About

Cassandra waarschuwde de inwoners van Troje voor de gevaren van het houten paard dat de Grieken achterlieten op het strand. Tevergeefs.

In de Cassandraclub lees je voorspellingen en waarschuwingen. Misschien komen ze uit, misschien niet. In deze interessante tijden zijn de voorspellingen donker en somber. Maar heel af en toe is er ook nieuws dat hoop geeft.cass1

Laat je niet teveel afleiden door de dame in de rode jurk. Zij wordt speciaal op je afgestuurd om je te verwarren.

Reacties, aanvullingen en andere inzichten zijn welkom.

Beledigingen en scheldpartijen niet.

24 gedachten over “About

 1. AdR

  Ha!
  Quidquid id est timeo Danaos et dona ferentes –
  was dat Cassandra?
  Niemand luisterde naar haar, afgeleid als die mannen waren door haar rode jurk. De Trojanen verstonden trouwens geen Latijn.

  Terzake. Goed weblog!

 2. Evert

  Dag, Cassandrianen (?)

  Ben waarschijnlijk een van die velen die zich geregeld afvragen waar het met de wereld naar toe moet en welke bijdrage ik daaraan kan leveren zonder mezelf op te offeren (want het[ons?] leven is best wel aangenaam) en na die tijd is er waarschijnlijk niets. En als er wel iets is en dat ik met dat iets van straks nu in mijn denken/voelen/doen rekening moet houden hebben ze hun PR slecht gedaan. Mij hebben ze in ieder geval niet bereikt en als ik zo om me heen kijk ook vele anderen.

  Onlangs las ik (weet niet meer waar) dat uit onderzoek is gebleken dat we op onbewust (of waar dan ook in ons hoofd) een soort reflexmatige mening hebben en daarna vooral ons “verstand” inzetten om de overtuigende argumenten daarbij te verzinnen.

  Of het waar is weet ik niet, veel onderzoek wordt slecht uitgevoerd (blijkend uit ander onderzoek?) maar het past wel bij het beeld dat we zo moeilijk van mening/gedrag kunnen veranderen. En in de wetenschap is het nog steeds zo dat hoe meer gedrag je kunt verklaren met je model des te groter is de kans dat je model een redelijke benadering van werkelijkheid is. Een werkelijkheid die we vermoedelijk nooit echt zullen kennen omdat onze zintuigen evolutionair ontwikkeld zijn en dus vooral geschikt voor het herkennen van dingen op menselijk niveau. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat ergens in onze neurologische bedrading de angst voor slangen genetisch is voorgeprogrammeeerd. De angst voor de kleine dingen lijkt dat niet te zijn hoewel kleine dingen (virussen, bacteriën, nanodeeltjes[?]) ons meer angst in zouden moeten boezemen, even denkend in termen van overleving. Ik geloof dat de gemiddelde levensduur van de mens aanzienlijk toe is genomen nadat we de “hygiëne” hadden uitgevonden. En dat is nog niet zolang geleden. En iedereen die baby’s peuters en kleuters beschouwd weet dat hygiëne nog niet genetisch verankerd is.

  Mijn persoonlijke overtuiging is dat de mens zich evolutionair heeft ontwikkeld tot een vooral opportunistisch wezen (daar zit geen mening of oordeel achter). De mens is niet van nature een moreel of en immoreel wezen maar een amoreel wezen.
  Als ik het boek van meneer Swaab (We zijn ons brein) goed begrepen heb is het merendeel van ons gedrag min of meer voorgeprogrammeerd aanwezig in de genetisch aangelegde bedrading (hardware) en de software die ontwikkeld zich voor het belangrijkste deel in onze eerste (4?) jaren en dan vooral als reactie op indringende gebeurtenissen en veel routine zaken. De mogelijkheden die we hebben om ons gedrag/gevoel/gedachten radicaal en permanent te wijzigen lijken beperkt te zijn. Dat is overigens geen reden om het niet te proberen. Sterker nog het lijkt noodzaak niet alleen voor overleven maar ook om een aangenaam leven te hebben om je te verzetten tegen de “natuurlijke” neiging om toe te geven aan de verleidingen des levens. Als er al een schepper was dan had hij in menselijke termen verschrikkelijk veel humor: we moeten onszelf eerst pijn doen (trainen, werken, etc) om ons lekker te voelen.

