Peakoil: hoe lang blijft de winning en het gebruik van aardolie nog groeien?

In de JODI-Oil-database kun je cijfers over de wereldwijde oliewinning, import en export sinds januari 2002 terugvinden. Het is een schat aan informatie voor degenen, die (zoals ik) geïnteresseerd zijn in peakoil en de “grenzen aan de groei”.

Hieronder presenteer ik in een aantal grafieken de cijfers uit de JODI-Oil database over de laatste vijf jaar.
Allereerst de totale mondiale output van raffinaderijen.
In januari 2013 bedroeg de totale output van alle raffinaderijen ter wereld gemiddeld 75,3 miljoen vaten per dag. In januari van dit jaar was die hoeveelheid opgelopen tot 79,2 miljoen vaten per dag. Het hoogste volume, 81,3 miljoen vaten per dag, werd bereikt in december 2015.
De grafiek laat zien dat de output van raffinaderijen sinds begin 2016 niet verder gestegen is.


De doorgetrokken donkere lijn in de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden.

In de grafiek hieronder is de mondiale productie van diesel en “motor gasoline” weergegeven.
De doorgetrokken lijnen geven opnieuw het 12-maands voortschrijdend gemiddelde weer.

De mondiale productie van diesel en “motor gasoline” lijkt dus in de afgelopen jaren ook niet verder te stijgen.

In de JODI-data wordt ook de inname door raffinaderijen bijgehouden.
De grafiek hieronder laat de hoeveelheid ruwe olie zien, die de gezamenlijke mondiale raffinaderijen verwerken. De doorgetrokken lijn is ook nu weer het voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden.

Sinds januari 2016 schommelt de inname van de mondiale raffinaderijen tussen de 75 en 76 miljoen vaten per dag.

Als laatste heb ik de gezamenlijke mondiale olieproductie over de laatste 3 jaar weergegeven in een grafiek. De cijfers zijn opnieuw afkomstig uit de JODI-Oil database. En de doorgetrokken lijn geeft het gemiddelde over 12 maanden weer.

Het lijkt erop dat de wereldwijde productie van ruwe olie aan het dalen is van 75 miljoen vaten per dag in 2015 tot minder dan 72 miljoen vaten per dag in de laatste maanden.
Op het weblog van Ugo Bardi, Cassandra’s Legacy, kun je nog een interessant verhaal over peakoil, gebaseerd op de JODI-Oil cijfers lezen.

4 gedachten over “Peakoil: hoe lang blijft de winning en het gebruik van aardolie nog groeien?

  1. paradoxnl

    Interessant verhaal inderdaad, wou er zelf ook nog bij stilstaan in verband met dieselgebeuren nu en vooral vanaf het jaar 2020, maar laat het voorlopig achterwege.
    Het type olie is van belang.

    Als ik het niet verkeerd begrijp is het totale volume aan vloeibare petroleumproducten nog wel toegenomen, mede dankzij het Amerikaanse schalie oliegebeuren. Dat de zogenaamde “All liguids” productie (ruwe olie, condensaten, NGL’s, noem maar op) dankzij de sterke productie stijging van met name condensaten en NGL’s nog aan het toenemen is en het totaal aan petroleumproducten al heel dicht of mogelijk al op een piek zit.
    Vooral uit condensaten kan verhoudingsgewijs nog flink wat benzine gemaakt worden, dat het benzine aanbod voorlopig nog makkelijk aan de vraag kan voldoen. Dat er al een tijdlang een tekort is aan middelzware olie waaruit verhoudingsgewijs makkelijker extra diesel ‘geproduceerd’ kan worden.

    “The volume produced has been able to continue increasing during these years thanks to the energy subsidy that the US is giving to the world by means of fracking.

    => However, fracking oil only serves to make gasoline and that is why the diesel problem remains. <=

    But you can also note how the end of the graph above shows the same trend in the production of diesel, with a drop of more than 2 Mb/d. What does that mean? That the contribution of fracking to the whole volume is also hitting the ceiling, it does not get any higher. It is a further indication that we are already reaching the peak oil of all petroleum liquids."

    1. Hans Verbeek

      Dank je voor je reactie Paradox.
      De winning van schalie-olie in de VS wordt gezien als “energy subdidy” voor de rest van de wereld. Het is maar de vraag of de rest van de wereld profiteert van de subsidie. De druk om af te kikken van aardolie is wat minder geworden. Maar de geldschieters in de VS hebben wel een monetaire brandstapel opgebouwd door de schalie-oliemaatschappijen te voorzien van krediet. De schalie-olie-industrie maakt nog steeds geen winst en de investeringen lijken een pyramidespel. Anderzijds zijn er de laatste jaren wel meer onrendabele projecten gestart en bedrijfstakken opgebouwd.

      Ik weet niet precies hoe betrouwbaar de JODI-Oil gegevens zijn. Ik houd zelf het zoutvaatje bij de hand.

      1. paradoxnl

        Sterker, het is een piramide spel, althans dat ‘lijkt’ me aannemelijk op basis wat ik zoal gelezen heb.

        Tsja, oneconomische groei is de nieuwe groei. 😉

        Zolang JODI consistent blijft lijkt me niet snel iets mis met JODI gegevens.

Plaats een reactie