzelfde was als in 2013).

 2. Raymond Horstman

  Nu aardgas nog vervangen door turf. (Digitaal)fotograferen vervangen door tekenen en schilderen en we kunnen zonder probleem terug naar de Gouden Eeuw. Je weet wel die pre-industriële wereld die zoveel beter was dan de onze. Iets van met iets minder CO2 zijn we iets in meerder mate blij.
  Interessante bijdrage; altijd goed om dit soort ontwikkelingen onder ogen te komen. Ga zo door.

 3. Danny

  Nu groeit aandeel windenergie en mede zonne-energie (eindelijk) rap in onze stroommix! Vooral met het in aanbouw zijnde van grote parken, wordt aandeel van duurzame elektriciteit steeds groter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s