Sneeuwval op Noordelijk Halfrond in september al boven normaal

De opwarming van het klimaat lijkt te stagneren. De temperatuur stijgt de laatste 10 jaar niet meer en lijkt volgens sommige bronnen zelfs te dalen. Het vroege begin van de winter op het Noordelijk Halfrond past in die trend.

Volgens het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers University is de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond half september al groter dan normaal.

globalsnow14sep2013

De blauwe vierkantjes geven aan waar normaal gesproken nog geen sneeuw hoort te liggen, maar waar nu wel sneeuw ligt: Het uiterste noorden van Canada en een paar streken in Siberië.

Aan de Florida State University (FSU) houden ze ook bij hoeveel sneeuw er ligt op het Noordelijk Halfrond. Hieronder de grafiek van 12 sep. 2013.

13sep2013NHsnow
(klik op het plaatje voor de meest recente grafiek)

Het blauwe gebiedje (aan de rechterkant) in de onderste grafiek laat duidelijk zien dat er meer sneeuw dan normaal ligt in de lopende maand. In de periode mei t/m augustus lag er minder sneeuw dan gemiddeld over de periode 1995-2009. Vorig jaar werd de sneeuwbedekking pas half oktober boven normaal.

Tot slot nog een plaatje van het U.S. National Ice Center (NIC). Dat instituut publiceert ook dagelijks actuele kaartjes van de sneeuwbedekking op het Noordelijk Halfrond. Hieronder een plaatje van Europa en Azië van 14 sep. 2013.

14sep2013Eurasiasnow

Voor uitgebreide informatie over de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond verwijs ik naar Neven’s weblog over het Noordpoolijs en naar De Wintersportweerman.
Voor actuele informatie kun je klikken op de links in het verhaal hierboven.

Een gedachte over “Sneeuwval op Noordelijk Halfrond in september al boven normaal

  1. Lars Boelen

    Hoi,
    Weet je zeker dat de opwarming van de aarde niet meer optreedt?
    http://blogs.rgj.com/factchecker/2013/07/20/has-the-earth-not-warmed-in-past-decade/

    De meeste warmte wordt door de oceanen opgevangen en die warmen wel degelijk op, en die kunnen daardoor meer wolken produceren. Het feit dat oppervlaktetemperaturen niet meer zo stijgen zou goed kunnen komen door meer bewolking. Dit zou ook de oorzaak kunnen zijn van de vroege sneeuwval : als de noordpool begint af te koelen in september zit er zoveel vocht in de lucht dat dat er wel als sneeuw uit moet vallen. meer sneeuw is dan dus geen signaal van afkoeling maar een bewijs van opwarming.

    Overigens zou het wel een blessing in disguise zijn : meer en langer sneeuw kaatst meer zonlicht terug waardoor de opwarming tijdelijk stagneert

    Wel interessante kaartjes trouwens,waarvoor dank!

Plaats een reactie