Europa wordt steeds afhankelijker van aardgasimport

In januari 2012 werd er in Europa 31,2 miljard m³ aardgas gewonnen. Vijf jaar later in januari 2017 was de Europese aardgasproductie afgenomen tot 26,3 miljard m³ aardgas. Een afname van 15%.
De getallen hierboven zijn afkomstig uit de JODI Gas World database. Voor de berekening heb ik de cijfers van alle Europese landen, die betrouwbare gasproductiedata rapporteren, met uitzondering van Rusland opgeteld.

Uit dezelfde database kun je de totale Europese gasimport berekenen. In januari 2012 importeerde Europa 60,6 miljard m³. In januari van dit jaar bedroeg de import 69,6 miljard m³: een stijging van bijna 15%.

De grafiek hieronder toont de maandelijkse hoeveelheid aardgas, die in Europa gewonnen wordt en ingevoerd wordt.
De dikke doorgetrokken lijnen in de grafiek geven het voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden weer.

Bij deze cijfers wil ik nog even opmerken dat de prijs van het geïmporteerde aardgas tussen 2012 en 2017 flink is gedaald.
In januari 2012 kostte Russisch aardgas 9,55 euro per Miljoen BTU’s (British Thermal Unit). In januari 2017 kostte dezelfde hoeveelheid Russisch gas nog maar 4,84 euro; iets meer dan de helft.

Er worden nog altijd nieuwe gaspijpleidingen aangelegd om aardgas uit Rusland, Centraal-Azië, Iran en Qatar naar de aardgasverslaafden in Europa te brengen. Maar het is niet zeker, dat die pijpleidingen ook voltooid zullen worden en in gebruik genomen zullen worden. Het is wel zeker dat de aardgasproductie in Europa verder zal gaan afnemen. Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn peak-aardgas al gepasseerd.

6 gedachten over “Europa wordt steeds afhankelijker van aardgasimport

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Ja, Raymond. De Nederlandse energiebedrijven wisten 10 jaar geleden al dat de Nederlandse gaswinning omlaag zou gaan en hebben besloten om kolencentrales te bouwen. Het is niet zo moeilijk te doorzien.

 1. gerard d'Olivat

  Er is in Europa gas genoeg… http://www.euractiv.com/section/energy/news/italy-greece-cyprus-and-israel-eye-longest-offshore-gas-pipeline/
  Of het allemaal gaat lukken en er genoeg investeerders zullen zijn is nog maar de vraag. De prognoses voor de gasprijs voor dit project liggen ongeveer op het dubbele van de Russische gasprijs van dit moment. De vraag is kunnen ‘economieën/staten’ zich een dergelijke hoge energieprijs, veroorloven.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Bedankt voor je aanvulling, Gerard.
   Als deze onderzeese pijpleiding aangelegd wordt, dan kan Europa aardgas uit Qatar kopen zonder dat SyriUe of Turkije er iets aan kunnen doen.

 2. Kim

  Interessante statistieken van de aardgasproductie, informatief artikel! Ben ook benieuwd hoe het zit met de brandstofprijs of de prijs juist verhoogd of verlaagd over een aantal jaar.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   De marktprijs voor aardgas kan van dag tot dag en per regio nogal fluctueren. Tijdens koude winters kan de prijs hoog in korte tijd snel oplopen.
   De prijs voor grootverbruikers, die lange termijncontracten afsluiten fluctueert minder. Een goede graadmeter voor die gasprijzen is de prijs van Russisch exportaardgas, dat aan Duitsland wordt geleverd. Die prijs vind je terug op deze webpagina: http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=240

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s