De grote terrorisme-show

Rob Wijnberg van De Correspondent schreef een column waarin hij de telkens terugkerende terreuraanslagen in Westerse steden vergeleek met de klassieke film Groundhog Day. In die film beleeft journalist Bill Murray telkens opnieuw dezelfde dag. Elke ochtend als Murray wakker wordt is het weer 2 februari en moet hij voor een televisiestation dezelfde reportage maken.

Brussels-terrorists-725x375

Toen ik afgelopen dinsdag van de aanslagen in Brussel hoorde, dacht ik ook… het wordt weer zo’n zelfde dag. Een dag vol met hijgerige berichten over de kans op meer aanslagen, over de daders en het aantal slachtoffers en over voortvluchtige handlangers. Je hoort dezelfde mensen dezelfde dingen zeggen als vorig jaar: “Het komt nu wel heel dichtbij” of “Het is een aanval op onze manier van leven”.
Nog dagenlang zien we in de media de nieuwste aflevering van de grote terrorisme-show:
foto’s van bebloede slachtoffers, zwaarbewapende agenten, die huiszoekingen doen en pleinen vol met bloemen, waxinelichtjes en medelijden.

Het ergste van de terrorisme-show vind ik de deskundigen en politici, die kennelijk precies weten waarom de aanslagen gepleegd worden. Ze draaien consequent hetzelfde verhaal af. De daders zijn altijd geradicaliseerde moslims, die meestal hebben gevochten in de Syrische burgeroorlog. Bij terugkeer in Europa worden ze wel in de gaten gehouden door de politie en geheime dienst, maar de geradicaliseerde jongens slagen er toch altijd in om kalasjnikovs en munitie te kopen en in hun keuken explosieven te maken. Dat vind ik onderhand al een beetje ongeloofwaardig worden.
Als de politie de huizen van de terroristen doorzoekt vinden ze steevast een IS-vlag, het ultieme bewijs. En bij onderzoek van de computers blijken de daders veel jihadistische websites te bezoeken en een testament of rechtvaardiging te hebben geschreven.
We gaan er maar vanuit dat de politie en de deskundigen niet liegen en dat de terroristen gewoon slordig zijn om zoveel bewijs achter te laten.

In de dagen na de aanslagen worden andere onderwerpen in verband gebracht met de aanslagen. Sommige mensen proberen de aanslagen voor hun eigen karretje te spannen. De geheime diensten vragen om meer bevoegdheden. De Turkse president Erdogan kan zichzelf op de borst kloppen dat hij de terroristen tegenhoudt. En de voorstanders van een associatieverdrag met Oekraïne zeggen dat we met een NEE-stem op 6 april de terroristen in de kaart spelen.

Net als bij een succesvol televisieprogramma hoeven we niet lang te wachten op de volgende grote terrorismeshow. Soms zit er 6 weken tussen twee aanslagen en soms 6 maanden. Maar je kunt er zeker van zijn dat er weer een soortgelijke aanslag zal komen gepleegd door hetzelfde type dader.
De reeks van succesvolle terreuraanslagen kun je ook heel goed vergelijken met de reeks IS-onthoofdingsfilmpjes uit 2014. Telkens hetzelfde ritueel, maar iedere keer hadden de slachtoffers een andere nationaliteit. Het gevolg was dat steeds meer landen met de Westerse coalitie in Irak en Syrië gingen bombarderen. Toen er een Jordaniër gedood werd, ging ook Jordanië meebombarderen.
De aanslagen zijn ook elke keer in een ander land: Canada, Australië, de VS, Frankrijk en nu België.

1408576884000-Foley

Uiteindelijk stopte IS met het maken van onthoofdingsfilmpjes. Het shock-effect nam bij iedere volgende onthoofding af. De laatste filmpjes veroorzaakten nauwelijks nog opschudding en verontwaardiging. Deskundigen begonnen te suggereren dat de onthoofdingen niet echt waren.