  Ooit gelezen dat er in wezen maar twee drijfveren zijn: Doodsangst en geslachtsdrift. En waarbij de eerste nog in diens van de ander staat. En de ander de oplossing is voor het onvermijdelijke dood gaan namelijk je voor die tijd in een ander lichaam te hebben voortgeplant. Alle gedrag is een afgeleide en zachtere uitvoeringsvariant van deze twee samenhangende krachten.

  Die twee krachten samen vormen samen de strijd tegen de Tweede Hoofdwet van de Thermodynamica. De wet die ik als verwaterde beta man maar half begrepen zal hebben (en dat is waarschijnlijk al een compliment naar mezelf). Het komt er volgens mij op neer dat als je niets doet dingen van zelf naar de ratsmodee gaan

  Het heelal dijt uit en ik heb eens gelezen dat dat de zwaartekracht net niet sterk genoeg is om de zooi bij elkaar te houden en dat op termijn alle materie uiteen gerukt wordt en via atomen en subatomaire deeltjes en andere niet te begrijpen dingetjes alle materie zo verdeeld wordt over tijd en ruimte dat het geen materie meer is maar Energie (beweging) en uitdijende beweging gaat ook een keer stilstaan.
  Voor degene die eigenlijk liever astronaut waren geworden maar om begrijpelijke redenen daar niet aan toe gekomen zijn deze geruststelling: Uiteindelijk worden jouw deeltjes over het gehele heelal verspreid. Gaaf toch. En oh ja. Je bent nu gemaakt van materie die afkomstig is uit het heelal.
  Net als superman.

  Ik wilde nog verder schrijven over de Tweede Hoofdwet in relatie tot biologische systemen en dat het energetisch verstandiger is om niets te doen. Elke beweging zorgt ervoor dat het einde sneller dichter bijkomt dan wanneer je niets doet. Dus niets doen is een volstrekt legitieme bezigheid en bijzonder duurzaam/ecologisch/milieubewust.
  Helaas wetten en praktische bezwaren staan dit niets doen in de weg. Dus ik ga snel aan de slag.

  Groet

 3. Jan Verheul

  Beste Evert,

  Ik heb een blog dat ‘Evolutie’ heet, en de wereld beziet vanuit de wetenschap dat wij allen een product van de evolutie zijn.
  Ik zou het op prijs stellen als je eens zou kijken, en ongenadige kritiek ( mits goed onderbouwd) is heel welkom.

  De (evolutie-) psychologie is heel behulpzaam als we de wereld willen begrijpen.

  Dat de mens een eenmaal ingenomen standpunt niet graag meer prijs geeft ( zie: confirmation bias) werd o.a. gebruikt tijdens 911: op zeer wankele gronden werden moslims meteen als de daders gebrandmerkt.

  Verder: als een mens moet kiezen tussen ‘de waarheid’ of ‘de meest populaire visie’ zal hij zeggen dat hij voor de waarheid kiest. Maar evolutionair ‘voorbestemd’ zal hij altijd voor de meest aangehangen visie kiezen.

  Vandaar dat zij die de Media controleren de mensen alles wijs kunnen maken.

  Enkele blogs die erg de moeite waard zijn: http://xevolutie.blogspot.com/2010/12/enkele-goede-videos.html
  http://xevolutie.blogspot.com/2010/12/citaten.html

  Groet, Jan Verheul.

 4. Bram

  Zeg kan iemand mij vertellen waar dat bericht over de maximumleeftijd vandaan kwam. Ik zag het hier voor het eerst via een link op NOS.nl
  Dit is slechts een gedachteoefening… stond erbij. Van wie kwam het oorspronkelijk, want sinds Obama een wet heeft onderteken waarin staat dat de USA levens mag beginnen en beeindigen om kosten te besparen vind ik dat geen grappige gedachteoefening meer.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Hallo Bram,

   de blog waar ik schreef over maximumleeftijd vind je hier:
   https://cassandraclub.wordpress.com/2011/09/21/later-met-pensioen-of-eerder-dood/

   President Obama heeft een wet laten aannemen waarin Amerikanen verplicht worden een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dat is in de VS nu hetzelfde geregeld als in Nederland.
   Tegenstanders van die verplichte verzekering wijzen er nu op dat straks de verzekeraars zullen gaan besluiten wie er wel geholpen wordt en wie niet. De deur staat open om een maximumleeftijd in te stellen.
   De tegenstanders van Obama gaan mijns inziens over de schreef. Er is geen maximumleeftijd vastgesteld.
   Obama heeft het beste voor met de Amerikanen, maar net als in Nederland wordt de zorg onbetaalbaar. Dokters ontkomen er niet aan om keuzes te maken. In Nederland maken dokters keuzes, in de VS ook.
   Alle mensen gaan tenslotte dood, ook jij en ik.
   En onthoud dat de laatste 5 jaar van je leven niet de leukste zijn.

