Koudste november in 10 jaar tijd volgens satellietmeting

De University of Alabama meet al sinds 1979 de temperatuur van de atmosfeer met behulp van de Aqua-satelliet.
De metingen van de satelliet worden dagelijks gepubliceerd of de AMSU-discover-website.
Onderstaand plaatje is afkomstig van die website en geeft de temperatuursmeting aan via channel 5 van de satelliet: de temperatuur op een hoogte van 4,5 km. boven het aardoppervlak.
De wirwar van gekleurde lijntjes zijn de temperatuurmetingen uit de jaren 2002-2011.

(klik voor vergroting)

De temperatuur van 3 november 2011 is met een vierkantje aangegeven, ik heb er 2011 bijgeschreven. De afgelopen week was volgens de satelliet kouder dan de voorgaande 9 jaar. Het ziet er naar uit dat november 2011 mondiaal gemeten de koudste november in 10 jaar tijd zal worden.
Ook dit geeft weer aan dat de opwarming van het klimaat sinds 2002 feitelijk stilstaat.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit heel goed nieuws is.

6 gedachten over “Koudste november in 10 jaar tijd volgens satellietmeting

  1. lieven

    dat is knap zeg. Na 3 dagen november al voorspellen dat het de koudtse novembermaand in 10 jaar tijd zal worden. Wordt het hier dan in de lage landen de warmste sinds de waarnemingen? Het is hier namelijk 8 graden warmer dan een gemiddelde novembermaand.

  2. John Jorna

    Als er nu geen opwarming was, zou er dan een daling optreden? Het gaat om twee temperatuurbewegingen; de natuurlijke en de door menselijke invloeden bepaalde. Maar hoe splits je die twee uit?

  3. lieven

    @Germen: blijft mijn opmerking dat het absurd is om op basis van de temperatuur van de eerste drie dagen van november te beweren dat november de koudste maand in tien jaar gaat worden.
    Wat die ijstijd betreft: alarmisme?

    1. Germen Roding

      @Lieven
      Hangt af van de methodologie die voor temperatuurmeting wordt gebruikt. Zijn bekende warmtereservoirs zoals zeestromen en grote waterlichamen sterk afgekoeld, dan is het een goede aanwijzing.
      Wat alarmisme betreft: Ik stel vast dat de klimaatvariabiliteit de laatste jaren steeds sterker wordt. Een grote klimaatvariabiliteit is een typisch kenmerk van glacialen in het Pleistoceen. http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/instabiel-klimaat-maakt-landbouw-onmogelijk/

Plaats een reactie