Ik hoop dat het ook zo zal gaan met de grote terrorisme-show. Dat bij de volgende aanslag meer mensen zullen reageren zoals Rob Wijnberg: met een diepe zucht de TV uitzetten en de eerste paar dagen uit laten. Als we murw geworden zijn voor de aanslagen, geen waxinelichtjes meer aansteken en niet meer naar de politici en deskundigen luisteren, dan houden de aanslagen misschien eindelijk op.

12 gedachten over “De grote terrorisme-show

 1. Raymond Horstman

  Aanslagen houden niet op. Er zullen altijd weer gekken opstaan die denken dat ze een goede daad verrichten door anderen en zichzelf in verderf te storten. Er zullen altijd gekken zijn. Altijd.

 2. Rob Alberts

  Een ietwat naieve houding heb ik ook wel.
  Maar tegelijkertijd denk ik dat aanslagen nooit zullen ophouden.

  Nu wordt er schoorvoetend gesproken mom toch maar met de Taliban te gaan praten.
  Zou datzelfde ook niet beter zijn om ook maar met IS te gaan praten?

  Bommen over en weer brengen alleen maar doden.

  Bezorgde groet,

 3. Wildebeest (7Penselen)

  Terrorisme vind zijn voeding in de problemen veroorzaakt door de westerse samenlevingen. Kijk om te beginnen in de imperialistische / resource oorlogen van het westen overal ter wereld. Zie Oekraine, maar ook Syrie, Iraq, Afghanistan, Pakistan, …. Op veel andere plekken worden oorlogen gevoerd voor goedkope grondstoffen. Daarbij steunen we als het westen ook regimes, die geen steun behoeven. Saudi Arabie vind ik het beste voorbeeld. Met de oliedollars worden Al Qaida en ook Salafistische moskeeen overal op de wereld gesteund. En vind de oorsprong van IS niet plaats in de Iraqse versie van Guamtanamo Bay en dat ze verder kunnen uitbreiden door de puinhopen veroorzaakt door de vele oorlogen daar..

  Voor de rest is door het neoliberalisme de verschillen tussen rijk en arm enorm gegroeid. Plus de vervreemding en uitsluiting (ook mede door de uitlatingen van politici als Wilders – Uiteindelijk ook een product van dat de reguliere politiek doof is geworden voor de noden van de bevolking), alsmede de werkcarriere vooruitzicht in klote baantjes maken veel jongeren gefrustreerd en gaan de criminaliteit in of radicaliseren. Het laatste ook wellicht met de gedachte dat er een staat/mogelijkheid komt waarin we op een utopische manier kunnen leven. De betrokkenheid met het Midden Oosten en Palestina, …. Al met al redenen waarom mensen radicaliseren. In de Arabische landen speelt ook mee dat Islamisten de “oplossing” hebben voor de alom aanwezige corrupte. Wie de film op internet heeft gezien hoe een moslima in Raqqa moet leven weet dat het leven in de IS verre van paradijselijk is.

  Ik verdenk de politiek dat ze een spelletje spelen en door het spel de gevolgen van het neoliberale bezuigingsbeleid op de Islamitische groepen/buitenlanders worden afgewimpeld en dat het huidige economische model, dat steeds fascistischer lees corpocratischer wordt. (TTIP is het toppunt van corpocratie.) – Verder verwijt ik paarse kabinetten (inclusief het huidige kabinet) dat ze de onderlagen in de samenleving tegen elkaar uitspelen door het harde bezuinigingsbeleid aan de onderkant en het pamperen van de bovenkant.

  Laat staan dat we met zo een sociaal ontwrichte en aan consumptie goederen verslaafde samenleving ooit een transitie proces in kunnen gaan. Voor zo een ingrijpend proces heb je een sterke en solidaire gemeenschappen nodig.

  Overigens nog een happy Ostara.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je reactie, W’beest. Je probeert ook een verklaring te vinden, net als de politici en ‘deskundigen’ in de media. De uitleg over de daders of de oorzaken vind ik allang niet meer interessant. Dat is eigenlijk iedere keer hetzelfde, net als de klopjacht op de handlangers, de reacties van de politiek en de herdenkingsplechtigheden.

