Al 50% van de Nederlandse bovengrondse aardgasbuffer opgestookt

Op de website van Gas Infrastructure Europe wordt bijgehouden hoeveel aardgas er in de Europese bovengrondse buffervoorraden zit. In de zomer worden die buffers aangevuld en in de wintermaanden wordt het gas uit die buffers opgestookt. De cijfers worden bijgehouden in de eenheid Tera Watt Uur i.p.v. de gebruikelijke eenheid miljoen m³.

De winter van 2016 was erg zacht en er werd maar weinig gas uit de buffervoorraad verbruikt. Tussen 1 november 2014 en 12 januari 2015 werd er 18,54 TWh uit de gasbuffer verbruikt. Over de periode 1 nov 2015 tot 12 jan 2016 werd er 39,54 TWh aan de reserve onttrokken. Over de periode 1 nov 2016 tot 12 jan 2017 was dat 65,27 TWh.

schermafbeelding-2017-01-14-om-10-01-38

Het gevolg van het hogere verbruik is dat de resterende gasbuffer deze winter al op 12 januari onder de 50% is gezakt.
In 2015 was de bovengrondse reserve op 12 januari nog voor 73% gevuld.
Op 12 januari 2016 was de bovengrondse reserve nog voor 66% gevuld. En deze winter is de tussenstand op 12 januari 49%.
De grafiek hieronder laat zien dat de Nederlandse bovengrondse aardgasreserve deze winter sneller wordt opgestookt dan vorig jaar.

schermafbeelding-2017-01-14-om-08-55-24

Als de reserve de komende maanden in hetzelfde tempo wordt opgestookt, dan is de buffer begin april leeg.

In Duitsland is de bovengrondse gasbuffer groter dan in Nederland: 238 TWh tegenover 139 TWh in Nederland.
Ook in Duitsland wordt er deze winter meer gas uit de reserve gebruikt dan vorig jaar.
Op 12 januari was de Duitse gasbuffer nog voor 58% gevuld. Vorig jaar was op 12 januari de gasbuffer nog voor 75% gevuld.

schermafbeelding-2017-01-14-om-08-56-57

In de zomermaanden zullen de energiebedrijven de gasbuffers weer gaan aanvullen. Ik ben benieuwd of er dan meer aardgas geïmporteerd gaat worden uit Rusland en Noorwegen, of dat er meer gas uit de Nederlandse bodem gewonnen gaat worden.

7 gedachten over “Al 50% van de Nederlandse bovengrondse aardgasbuffer opgestookt

 1. Wildebeest (7Penselen)

  Deze winter is wel kouder dan die van de afgelopen jaren, maar dit betekent als we echt een strenge (elfsteden) winter krijgen dat we ons zelf niet meer kunnen verwarmen. Dat het systeem in deze fase al zo kwetsbaar is bijzonder verontrustend, want dit zegt dat we de komende jaren de echte problemen echt wel gaan komen. Ik roep al langer hoe kwetsbaar dit systeem is en nu lijken de gevolgen van deze kwetsbaarheid dichterbij dan ik gedacht heb en iedereen zit nog te slapen alsof er niets aan de hand is. Zelfs mijn git zwarte scenario’s worden straks door de werkelijkheid ingehaald. Hoog tijd om toch iets aan prepping te gaan doen.

 2. paradoxnl

  Mooi verhaal Hans, bedankt.

  Ook in Groot-Brittannie is de hoeveelheid aan opgeslagen aardgas dit seizoen bijzonder laag.
  Vanwege laatstgenoemde heeft men in Groot-Brittanie sinds een tijdje terug oude kolencentrales weer (tijdelijk) in gebruik genomen of in ieder geval in ‘standby modus’ gebracht. Het koste flink wat geld om die oude kolencentrales weer in gebruik te nemen. Zonder die oude kolencentrales zou de hoeveelheid aan opgeslagen aardgas in GB nog lager geweest zijn dan nu al het geval is.

