Nederland gebruikt steeds meer steenkool en de rest van de wereld juist minder

In Nederland worden gasgestookte elektriciteitscentrales gesloten en nieuwe kolencentrales gebouwd. Voor de opwekking van elektriciteit wordt daarom steeds meer steenkool verstookt.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het steenkoolverbruik in elektriciteitscentrales tussen begin 2010 en begin 2016 met zo’n 70% is toegenomen.
Over 2010 werd er gemiddeld 1,97 miljoen ton steenkool per kwartaal verbruikt door elektriciteitscentrales. Afgelopen jaar was dat gemiddelde 3,37 miljoen ton.

schermafbeelding-2016-10-01-om-14-04-18

Het CBS gaf in juni ook [url=https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/26/elektriciteitsproductie-uit-steenkool-opnieuw-hoger]een persbericht uit over de stijging van het steenkoolverbruik[/url].

Door steenkool te gebruiken in plaats van aardgas stijgt de Nederlandse CO2-uitstoot. De Tweede Kamer wil dat de steenkoolcentrales weer dicht gaan om op die manier de Nederlandse CO2-uitstoot te verlagen. Vooralsnog is er nog geen zicht op sluiting van die centrales.

De rest van de wereld vermindert het steenkoolverbruik
In Groot-Brittannië worden juist de steenkoolcentrales gesloten en schakelen energiebedrijven over op de schonere brandstof aardgas. Afgelopen zomer daalde het aandeel van de steenkoolcentrales in de totale Britse elektriciteitsproduktie tot onder de 10%.

chart-2

Niet alleen in Groot-Brittannië maar ook Denemarken, Italië, Griekenland en Finland is het verbruik van steenkool het afgelopen decennium gedaald. In Nederland daarentegen steeg het verbruik
In de grafiek hieronder is het jaarlijkse steenkoolverbruik in miljoen ton olie-equivalent van een aantal Europese landen weergegeven. De cijfers komen uit de Statistical review of World Energy 2016 van BP.

schermafbeelding-2016-10-01-om-14-50-08

Maar het steenkoolverbruik daalt vooral heel sterk in de twee grootste steenkoolverbruikers ter wereld: China en de VS.
In 2015 werd in China bijna 49 miljoen ton olie-equivalent aan steenkool minder verbruikt dan het jaar ervoor. En dit jaar ligt het verbruik van steenkool nog lager.
Over de eerste 8 maanden van 2016 lag de steenkoolproduktie in China 10% lager dan het jaar ervoor. De Chinese import van steenkool is in 2016 weliswaar hoger dan vorig jaar, maar we kunnen ervan uitgaan dat er dit jaar in China nog minder steenkool wordt verstookt dan vorig jaar.
De steenkoolwinning in de VS ligt in 2016 ongeveer 24% lager dan in 2015. En het Amerikaanse steenkoolverbruik lag in 2015 al 12% lager dan in 2014.

De totale hoeveelheid steenkool, die in 2014 wereldwijd werd verstookt, was 3910 miljoen ton olie-equivalent. Dat is ruim 400 keer de hoeveelheid, die in Nederland werd verstookt: 9,1 miljoen ton olie-equivalent.
In 2015 lag het mondiale steenkoolverbruik 1,5% lager en kwam uit op 3840 miljoen ton olie-equivalent. Maar in Nederland steeg het steenkoolverbruik met 17% naar 10,6 miljoen ton olie-equivalent.

6 gedachten over “Nederland gebruikt steeds meer steenkool en de rest van de wereld juist minder

 1. paradoxnl

  Hans, mooi overzicht!

  Wat betreft de afname van de Chinese steenkoolconsumptie gedurende de afgelopen paar jaar, wordt in onderstaand artikel (klik daartoe op gegeven link) ervan uitgegaan dat de daling ervan de komende jaren nog wel zal doorzetten.

  http://www.sustainablebusiness.com/index.cfm/go/news.display/id/26660

  Sorry voor het Engels…

  Quote 1:
  “Experts believe China’s coal consumption has permanently peaked.

  After more than tripling between 2000-2013, when China overtook the US as the world’s top greenhouse gas producer, coal production has been dropping: 2.9% in 2014, 3.6% in 2015, and a dramatic 9.7% in the first half of 2016, according to research published in Nature Geoscience.”

  Quote 2:
  “Another 9% of China’s coal capacity will be eliminated in the next few years with new mines banned and 4300 small, inefficient mines closing. And last year, China pledged to cut emissions from coal-fired power plants 60% by 2020.”

 2. Gresbuis

  Quote: De Chinese import van steenkool is in 2016 weliswaar hoger dan vorig jaar, maar we kunnen ervan uitgaan dat er dit jaar in China nog minder steenkool wordt verstookt dan vorig jaar. Unquote

  Interessante conclusie. Is dit wishful thinking, of zijn de Chinezen bezig een voorraadje aan te leggen voor slechtere tijden?

  1. Hans Verbeek

   De binnenlandse steenkoolproduktie in China ligt dit jaar ongeveer 10% lager, zoals je hierboven kunt lezen. Ook al importeert China meer steenkool: de totale hoeveelheid, die in 2016 verstookt kan worden is kleiner dan in 2015 en 2014.
   In de praktijk blijft de bovengrondse voorraad steenkool van jaar tot jaar ongeveer evengroot.

   1. Hans Verbeek Berichtauteur

    Over de eerste 10 maanden van het jaar lag de steenkoolproduktie in China 11% lager dan vorig jaar.
    http://www.reuters.com/article/us-china-economy-coal-output-idUSKBN1390GP
    Aangezien de steenkoolimport van China slechts 5 – 10% bedraagt van het steenkoolverbruik, kunnen we met enige zekerheid constateren, dat het steenkoolverbruik in China in 2016 lager is dan in 2015.
    Als je de bronnen die ik hierboven en in mijn blog aanhaal onvoldoende vindt, soit. Dan blijf je maar in je eigen werkelijkheid doordromen, Gresbuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s