   1. Geus

    Obama het beste voor met de Amerikanen?
    Lang geleden dat ik zo’n onzin hoorde.
    En de ziektekosten verplichting in Nederland financierd kwakzalverij, moord en vervolging van onze geneeskunde. Krupp, IG Farben en de financiers achter de Rooms Katholiek Adolf Hitler worden gespekt door ons zekenfonds.

    Behalve Cassandra, heeft elke profeet de mensen gewaarschuwt. Niet Mohammed, dat was een bruikbare dwaas, maar Jesaja, Jeremia, Hosea, Malachai, Eliah, de profeten.
    Mozes waarschuwde het volk, maar het volk ging het Gouden kalf aanbidden.
    Jezus Christus werd gekruisigd door de mensen, zoals duizenden mensen gekruisigd werden door de misdadige romeinen, zodat de misdadige romeinen een aangenaam leven konden hebben over de rug van folteren van anderen.
    Een aangenaam leven.

    De mensen in Troje hadden een aangenaam leven, want ze hadden een mooi paard zomaar binnen gehaald, zolang ze niet naar Cassandra luisterde.
    Als ze naar Cassandra hadden geluisterd, dan hadden ze geen aangenaam leven gehad.

    Was Cassandra overigens vermoord door de mensen in Troje, of was ze ontnapt omdat ze dat paard en de dwaasheid van het volk niet aangenaam vond?

    Ja, meedoen met alle corruptie, de Maffia Don heeft een aangenaam leven en wast zijn inkomsten wit in sexslaven. Maar de sexslaven hebben geen aangenaam leven, dat is wel zeker. Zo ook de dieren in de bio-industrie, kistkalveren wiens staart gedraaid moet worden en hun achterste geknuppeld om ze te laten lopen. Aangenaam leven, jullie misdaden zullen jullie vergolden worden, zoals ook de Duitsers die niet als dissident het concentratiekamp ingingen, of de Russen die niet naar Siberie gingen, omdat ze aangenaam bij de politie werkte die deze misdaden begingen en begaan.

    Mijn leven is in ieder geval niet aangenaam, is het nooit geweest, want de mesen om mij heen gedragen zich als fascisten, die Krupp en IG Farben spekken en geneesheren vervolgen.

 5. Victor50

  @Cassandraclub Kwam hier even kijken en klikte even op het blog gemeld in de reactie van Jan Verheul 17 mei 2011 om 20:08 . Dit blog bevat onverdund antisemitisme. Hoop dat de reactie verwijderd of in ieder geval edit+ link onklaar maakt.

  1. Hans Verbeek

   Beste Victor,
   de woorden jood en Israël komen niet voor in de reactie van Jan Verheul. Ik zie niets antisemitisch aan zijn woorden. Leg eens uit wat er precies antisemitisch aan is?

 6. Auke Bijnsdorp

  Het klimaat leeft! Wat vinden jullie van de oprichting van de Klimaatpartij (www.klimaatpartij.nl)? Een politiek initiatief om het belang van het klimaat een ondubbelzinnige stem te geven in de tweede kamer.

  1. 7penselen

   Wordt het met de klimaatpartij pappen en nathouden om alles in het neoliberale groeieconomie profiel te doen laten passen of gaat deze partij de problemen echt aanpakken. Het feit dat 148 van de 150 zetels in de tweede kamer voor de groei economie is geeft al te denken. Stem zelf op de Partij voor de Dieren en Marianne Thieme komt regelmatig toch met zeer zinnige dingen op de proppen en ook wil deze partij de crisis integraal oplossen.

   Als vrij socialist (libertair) ben ik normaliter niet van het parlementaire, maar als mijninziens toch iemand iets zinnigs doet of zegt mag dat zeker gehoord worden.

   —–

   Overigens is dit een zeer goed site, die tenminste zaken aan het voetlicht brengt, die niet leuk zijn, maar wel nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s