  Zie daartoe het volgende artikel:
  http://www.telegraph.co.uk/business/2016/10/14/blackout-risk-recedes-as-national-grid-pays-old-coal-plants-to-s/

 3. paradoxnl

  Waarschijnlijk is onderstaande enigszins offtopic, maar m.i. wel illustratief dat er, als ik het zo mag uitdrukken, door economen hele belangrijke factoren niet serieus genomen worden die van belang zijn voor de werkelijke economie.

  In onderstaande documentaire wordt er stilgestaan bij de 2008 crisis. Waarom een heleboel economen die vanuit het ‘neo-klassieke economische model’ naar het economisch gebeuren keken, blind waren voor de aanstormende 2008 crisis. Echt de moeite waard.

  http://www.2doc.nl/documentaires/series/npo-doc-exclusief/2015/boom-bust-boom.html

  Het zou me niet verbazen dat heden ten dage, wat betreft de werkelijke economie, een erg gebagatelliseerde (onderschatte) factor de ‘energie en grondstoffen’ factor is.
  Dat de economie bijvoorbeeld nog te veel als een platte schijf opgevat wordt, waarbij alle componenten van een economie eenzelfde gewicht toegekend krijgen bij het bepalen van de kracht (grootte) ervan.
  Economen die de energie factor serieus nemen, zien de economie zoals ik het begrijp meer als een omgekeerde piramide, waarbij energie, voedsel en grondstoffen de basis vormen en de overige componenten afhankelijk, afgeleid zijn, van de basiscomponenten.

  Er is naar mijn bescheiden mening bij menig persoon (o.a. economen) haast sprake van magisch denken wat betreft de toekomstige energievoorziening.
  Om het stellig en cru uit te drukken: Dat menigeen een blinde vlek heeft voor een sluipende, in ernst toenemende energiecrisis of erg makkelijk denkt over het gemak waarmee met behulp van alternatieven fossiele brandstoffen vervangen kunnen worden, onze werkelijke economie met behulp van alternatieven gevoed kan worden.
  Maar ik kan met laatstgenoemde natuurlijk de plank flink mis slaan. 😉

  1. Wildebeest (7Penselen)

   Dit is mij ook een zorg. Het erge is dat men het beeld dat men met een windmolentje en een elektrisch autootje, en wat plakstickertjes op wit en bruingoed het milieu gaat redden. (En vooral een nieuw apparaat kopen, omdat het een groener stickertje heeft.) Ik geloof hier absoluut niet in en vind de houding van links ten aanzien van het milieu ronduit gevaarlijk en naïef. Ik geloof ook totaal niet meer in het modernistische systeem. Boze tongen beweren zelfs dat de zeldzame metalen benodigd voor de “green”-tech sneller opgeraakt dan de fossiel. Heb het ergens gelezen, maar ik kan het niet meer terugvinden.

   Het gevaar met deze modernistische economie is dat het uitvallen van een nutsdiensten voor een substantiële tijd ook gaat leiden tot het uitvallen van andere nutsdiensten en hiermee de ontwrichting van de samenleving, omdat alles in elkaar vervlecht is. De totale afhankelijk van alle diensten, die we nodig hebben en de leugens die er verteld worden is meer dan genoeg reden om serieus bezorgd te zijn. Zeker omdat we fallback hebben met een lokale kleinschalige landbouw en economie kan je raden wat je kan gebeuren. Ja ik zie Nederland als een potentieel HONGERSNOODLAND. En als ik dit zeg kijken mensen me aan alsof ik totaal geflipt ben. Ik voel dat ik moet blijven volharden in mijn verhaal en ik ben overtuigd van mijn eigen zienswijze.

   Je moet vooral blijven twijfelen rond alle propaganda die overal gezegd wordt en ook vooral niet denken als niemand anders jouw zorgelijke toekomst beeld ziet dat je dan zelf ongelijk heb.

   Vergeet niet dat ook tijdens het zinken van de Titanic het orkest gewoon door blijft spelen. De show must go on. Totdat…..

   Nos Calan Gaeaf. (De avond voor de eerste Winterdag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s