Europa, het continent zonder grondstoffen

De Industriële revolutie begon in Europa. In de 19e een 20 eeuw heeft Europa in hoog tempo de Europese grondstoffen verbruikt. Steenkool, aardolie, aardgas, ijzererts, tin en uranium.

Op awesomeinfographics.com verscheen vorige week een wereldkaart met de verdeling van belangrijke grondstoffen.
De British Geological Survey heeft de kaart gemaakt.
Men heeft de grootste producenten op een rijtje gezet voor grondstoffen als olie, steenkool, uranium, graan, mais, soja, rubber, katoen en rijst.

Op het origineel kun je inzoomen. En als je inzoomt op Europa zie je dat er geen enkel Europees land een top-4-producent is van een belangrijke grondstof. De 730 miljoen Europeanen (11% van de wereldbevolking) zijn voor voedsel en grondstoffen afhankelijk van de rest van de wereld.

Europa heeft nog wel grondstoffen, maar dat zijn de moeizaam winbare restanten van de oorspronkelijke voorraden. De beperkte produktie van grondstoffen, fossiele brandstoffen en voedsel binnen Europa zal een onoverkoombare limiet opleggen aan de economische groei en bevolkingstoename in Europa.

8 gedachten over “Europa, het continent zonder grondstoffen

  1. Paradox

    @Cassandraclub,

    Dank voor de samenvatting. Vanwege tekorten aan grootschalig benodigde vitale grond- en brandstoffen zitten naar mijn idee vooral de ‘EG-landen’ in een zeer kwetsbare positie.
    We gaan het volop merken. Het wordt steeds lastiger en duurder om de wereldwijde energie. grondstoffenproductie op niveau te houden, laat staan nog wat te laten stijgen. Wanneer er structureel tekorten in aanbod ontstaan, gaat het extra verbruik van de ene persoon/ land/ continent ten koste van een ander persoon/ land/ continent. Efficiency heeft ook zo zijn grenzen.

    1. cassandraclub Berichtauteur

      Europa en dus ook Nederland moet weer zelfvoorzienend worden in energie- en voedselvoorziening. Dat moet de prioriteit zijn en niet dat “zogenaamde economisch herstel”.

  2. blutch1

    Als ik zie hoeveel zonnecelparken er in Frankrijk al zijn en in aanbouw zijn gaat het daar in elk geval de goede kant op. Ook het landbouwareaal is nog steeds groot itt in Nederland. Maar wij zorgen goed voor de beestjes à la Jan Wolkers.

  3. paradox

    Een link met daarin cijfers (Mei 2011) over aandeel van “Geoth./Wind/Solar/Other” in totale elektriciteitsproductie in allerlei landen in de wereld.

    Bijvoorbeeld Frankrijk:
    Total electricity production was 40 883 GWh in May 2011.

    Het overgrote deel daarvan komt op conto van kernergie:
    Nuclear: 33 090 GWh

    De bijdrage van getijdenenergie/windenergie/zonne-energie en overige alternatieve energiebronnen is nog steeds marginaal:
    Geoth./Wind/Solar/Other: 873 GWh (dat is nog geen 3% van de totale elektriciteitsopwekking.

    En uit mijn hoofd is het electriciteitsverbruik van een doorsnee land nog geen 20% van het totale energieverbruik!
    Dit om aan te geven hoe enorm alternatieve energieproductie nog moet groeien om een meer dan marginale rol in de totale energievoorziening te gaan spelen. Vanuit een “totaal energieverbruik perspectief” reken ik ook Europa nog lang niet rijk wat betreft alternatieve energievoorziening.

    Klik om toegang te krijgen tot mes.pdf

Plaats een reactie