Hoeveel arbeiders zijn er nog nodig in de toekomst?

De economie krimpt. Fabrieken sluiten, winkels sluiten. Kantoorwerk wordt geautomatiseerd, zelfs op de beurs worden handelaren vervangen door computers.
Zijn er in de toekomst nog miljoenen werknemers nodig?
Is het gewoon niet lastig als er zoveel werknemers bezig gehouden moeten worden?
Ze moeten eten, ze moeten ergens wonen. Ze willen medische zorg en ze willen op vakantie. Misschien is het beter om al die mensen een arbeidsloos basisinkomen te geven.
Onderstaande documentaire “Obsolete” gaat over deze ontwikkeling.

Het tweede deel van deze documentaire gaat over “eugenics”, eugenetica. Soms lijkt het net of de machthebbers, de mensen, die wetten maken en beslissingen nemen, het aantal mensen dat rondloopt op Aarde wil verminderen.
Sommige mensen denken daardoor dat de machthebbers (de elite van politici, bankiers en groot-industriëlen) een geheim plan hebben gemaakt om de arme mensen dom en arm te houden en langzaam te laten uitsterven. Daardoor kan de slimme, rijke elite zich makkelijker handhaven en aan de macht blijven.
Het is een duister, onbewijsbaar complot uit een science-fiction film. Maar het is wel interessant om er kennis van te nemen en een mening over te vormen.

2 gedachten over “Hoeveel arbeiders zijn er nog nodig in de toekomst?

 1. gerard d'Olivat

  Hier een link naar de toekomst van 3 D printers in de kledingindustrie.
  http://www.xgn.nl/nieuws/88041/adidas-schoenen-gemaakt-met-3d-printer-komen-eraan

  http://www.nu.nl/bootvluchtelingen/4635279/migratie-neemt-toe-automatisering-in-ontwikkelingslanden.html

  De paradox is dat juist dit soort automatisering vooral in ‘lage lonen’ landen hard zal toeslaan, waaronder China. De president van de wereld bank waarschuwt daar ook voor.

  Het artikel eindigt met een rare kwoot.”…….Er staan biljoenen dollars aan de zijlijn, waarop niet of nauwelijks rente wordt verdiend en waarvoor investeerders betere rendementen willen vinden. Dat kapitaal moeten we mobiliseren….
  Waarvoor dan wel? Dat is het hele probleem van na de crisis van 2008. Het geld klotst tegen de kademuren, maar er is nergens ‘iets’ waarop op de ‘klassieke’ manier geld verdiend kan worden. Als dat maar goed gaat:)

  Interessant samengestelde film trouwens! Interessante experimenten op allerlei gebied die inderdaad de vraag stellen wat eigenlijk de betekenis van ‘arbeidsloos’ inkomen is.
  Leven zonder doel en uitdaging en totaal afhankelijk van ‘de staat’ is ook zo wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s