Nederland wordt steeds afhankelijker van import-energie

Het energieverbruik in Nederland daalt. Auto’s worden zuiniger, elektrische apparaten worden zuiniger, woningen en gebouwen worden beter geïsoleerd. We gaan ook steeds meer de restwarmte van de industrie gebruiken.
Dat dalende verbruik vind je terug in de datatabellen van het Amerikaanse Energy Information Agency (EIA). In 2010 bedroeg het totale Nederlandse energieverbruik 3034 biljoen BTU’s. In 2016 was het verbruik lager: 1949 biljoen BTU’s.

Maar de Nederlandse productie van energie, door winning van fossiele brandstoffen, kernenergie en duurzame energie opwekking daalt sneller dan het Nederlandse energieverbruik. Dat komt vooral omdat de winning van aardgas sterk terugloopt.
In de grafiek hieronder zijn energieverbruik en energieproductie sinds 1980 weergegeven.

Het verschil tussen productie en verbruik wordt geïmporteerd.
In 1980 importeerde Nederland netto 110 biljoen BTU aan energie. In 1985 was dat nog ietsje minder: 77 biljoen BTU.
Maar in 2016 werd er 1952 biljoen BTU geïmporteerd. De Nederlandse energieproductie bedroeg in 2016 1947 biljoen BTU. De helft van de in-2016-verbruikte energie werd geïmporteerd.

 

 

Op de lange termijn is deze Nederlandse afhankelijkheid van import-energie onhoudbaar.
De prijs van energie kan gaan stijgen en om de stijgende energierekening te kunnen blijven betalen zal er bezuinigd moeten worden op andere dingen; of Nederland zal zich dieper in de schulden gaan steken.
De hoeveelheid energie, die beschikbaar is om te importeren zal krimpen. Zoals de Nederlandse energieproductie afneemt, zo zal ook de energieproductie in andere landen gaan afnemen. Olie- en gasvelden raken leeg en de makkelijk winbare steenkool zal opraken. De duurzame energie-opwekking zal weliswaar flink gaan groeien, ook in Nederland. Maar te weinig om de afname van de conventionele fossiele energieproductie te compenseren.

Nederland zal de tering naar de nering gaan zetten: het energieverbruik zal verder omlaag gaan. Zuiniger auto’s, minder auto’s. Zuiniger verwarmen en ook minder verwarmen.
Het wordt een interessant decennium.

3 gedachten over “Nederland wordt steeds afhankelijker van import-energie

  1. Rob Alberts

    Met 500 kubieke meter gas en 1000 kWh electriciteit per jaar zit ik ruim onder het gemiddelde.

    Ik verwacht niet dat ik dit nog verder omlaag krijg.

    Mijn leverancier staat als Groen en Duurzaam aangeschreven.

    Maar ook ik maak mij zorgen om de toekomst.

    Duurzame groet,

  2. paradoxnl

    [quote]Het wordt een interessant decennium.[/quote]
    Ook voor mij.
    Voor velen geen sexy onderwerp (energie/ grondstoffen), maar m.i. super belangrijk.
    Als energiecrisis flink gaat toeslaan zal menig zichzelf verklaarde ‘deskundige’ roepen, “oh dat zag iedereen wel aankomen, geen nieuws”, terwijl men het ‘daarvoor’ enorm bagatelliseerde.
    Business as usual zal voorlopig nog wel de waan van de dag blijven.

Plaats een reactie