EU probeert wanhopig Russisch gas en South Stream tegen te houden

Servië importeert al sinds 2007 Russisch aardgas. In 2013 importeerde het land 1,14 miljard kuub Russisch gas. Daarnaast heeft de Servische gasmaatschappij Srbijagas een belang van 49% in South Stream, een gaspijpleiding die Russisch aardgas via de Kaspische Zee en Bulgarije naar Europa zal brengen.
Als de pijpleiding gereed is dan zal Servië ook buiten Oekraïne om Russisch aardgas kunnen importeren. Servië wordt zo minder afhankelijk van de nukken en grillen van de corrupte machthebbers in Kiev.
Servië is geen lid van de Europese Unie en een van de weinige Europese landen die nog vriendschappelijke relaties met Rusland onderhouden.

Het is een doorn in het oog van de Europese politici dat via South Stream een eventuele boycot van Russisch aardgas omzeild kan worden. De Europese Unie wil liever aardgas uit Turkmenistan, uit Iran of desnoods Qatar invoeren via de Nabucco-pijpleiding om zo minder afhankelijk te worden van het Russische aardgas.

Op het kaartje hieronder zijn beide aardgaspijpleidingen ingetekend

800px-Nabuccostream
Op het kaartje kun je zien dat de Nabucco-pijpleing uitsluitend over grondgebied zal lopen van EU-landen, Bulgarije, Roemenië en Hongarije (groen ingekleurd op de kaart)
De concurrerende pijpleiding South Stream loopt over Servisch grondgebied (wit gekleurd op de kaart), waar de EU eigenlijk geen invloed kan uitoefenen.

Een paar maanden geleden toen de crisis in Oekraïne op haar hoogtepunt kwam, heeft de Europese Commissie, bij monde van voorzitter Barosso, de Bulgaarse regering zwaar onder druk gezet om de werkzaamheden aan de South Stream-pijpleiding op te schorten.

De Bulgaarse regering schijnt het werk aan South Stream niet volgens de EU-regels te hebben aanbesteed… wat natuurlijk een kutsmoes is.

Afgelopen week werd ook de Servische regering onder druk gezet door de Europese Unie. Als Servië zich niet houdt aan de Europese regelgeving (aanbesteding of wat dan ook) dan zal het gas bij de Servische grens worden tegengehouden.

De EU wil echt heel graag dat de Europese burgers afkicken van Russisch aardgas en de South Stream-pijpeliding zal juist de afhankelijkheid van de Russische dealer Gazprom vergroten.
Ook landen, die niet tot de Europese Unie behoren, worden onder druk gezet.
Het is meelijwekkend om Brussel zo wanhopig te zien worden.
En het is hypocriet om wel gewoon Russisch gas af te nemen via Nordstream en andere pijpeleidingen.

Schermafbeelding 2014-09-28 om 16.13.26

2 gedachten over “EU probeert wanhopig Russisch gas en South Stream tegen te houden

  1. Rob Alberts

    Na de Ukraine verwacht ik dat het ook in de Caucasus onrustig zal gaan worden.
    West-Europese belangen, de Russische en Iraanse invloedsfeer zullen rond deze Zuid Kaukasische pijplijn conflicten oproepen.

    Vriendelijke groet,

Plaats een reactie