De terugkeer naar duurzame, hernieuwbare energie

Tweehonderd jaar geleden, aan het begin van de 19e eeuw, was 90% van alle energie, die de mens verbruikte, duurzaam en hernieuwbaar. De mensen verplaatsten zich te voet en de energie daarvoor kwam uit plantaardig en dierlijk voedsel. Vracht werd vervoerd met paard en wagen, trekschuiten en zeilschepen. De energie voor dat vervoer kwam uit voedsel en de wind. Nijverheid was grotendeels handarbeid en slechts voor een klein deel gemechaniseerd, aangedreven door waterkracht, wind of spierkracht. Huizen werden verwarmd door plantaardige brandstof (hout en turf) te stoken of ze werden niet verwarmd.

In de 19e en 20e eeuw is de mens geleidelijk aan overgestapt van duurzame energie naar fossiele energie. Nu, aan het begin van de 21e eeuw komt slechts 10% van de energie die de mens gebruikt uit duurzame bronnen. In de grafiek hieronder is dat mooi weergegeven.

In de komende decennia willen overheden, politici en activisten het aandeel duurzame energie weer vergroten naar 20%. In klimaatakkoorden wordt dat streven vastgelegd en klimaatbeleid is er op gericht om dat te bereiken.

Eigenlijk willen wij met zijn allen weer terug naar de situatie van voor 1950 en nog liever terug naar de situatie uit het begin van de 18e eeuw.
De eenvoudigste manier om dat te bereiken is transport, nijverheid en verwarming weer te gaan organiseren, zoals we dat vroeger deden. Dus te voet, met paard en wagen of zeilschepen, met spierkracht en verwarmen met hout en turf.

Helaas kiezen politici en activisten voor andere, ingewikkelde oplossingen. Het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen, windmolens, waterkracht en getijden. Het opslaan van elektrische energie in accu’s en batterijen en het transporteren van elektrische energie over duizenden kilometers. Het verwarmen van gebouwen met aardwarmte en warmte, die zomers is opgeslagen in grondwater.

Ik vraag me af of het aanleggen van al die complexe netwerken en voorzieningen wel de juiste aanpak is. Ook omdat de meeste mensen hun huidige luxe levensstijl niet willen aanpassen. We zijn gehecht aan auto’s, vliegtuigen, supersnelle treinen, voedsel uit de tropen, roltrappen en behaaglijk verwarmde huizen.  We willen niet terug naar de tijd van dikke truien, lokaal geproduceerd voedsel en je leven lang in dezelfde stad doorbrengen.
Ik sta achter het streven om af te kicken van fossiele energie en terug te keren naar duurzame energie. Maar ik vind de technologische, complexe oplossingen, die  politici en klimaatactivisten aandragen de verkeerde weg om dat te bereiken.

4 gedachten over “De terugkeer naar duurzame, hernieuwbare energie

 1. Rob Alberts

  Een goed geïsoleerd huis en warme kleding heeft ook mijn voorkeur.

  Het vele reizen kan een stuk minder.

  Minder consumptie en onnodige transporten helpen ook.

  Maar de luxe van de fossiele brandstoffen hebben ons verwend en verslaafd gemaakt.

  Vriendelijke groet,

 2. Remy

  De wetenschappelijke aap is zo gezegd toch wel uit de mouw. Als de nostalgische methode aanspreekt gaan de Amish het nog druk krijgen met al onze aanmeldingen..
  Dat duurzame innovatie moeilijk is, is wat mij betreft geen reden om dit niet te doen. Maar omdat de mens inderdaad inderdaad een gewoontedier is zal zij niet inleveren op carbon footprint én luxe, of zaken die én het leven duurder maken. Dus pas wanneer de groene doelstellingen de bankrekeningen ook groen doen kleuren (en dat keerpunt komt met jaar en dag dichterbij) kunnen wij alleen maar doen alsof we om het klimaat geven, want we moeten toch ook onze kinderen kunnen blijven voeden?

  Gr, Remy

 3. paradoxnl

  Vermoed dat het geen populair verhaal is wat je daar neerzet, Hans.

  Onderstaand verhaal (te vinden onder onderstaande link), houdt naar mijn idee onze huidige samenleving een spiegel voor, bijvoorbeeld over de ‘waanzin’ van ‘onze’ gerichtheid op zoveel mogelijk economische groei met het BNP als richtlijn. Het gaat over veel meer dan de titel van het verhaal doet vermoeden.
  M.i. sluit het verhaal goed aan bij de visie die je in dit stukje neerzet.

  http://cassandralegacy.blogspot.nl/2017/11/why-do-we-need-jobs-if-we-can-have.html

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Bedankt voor je reactie, Paradox.
   Ik ben begonnen aan het artikel waar je naar verwijst, maar het is wel erg lang 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s