Dalende olieprijs en steenkoolprijs: de koolstofzeepbel loopt leeg

De afgelopen maanden is de prijs voor een vat aardolie gedaald tot onder de $100.
De prijs voor steenkool is al sinds begin 2011 aan het dalen.
In de grafiek hieronder is goed te zien dat de prijs van fossiele brandstoffen een dalende trend vertoont.

Schermafbeelding 2014-09-25 om 11.42.02

Een dalende prijs duidt erop dat het aanbod groter is dan de vraag.
De produktie van steenkool en aardolie wordt de laatste jaren met alle mogelijke middelen vergroot. Hieronder is de groei van de mondiale olie- en steenkoolproduktie uitgezet in twee grafieken.

Schermafbeelding 2014-09-25 om 11.48.30

Schermafbeelding 2014-09-25 om 11.52.16

In de steenkool- en aardolieproducerende landen wordt ook flink geïnvesteerd om de produktie te vergroten. In de VS worden vele miljarden gestoken in de exploitatie van schalie-olie en Brazilië leent meer dan 200 miljard dollar van investeerders om de diepzee-olie voor de Braziliaanse kust te kunnen exploiteren.
China heeft veel geinvesteerd om de steenkoolreserves van Mongolië te gaan exploiteren en in Australië en Zuid-Afrika wordt geïnvesteerd om de export van steenkool te bevorderen.
Bedrijven en regeringen hebben zich diep in de schulden gestoken om de winning van fossiele brandstoffen in de toekomst mogelijk te maken. Investeerders hebben onevenredig veel kapitaal geïnvesteerd in de winning van fossiele brandstoffen en zij hopen een goed rendement te halen op die investering. Waarschijnlijk is er in de olie-, gas- en steenkoolwinning sprake van een overinvestering en dat wordt ook wel de koolstofzeepbel (carbonbubble) genoemd. Het is verre van zeker dat de investeringen terugverdiend zullen worden.

Dalende vraag naar aardolie en steenkool
De dalende prijs voor olie en steenkool geeft aan dat het aanbod groter is dan de vraag. Economen en energiedeskundigen gaan er nog altijd vanuit dat de vraag naar aardolie en steenkool zal blijven stijgen. Maar in grote delen van de wereld zien we de vraag naar aardolie en steenkool al jarenlang dalen. Het verbruik van aardolie in de 6 grootste landen van de eurozone is de afgelopen 8 jaar al met een kwart afgenomen.
Ook in de VS daalt het aardolieverbruik.
Er zijn aanwijzingen dat het verbruik van aardolie in China niet verder meer groeit.

Schermafbeelding 2014-09-25 om 19.21.46

In juli 2014 verbruikte de Chinese economie 9,5 miljoen vaten per dag. In juli 2013 was dat nog 10,0 miljoen vaten per dag. (volgens de JODI-database: zie refinery intake)
China verbruikt ongeveer de helft van alle steenkool, die wereldwijd geproduceerd wordt. In de afgelopen maand kondigde de Chinese regering aan dat men het gebruik van steenkool wil gaan beperken. Dat kan door meer elektriciteit op te wekken met duurzame bronnen als waterkracht en wind. De vertraging van de economische groei draagt ook bij aan een lager steenkoolverbruik. Het gevolg is dat China in 2014 minder steenkool importeert dan in 2013.

Gaat de koolstofzeepbel leeglopen?
De afgelopen jaren hebben oliemaatschappijen al vaak investeringen in moeilijk winbare olie- en gasprojecten moeten afschrijven. Oliemaatschappij Shell ging voor vele miljarden het schip in bij de schaliegaswinning in de VS. Door de dalende olieprijs zullen oliemaatschappijen nog meer moeten afschrijven op hun reserves: de resterende reserves in de bodem zijn waarschijnlijk geen $120 per vat waard, maar misschien slechts $95 per vat.
Steeds vaker zullen oliemaatschappijen besluiten om exploitatie van olie- en gasvelden uit te stellen, omdat de exploitatiekosten bij de huidige lage olieprijs niet terugverdiend kunnen worden.
De schaliegaswinning in de VS dreigt uit te lopen op een financieel fiasco. Volgens insiders is de Amerikaanse schaliegaswinning net zo’n pyramidespel als de sub-prime hypothekenportefeuilles in de jaren 2006 en 2007. Als die zeepbel leegloopt zullen een paar profiteurs net op tijd hun winst gepakt hebben, maar de meeste investeerders zullen naar hun investering kunnen fluiten.
In de steenkool-industrie is men nog optimistisch. Maar als de steenkoolprijs door overproduktie en dalende vraag verder zal dalen, dan zal investeren in steenkoolmijnen niet langer rendabel zijn.
Nog voordat de wereld een strenger klimaatbeleid gaat voeren, dreigt de koolstofzeepbel al leeg te lopen. De Grenzen aan de Groei, die al 40 jaar geleden voorspeld werden, lijken in 2014 bereikt.

LEES OOK:
Low Oil Prices: Sign of a Debt Bubble Collapse,Leading to the End of Oil Supply?
door Gail Tverberg.

4 gedachten over “Dalende olieprijs en steenkoolprijs: de koolstofzeepbel loopt leeg

 1. Vrijbuiter

  interessant, maar wat je noemt geen oorzaak.
  Die link naar ourfiniteworld zegt dat het komt omdat de expansie van krediet (die vooraf gaat aan groei) gestokt is.
  Maar dat roept weer de vraag op: waarom groeit krediet niet verder? Economen lijken daar niet een goed antwoord op te hebben, voor zover ik weet.

  1. Hans Verbeek

   Ik weet het ook niet precies, Vrijbuiter.
   Maar er komt altijd een moment waarop een pyramidespel of een zeepbel klapt. Waarschijnlijk omdat de goedgelovigheid van de mensen die betalen (de slachtoffers) op raakt.
   In de aanloop naar de kredietcrisis stegen de huizenprijzen ieder jaar met 2 tot 5%. Iedereen vond dat normaal. Maar opeens in 2008 stopte die stijging. Niemand weet precies waarom. Misschien omdat te veel mensen het vertrouwen verloren in de mooie praatjes van makelaars en hypotheekverstrekkers.

   Zo zal het ook gaan met de olie- steenkool- en gasinvesteringen. Er komt een moment dat investeerders de praatjes over gouden bergen en onmetelijke reserves niet meer geloven. Een dalende prijs brengt dat moment dichterbij.

   1. NevenA

    In de aanloop naar de kredietcrisis stegen de huizenprijzen ieder jaar met 2 tot 5%. Iedereen vond dat normaal. Maar opeens in 2008 stopte die stijging. Niemand weet precies waarom.

    Was niet een van de theorieën dat er te veel kredieten waren verstrekt aan mensen die dat eigenlijk helemaal niet konden betalen, met dank aan George W die vond dat elke Amerikaan een huis moest kunnen bezitten? Toen steeds meer mensen failliet verklaard werden, werden al die leningen ‘toxic’ en ging de sneeuwbal rollen. Een andere theorie is volgens mij weer dat die mensen de maandlasten niet op konden brengen door de hoge olieprijs.

    Ik ben wel benieuwd of fracking ook een bubbel zal blijken te zijn. Ik heb geen tijd gehad om er echt eens goed in te duiken.

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Idd. Neven. En in de olie- en gasindustrie zijn er teveel kredieten verstrekt aan schalie-olie en schaliegas-exploitanten. Op Energypolicyforum (de website van Deborah Rogers) kun je lezen hoe diep de Amerikaanse schaliegas-industrie in de schulden zit.
    http://energypolicyforum.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s