De Amerikaanse olieproduktie daalt

Onder president Obama groeide de Amerikaanse olieproduktie van 5 miljoen naar 9,5 miljoen vaten per dag. Maar in de laatste 16 maanden is de olieproduktie weer afgenomen naar 8,6 miljoen vaten per dag.

schermafbeelding-2016-12-12-om-21-11-42

Het is niet de verdienste van Obama dat de olieproduktie omhoog ging. Omdat de olieprijs in de periode 2010-2014 hoog was, konden oliemaatschappijen makkelijk kapitaal lenen om te investeren in oliewinning. De winning van schalie-olie (Light Tight Oil, LTO) in de VS kwam op gang en was bij een prijs van $100 per vat was die oliewinning zelfs winstgevend. En dankzij de Quantitative Easing-projecten van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) was er heel veel nieuw kapitaal in de markt om te investeren in olie- en gaswinning.
De daling van de olieprijs en de daling van de Amerikaanse olieproduktie is ook niet de schuld van president Obama.

Waarschijnlijk is de koopkracht van de wereldbevolking niet hoog genoeg om de prijs van produkten van de oliewinning te betalen als de olieprijs boven de $80 per vat is. Gail Tverberg heeft op haar blog meermalen geschreven dat een olieprijs boven de $50 te hoog is voor de consumenten en dat een olieprijs onder de $50 zo laag is dat de oliemaatschappijen verlies lijden op onconventionele oliewinning.

In 2016 zien we de gevolgen van de lage olieprijs terug in de dalende olieproduktie in de VS. De afname komt vooral op rekening van de winning van onconventionele schalie-olie (LTO). De verhoging van de olieproduktie door de schalie-olieprojecten heeft slechts kort geduurd van 2011 tot begin 2016.
Ik acht het onwaarschijnlijk dat de nieuwe president, Trump, de daling van de olieproduktie kan tegenhouden, laat staan de produktie weer kan verhogen.
De Amerikaanse olieproduktie zal verder gaan dalen in de komende jaren. Er lijkt wereldwijd nog altijd een overproduktie aan aardolie te zijn, zodat de olieprijs laag zal blijven.

Onlangs hebben de OPEC-landen besloten om hun olieproduktie vrijwillig iets te beperken, in de hoop daarmee aanbod en vraag naar aardolie weer in evenwicht te brengen. In 2017 zal naast de Amerikaanse olieproduktie ook de gezamenlijke mondiale olieproduktie gaan dalen.
Misschien zal de olieprijs daardoor weer gaan stijgen, maar het is vrijwel zeker dat een stijging van de olieprijs zal leiden tot een lagere vraag.

Een gedachte over “De Amerikaanse olieproduktie daalt

  1. paradoxnl

    Ook zonder een overeenkomst van de OPEC (en enkele non-OPEC landen) om de olieproductie met maximaal 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen, zou na grofweg het jaar 2017 de wereldwijde olieproductie niet meer verder kunnen stijgen. Het is natuurlijk nog even afwachten in hoeverre de OPEC landen zich aan de overeenkomst gaan houden.

    Want zelfs zonder de overeenkomst zou onder een regime met hogere olieprijzen er volgens de artikelen waar hieronder naar verwezen wordt, de komende jaren om diverse redenen geen noemenswaardige stijging te verwachten zijn van de olieproductie in Irak en Libie.
    Irak en Libie waarvan de olieproductie in ieder geval op papier nog flink verhoogd zou kunnen worden.

    Irak:

    Klik om toegang te krijgen tot Can-Iraqi-oil-production-surprise-again-on-the-upside.pdf

    Libie:
    http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Why-Oil-Markets-Dont-Have-To-Worry-About-Libya.html

    Volgens ‘Rystadenergy’ is na 2017 onder een regiem van hogere olieprijzen met name de Verenigde Staten nog in staat haar olieproductie (namelijk de ‘tight oil’ productie) meer dan noemenswaardig te verhogen. Er wordt door menig onafhankelijk analist of energiebureau flink getwijfeld aan Rystad’s optimisme over de toekomstige Amerikaanse olieproductie. Als de komende jaren inderdaad zal blijken dat de Amerikaanse schalie (tight) olieproductie niet meer met miljoenen vaten per dag opgekrikt kan worden, maak je borst dan alvast flink nat.
    Daarentegen bereikt volgens Rystad de wereldwijde offshore olieproductie (olieproductie op zee) al in het jaar 2018 haar piek, om daarna te gaan dalen.

    “Shale production is expected to grow significantly from 2018, with a yearly addition of 1 million barrels per day, while offshore output will see a decline from the same year, according to Rystad Energy”.

    Van Rusland en Saoedi-Arabie wordt, los van de overeenkomst, verwacht dat hun olieproductie in de toekomst niet of niet noemenswaardig meer boven hun huidige productieniveau zal uitkomen.
    En in heel wat overige belangrijke olie producerende landen is ook met hogere olieprijzen een terugval in de olieproductie de komende jaren niet meer tegen te houden, aldus allerlei onafhankelijke analisten en energiebureau’s.

    Volgens het IEA was er in het derde kwartaal van 2016 nog sprake van een overproductie van 0,3 miljoen vaten per dag. Als overeenkomst uitgevoerd gaat worden, zal er snel een onderproductie (olie aanbod tekort) van grofweg 1 miljoen vaten per dag gaan optreden.
    Als de door de OPEC overeengekomen olieproductiebeperking in het komend half jaar daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, zal de hoeveelheid olie in de nu nog overvolle bovengrondse olie opslag faciliteiten snel verminderen en op bepaald moment zelfs bijna leeg kunnen geraken. Naar mijn bescheiden zal al op korte termijn blijken dat de wereld niet of nauwelijks meer in staat is haar olieproductie (boven op de reserveproductie capaciteit) nog noemenswaardig te verhogen.
    De wereldwijde olievraag hoeft nog maar amper toe te nemen om al snel tot voelbare tekorten te leiden. Als de wereldwijde vraag naar olie ook de komende jaren nog met ruim een miljoen vaten per dag per jaar stijgt, zal er mogelijk al binnen twee jaar flinke krapte ontstaan, waardoor olieprijzen (tijdelijk) noemenswaardig kunnen stijgen met als gevolg meer en meer vraagvernietiging.

Plaats een reactie