   Dat er iedere keer een ander land aan de beurt is en dat de aanslagen met de regelmaat van de klok terugkeren vind ik wel opvallend. En natuurlijk dat er nooit beelden van beveiligingscamera’s worden getoond. Soms één enkel wazig beeldje met daarop de daders.
   Bij de aanslagen in Madrid (11 maart 2004) werden de beelden wel getoond.

   Bij de recente aanslagen in Parijs en Brussel hebben veel betere camera’s veel scherpere beelden gemaakt… maar die krijgen we nooit te zien.

   1. Wildebeest (7Penselen)

    Vergeet niet dat er niet overal camera’s hangen en eigenlijk alleen in het drukke stadscentrum en andere hotspots. En of camera’s de aanslagen overleven is ook een vraag. Er kunnen van alle redenen zijn waarom er geen camera beelden ter beschikking komen en het hoeft niet direct een complotgedachte te zijn. Ook dat aanslagen geregeld terug keren kan ook wijzen op een actieve terreurbeweging of copy-cat gedrag. Er zijn genoeg gefrustreerde jongeren, die met een beetje hersenspoeling, zich laten inspireren door vorige aanslagen. En zeker in het Midden Oosten vinden dit soort aanslagen op bijna wekelijkse basis plaats. Denk aan landen als Iraq, Afghanistan, Pakistan, Syrie…. Het is een manier van oorlogsvoering.

    Let wel dat we de overheden niet meer kunnen vertrouwen, voor het belang van de corpocratische elite zitten en ze openlijk janken, maar stiekum blij zijn opdat ze weer nieuwe repressieve maatregelen in kunnen voeren om meer greep te krijgen op de bevolking. (Hiervoor kunnen genoeg redenen zijn, zoals corpocratische belangen tot een te verwachten grote collapse… In 2008 waren we net aan een volledige financiele collapse ontsnapt.) Het meest schokkende voorbeeld was na de aanslag in Parijs dat ze TOR, andere vormen van encryptie, publieke WIFI spots willen verbieden terwijl de terroristen gebruik hebben gemaakt van eenvoudige SMSjes.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Op het vliegveld en in het metrostation hangen zeker bewakingscamera’s. Net als bij het Stade de France en bij de ingang van de Bataclan-concertzaal..
    Toch zijn er geen beelden.
    Bij de aanslag op de shoppingmall in Nairobi (in september 2013) kregen we de beelden van de bewakingscamera’s wel te zien..

    Van inzoomen op de “moslims”, die door de autoriteiten als daders worden aangewezen, word ik niet wijzer. Ik heb afgelopen week een stapje achteruit gedaan en heb geprobeerd om het grotere plaatje te zien. Ik ben er nog niet uit.

 4. Raymond Horstman

  Dat men steeds weer IS vlaggen en paspoorten vindt van terroristen kan ook komen omdat terroristen de “eer” van de aanslagen willen opeisen. Ze willen niet dat er een misverstand bestaat over wie de aanslagen pleegt en waarom dit gebeurd.

 5. Henrik

  Die paspoorten zijn van dermate bom- en crashbestendig materiaal, dat de NASA denkt ze als hitteschild in te zetten bij de opvolger van de droogkokende Space Shuttle.

  Tot zover de zwarte ironie, ik vind de aanslagentournee langs hoofdsteden met de regelmaat van een rockband ook verdacht, evenals het ontbreken van beelden en de woest uiteenlopende getuigenverklaringen, als we die al vernemen.

  Remember CCC en andere Belgische “terroristen”.
  https://books.google.nl/books?id=n0uRAgAAQBAJ&pg=PA137&lpg=PA137&dq=cellules+communistes+combattantes+gladio&source=bl&ots=0gJEs0NfXZ&sig=Gvkc2QvI2_oM09LsWBmGVNZlqig&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjav9Pi9urLAhVDnA8KHbUGAToQ6AEIOzAE#v=onepage&q=cellules%20communistes%20combattantes%20gladio&f=false

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s