Elektriciteitsverbruik in Nederland sinds 2008 niet meer gegroeid

Het CBS houdt het elektriciteitsverbruik in Nederland nauwgezet bij. Je kunt terugzoeken hoeveel elektriciteit er vroeger werd verbruikt. In het eerste kwartaal van 1995 werd er in Nederland 85 PJ(Petajoule) aan elektriciteit verbruikt.
Het elektriciteitsverbruik steeg de afgelopen decennia: in het eerste kwartaal van 2008 lag het verbruik op 119 PJ, 40% meer dan in 1995. Maar in 2008 kwam er een eind aan die toename. In het eerste kwartaal van afgelopen jaar was het verbruik afgenomen tot 112 PJ.
In de onderstaande grafiek is het verbruik per kwartaal uitgezet. De dunne paarse lijn is het voortschrijdend gemiddelde over vier kwartalen. Die lijn geeft het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde verbruik weer.

Schermafbeelding 2016-03-03 om 12.29.43

De Nederlandse bevolking blijft groeien; we zijn al bijna met 17 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde. Je zou verwachten dat het elektriciteitsverbruik dan ook blijft groeien. Maar dat is niet het geval.
Als je het verbruik per hoofd van de bevolking uitrekent, dan kwam dat in het eerste kwartaal van 2008 net boven de 2 MWh per kwartaal uit. Maar in het eerste kwartaal van 2015 was het gemiddelde verbruik afgenomen tot 1,84 MWh per kwartaal, 8% minder dan in 2008.

Schermafbeelding 2016-03-05 om 10.07.42

Het afnemende verbruik komt misschien doordat de elektrische apparaten, die we gebruiken steeds zuiniger worden. We worden efficiënter en verspillen minder. We kunnen kennelijk ook gelukkig zijn met wat minder elektriciteit.

Een gedachte over “Elektriciteitsverbruik in Nederland sinds 2008 niet meer gegroeid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s