Jong Nederland hoeft niet zo nodig een auto

Ik blogde al eerder over het afnemende autogebruik in Nederland. Er wordt steeds minder benzine verkocht, omdat auto’s zuiniger worden, maar ook doordat er minder gereden wordt.
Uit onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid blijkt nu dat Nederlandse jongeren ook minder autorijden.

Ook in andere Westerse landen laten jongeren de auto links liggen en vinden steeds meer jongeren een rijbewijs halen niet nodig.
In Duitsland heeft nog maar 69% van de twintigers een rijbewijs. Dat was in 1992 nog 80%.
In de VS heeft minder dan 50% van de 18-jarigen een rijbewijs, in 1983 was dat nog 70%.

Jonge Amerikanen kopen ook minder snel een auto dan hun vaders en grootvaders.
In Nederland leren jongeren tijdens hun studie dat de trein een heel goed en goedkoop alternatief is voor de auto. En van oudsher is in Nederland de fiets al een populair vervoermiddel.

2 gedachten over “Jong Nederland hoeft niet zo nodig een auto

  1. Hans

    Het verbaasd me helemaal niets. Onlangs met een automonteur gesproken over wat reparatie’s zoal kosten. Hij had pas een auto(doorsnee merk, C klasse model) gehad waarvan een doodsimpele binnenventilator verwisseld moest worden. Hiervoor moest het hele dashboard los(bij die auto), kosten(vooral door het hoge werkloon): 600 euro. En volgens hem worden dit soort bedragen steeds meer de norm.

    Waar hebben we het dan nog over? Dan noem ik nog maar een facet van autorijden, dus nog niet eens de benzine, wegenbelasting, verzekering, afschrijving en de verdere normale onderhoudsbeurten. Om van boete’s/parkeervergunningen/parkeerkosten nog maar eens te zwijgen.

    Jongeren zijn slim, door er zo onderhand niet meer aan te beginnen.

  2. Block

    Autorijden is duur, maar je moet toegeven. Een Jongere gaat hier niet voor sparen. Die I-phone van 700 euro gaat even voor. Ook het budget voor een festival of concert heeft een hogere prioriteit dan een auto.

Plaats een reactie