Deze winter is al 75% van de Nederlandse aardgasbuffer opgestookt

Volgens de cijfers van Gas Infrastructure Europe zat er op 11 februari in de Nederlandse aardgasopslag nog 34,3 TWh aan aardgas opgeslagen. Dat is 24,6% van de totale capaciteit van de winterbuffer.
Op 11 februari van het vorig jaar resteerde er nog 52% van de totale buffervoorraad. En op 11 februari 2015 was er nog 50% van de buffer over.

In de grafiek hieronder heb ik de resterende gasvoorraad in deze winter vergeleken met de vorige winter.

schermafbeelding-2017-02-14-om-08-04-28

Waarschijnlijk is het de rest van februari minder koud. Misschien krijgen we een vroege lente, zodat de resterende hoeveelheid gas precies genoeg is.
Maar er is een kans dat de komende twee winters kouder zullen zijn. En dan is de omvang van de buffer misschien ontoereikend. In dat geval zal of de levering van aardgas aan de Nederlandse verbruikers worden beperkt of er zal meer aardgas uit de Nederlandse bodem gehaald moeten worden… indien dat nog mogelijk is.

Advertenties

2 gedachten over “Deze winter is al 75% van de Nederlandse aardgasbuffer opgestookt

  1. Raymond Horstman

    Laten ons hopen dat de winters niet al te koud zullen zijn. Laat ons hopen dat de voorspellingen over de opwarming van de Aarde juist zijn. Maar stel je eens voor dat we weer zo’n super koude winter als in 1947 of 1963 zouden krijgen. We zouden dan meteen de noodtoestand dienen uit te roepen.

  2. Nos Calan Gaeaf - Wildebeest - (7Penselen)

    Deze winter was iets strenger, maar niet echt super streng. Als we de komende winters strenger worden – hetgeen verwacht wordt volgens La Nina – en men doet er niets aan voorzie ik stevige problemen. En verder hoor ik in de media niets hierover. Toch wel vreemd voor iets wat een ieder van ons aan gaat. Krijg sterk het idee dat het Orkest van de Titanic net zolang door blijft spelen totdat het schip zinkt. Voor de volgende winter alvast thermisch ondergoed kopen. Dit lijkt me geen verkeerde investering. – Ik krijg sterk het idee dat de realiteit, zoals ik die zie en die door de media en de politiek wordt gepresenteerd 2 parallelle realiteiten zijn. Uiteindelijk kunnen 2 parallelle realiteiten niet eeuwig naast elkaar bestaan en zal er een overblijven. Vrees dat het de mijne is die blijft.

    Zelfs als de winter nog een speldenprik uitdeelt lopen we al vast voor april.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s