Denken aan de doden die nog zullen vallen, dodenherdenking nieuwe stijl

Het staat iedereen vrij om de doden te herdenken.
Vanavond worden overal in Nederland de soldaten en burgers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden, herdacht. Tegenwoordig herdenkt men ook de Nederlandse soldaten, die de afgelopen decennia bij vredesmissies sneuvelden.

Ik vind het goed om stil te staan bij al de slachtoffers en al het leed dat oorlogen veroorzaken. Maar ik wil uit dat herdenken iets leren voor de toekomst.
Daarom zal ik vanavond tijdens de twee minuten stilte denken aan de slachtoffers die de toekomstige oorlogen zullen maken.

Er gaan in Nederland en in Europa stemmen op om meer wapens te kopen en de legers uit te breiden. Dat vind ik een slechte zaak. Hoe meer wapens en soldaten er zijn, hoe groter de kans dat er oorlog gevoerd zal worden. En dat moeten we zien te voorkomen.

Kijk eens om je heen naar de kinderen op het schoolplein of op het voetbalveld. Moeten wij ze scholen tot soldaten? Moeten wij ze het slagveld op sturen? Moeten we ze opleiden tot beroepsmoordenaar?
Ik denk het niet.
We kunnen het tij nog keren.
Laten we geen wapens meer maken en geen jongeren meer opleiden tot gevechtspiloot of tot scherpschutter. Het is tijd voor een Dodenherdenking nieuwe stijl, die gericht is op het voorkomen van oorlogsslachtoffers.

Schermafbeelding 2015-05-04 om 10.37.03

4 gedachten over “Denken aan de doden die nog zullen vallen, dodenherdenking nieuwe stijl

 1. Pingback: Waarom de doden | o n & z i n

 2. Myriam

  Ik ben het zo hartstochtelijk met je eens. Wat helpen die herdenkingen als ondertussen al plannen gemaakt worden voor nieuwe conflicten, als nieuwe wapens uitgetest en aangekocht worden. Ik hoop en bid dat mensen nog snel leren van het verleden, en stoppen met dat zinloze geweld!!!

 3. c.vogel

  Als er tegenover jezelf een soldaat staat, met complete bepakking en je hebt zelf niets om daar tegenover te stellen, is er geen oorlog, maar zul je moeten doen wat de soldaat wil. Overal in de wereld regeert het recht van de sterkste, alleen bij ons in het westen keren wij de agressor de andere wang toe. Niet dat je het daarmee wint, maar voor jezelf heb je dan het juiste gedaan. Dat je daarmee van alle vrijheden beroofd wordt is een bijkomstigheid.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Dan zal ik doen wat de soldaat wil, als riet meebuigen in de wind. De vrijheid tussen mijn oren neemt niemand van mij af.

   Het zal waarschijnlijk nooit gebeuren dat een soldaat tegenover mij komt te staan. Dat is een spookbeeld waar de wapenfabrikanten voortdurend mee dreigen.

   null

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s