De volgende winter weer sneeuw en ijs

De afgelopen winter was de koudste van de 21e eeuw (zelfs de koudste van het milennium). En het ziet er naar uit dat ook de komende winter weer sneeuw en ijs zal brengen.
Het KNMI waagt zich alleen aan voorspellingen van 3 dagen vooruit, over de winter van 2011 durven ze nog niets te zeggen. Er zijn wetenschappers, die dat wel durven.

Het winterweer in West-Europa hangt sterk samen met de North Atlantic Oscillation (NAO).
Als de NAO positief is, dan stroomt er tussen het Azoren-hogedrukgebied en het lagedrukgebied bij Groenland zachte oceaanlucht naar West-Europa. Bij een positieve NAO hebben we een zachte winter.
Als de NAO negatief is, zoals afgelopen winter, dan stroomt er koude poollucht met een noorden of noordoostenwind over Scandinavië naar West-Europa. We hebben dan een koude winter met veel sneeuwval. In jaren met een negatieve NAO (1956, 1963, 1969 en 1996) hebben we strenge winters.

Mike Lockwood van de Space Environment Physics Group van de universiteit van Reading publiceerde onlangs een theorie over de samenhang tussen een negatieve NAO en een lage zonne-activiteit. Lockwood ziet een verband tussen de hoge zonne-activiteit in de periode 1965 – 1995 en de zachte winters met een westelijke stroming (positieve NAO). Lockwoods theorie sluit aan bij de theorie van Henrik Svensmark, die meent dat lage zonneactiviteit op Aarde leidt tot een afkoeling.

Lage zonne-activiteit zorgt ervoor dat er meer kosmische straling kan doordringen in de atmosfeer. De geladen deeltjes in de kosmische straling zijn miljoenen jaren geleden ontstaan in suprnova-explosies en ze dragen bij aan de vorming van wolken. Meer kosmische straling betekent meer wolken en dat leidt tot een afkoeling van het klimaat.

De zonne-activiteit is nog altijd erg laag. Het magneetveld van de Zon, dat de Aarde beschermt tegen de afkoelende kosmische straling is momenteel vrij zwak. De Ap-geomagnetische index van de Zon is weliswaar wat hoger dan vorig jaar, maar de stijging zet niet echt door.
Mijns inziens is de invloed van de Zon en de invloed van de kosmische straling (deeltjes die al miljoenen jaren onderweg zijn) groter dan de invloed van de mens. Bestel alvast maar wat meer strooizout, want de komende winter zal weer koud zijn ondanks de alsmaar stijgende CO2-concentratie.

Het lijkt me toch verstandig om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Het spul raakt op en het wordt steeds moeilijker om olie, gas en steenkool uit de aardkorst te winnen. De olieramp in de Golf van Mexico en de mensonterende omstandigheden waaronder steenkool gedolven wordt zijn een betere reden om minder fossiele brandstoffen te gebruiken dan de zogenaamde klimaatverandering.

(bron: klimaatgek.nl) en Wattsupwiththat.com

5 gedachten over “De volgende winter weer sneeuw en ijs

 1. paradox

  Hans,

  Altijd interessant die klimaatstukjes van jou.

  Naar mijn idee zijn er nog vele en vele jaren van onderzoek nodig om een gedegen beeld te vormen over welke factoren/ atmosferische mechanismen een rol spelen bij het klimaat (klimaatverandering).
  O.a. welke gewichten er uiteindelijk aan de verschillende onderkende factoren gehangen dienen te worden.

  “Het lijkt me toch verstandig om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Het spul raakt op en het wordt steeds moeilijker om olie, gas en steenkool uit de aardkorst te winnen”.

  Naar mijn idee is bovengenoemde een extra reden alles op alles te zetten om het fossiele brandstofverbruik zoveel in te perken.

  Het is maar wat voor soort samenleving iemand voor ogen heeft, wat iemand betekenisvol in het leven vind.
  Maar we zullen er m.i. al in de nabije toekomst niet aan gaan ontsnappen ons grondstoffen en energieverbruik ‘noodgedwongen’ flink te ‘moeten’ verminderen.
  Flink meer dan met de huidige recessie.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Mijn gezonde verstand zegt dat het klimaat veel ingewikkelder is dan Al Gore ons voorspiegelt.
   Ik heb nog geen goede verklaring gehoord waarom de atmosfeer niet verder opwarmt de laatste 10 jaar.

   1. Johan

    Ik hoop dat jouw gezonde verstand inmiddels je tot nadenken heeft gezet. : >)
    zodat je minder snel met voorbarige conclusies aan komt zetten.

 2. Ger

  Interessante beschouwing. Je opmerkingen over ‘koudste winter van 21e eeuw en (vooral) van het millennium’ mag je wel met een korreltje (strooi)zout nemen. Alleen als je het millennium als het in 2000 begonnen millennium beschouwd, waarbij aangetekend dat dat successievelijk ook gold voor 2000, 2001 en 2003.

  Los daarvan vroeg ik me af of dit fenomeen puur te relateren is aan de NAO of dat er een aanvullende/ andere reden is dat de wind al meer dan een half jaar structureel vast lijkt te zitten in de NW-N-NO hoek, ook in het voorjaar. Enig idee?

  Leuke blog heb je!

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Bedankt voor je reactie Ger. Ik doel inderdaad op het zojuist begonnen milennium :-).
   De NAO is van grote invloed op het weer in West-Europa, zomers en ’s winters. Ik weet niet welke factoren de NAO negatief maken. Mike Lockwood denkt dat lage zonne-activiteit de NAO negatief maakt, maar net iedereen is het daarover eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s