Klimaatverandering: de winters worden niet warmer

Er wordt veel gediscussieerd over klimaatverandering.
Is de opwarming gestopt of gaat de opwarming nog altijd door?
Laten we eens kijken naar de Nederlandse winters.

Als je de gemiddelde temperatuur over de 3 wintermaanden uitrekent voor de laatste 20 jaar, dan kom je uit op 3,7°C.
In 1992 was de gemiddelde wintertemperatuur iets hoger: 3,8°C
In 2012 was het gemiddelde nog hoger: 4,1°C
In de afgelopen 20 jaar was er maar één winter met een gemiddelde temperatuur onder nul: 1996, de winter van de laatste Elfsedentocht.

Ik heb de gemiddelde wintertemperaturen uitgezet in een grafiek

Er is geen sprake van een stijgende trend. Over de laatste 20 jaar lijkt er zelfs een lichte afkoeling op te treden van 0,1°C per decennium.

Dit lijkt in tegenspraak met de klimaatscenarios van het KNMI, die voorspellen dat de opwarming zal doorzetten.

Er zijn nog meer mensen die gekeken hebben naar de wintertemperaturen op het Noordelijk Halfrond. Amerikaanse klimaatwetenschappers o.l.v. Judah Cohen constateerden dat de wintertemperaturen op een groot deel van het Noordelijk Halfrond licht zijn gedaald tussen 1988 en 2010.

Op het weblog “Open Mind” zijn de bevindingen van Cohen et al. kritisch bekeken. De schrijver concludeerde dat de gevonden trend voor de VS niet (statistisch) significant is.

(de open rondjes geven aan dat er geen significante opwarming of afkoeling optrad)

Het is op zich al mooi om te zien dat er in de afgelopen 23 winters geen verdere opwarming plaatsvond.

Het gerenommeerde klimaatonderzoeksbureau GISS ontdekte ook dat de wintertemperaturen op grote delen van het Noordelijk Halfrond de afgelopen decennia dalen. In Canada, Groenland en op de Noordpool stegen de wintertemperaturen.

Kennelijk is er een negatieve feedback in het klimaatsysteem in staat om de opwarming door CO2 tijdens de wintermaanden ongedaan te maken. Ik hoop dat het IPCC deze negatieve feedback ook opneemt in de klimaatmodellen, die het panel gebruikt voor haar prognoses.
Als de winters in de afgelopen 20 jaar niet warmer geworden zijn, dan zullen ze de komende 20 jaar misschien ook niet opwarmen.

3 gedachten over “Klimaatverandering: de winters worden niet warmer

  1. John Jorna

    Beste Hans,
    Ik heb twee bezwaren. Ten eerste is de periode van twintig jaar te kort. Meestal worden perioden van dertig jaar met elkaar vergeleken. Dat doet de Grote Bosatlas in de 54e druk. De perioden 1951-1980 wordt vergeleken met de periode 1981-2010. Twee kaartjes laten zien, dat de eerste warme dag steeds vroeger verschijnt en het groeiseizoen dus eerder begint. Twee andere kaartjes vergelijken de gemiddelde jaartemperatuur, die toeneemt. Er zijn ook grafieken van het aantal zeer koude dagen per jaar met een duidelijk dalende trend, tussen 1960 en 1975 even onderbroken.
    Ten tweede kan de totale opwarming van de aarde leiden tot een andere drukverdeling, daardoor andere winden en daardoor andere zeestromen. Zo zouden wij het klimaat van Labrador kunnen krijgen als we niet langer zouden profiteren van een warme zeestroom. Geen aantrekkelijk perspectief. Maar niets is met zekerheid te voorspellen.

  2. Rene Dijkstra

    ik vind het werkelijk ongelovelijk dat men een periode van 16 jaar opwarming wel lang genoeg vindt maar een periode van 16 jaar stabiliteit (afkoeling) te kort. Evenals het feit dat men spreekt van een “pauze” in de opwarming. Dat geeft al aan dat men ervan uitgaat dat er opwarming is.

Plaats een reactie