De aardgaspijpleiding van Qatar naar Europa loopt door Syrië

4-nabucco-terminateQatar heeft gigantische aardgasreserves: 25 biljoen kubieke meter, ofwel 25 keer de hoeveelheid, die nu nog over is in de Nederlandse bodem. Afgelopen jaar produceerde het kleine Qatar 4,7% van de totale wereldproduktie. Het kost weinig moeite om het gas naar boven te halen, het is conventioneel aardgas, vergelijkbaar met het gas uit Slochteren.
Het Bruto Nationaal Produkt van Qatar bestaat voor 60% uit aardgasinkomsten. Qatar wil dolgraag de aardgasinkomsten graag verhogen, maar het transport van het gas naar de gebruikers in Europa is op het ogenblik de beperkende factor, de bottleneck.

Transport via LNG-tankers
Het aardgas uit Qatar wordt voor een groot deel verkocht als LNG, vloeibaar aardgas. In het afgelopen koude voorjaar raakte de gasvoorraad in Groot-Brittannië leeg. De Britten kochten vier tankerladingen LNG van Qatar om de voorraad aan te vullen.
Maar het transport via LNG-tankers is traag en duur. Het kost tijd en energie om het gas vloeibaar te maken. De ontvangende landen moeten een LNG-terminal bouwen met voldoende capaciteit. De schepen zijn traag en er is maar een beperkt aantal LNG-tankers (gigantische drijvende bommen) op de wereld.
Een gewone pijpleiding voor aardgas van Qatar naar Europa kan de transportcapaciteit verhogen.

De Nabucco-pijpleiding
Er ligt al een pijpleiding voor aardgas van Turkije naar Europa, de Nabucco-pijpleiding.
nabucco2013

Oorspronkelijk was de Nabucco-pijpleiding bedoeld om aardgas uit Iran en Turkmenistan naar Europa te brengen. Maar Europa wil liever geen gas kopen van Iran. En Rusland heeft nog altijd een dikke vinger in de pap in Turkmenistan en belet het land om gas via de Nabucco-pijpleiding te leveren. De pijpleiding is bijna klaar, maar er kan nauwelijks gas gevonden worden om via de pijpleiding te vervoeren.

Een pijpleiding van Qatar naar Turkije via Syrië
De regering van Qatar wil graag aardgas verkopen en via de Nabucco-pijpleiding aan Europa leveren. En de Europese regeringen willen graag het gas van Qatar afnemen, om zo minder afhankelijk te worden van Gazprom en Poetin.
Daarom zou het prachtig zijn als er een pijpleiding van Qatar via Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië naar Turkije (een afstand van 2000 km.) zou worden aangelegd.
De burgeroorlog in Syrië draait niet alleen om de aanleg van een gaspijpleiding die Qatar aansluit op de Nabucco-pijpleiding. Maar er zijn wel partijen, die er groot (financieel) belang bij hebben dat de burgeroorlog snel is afgelopen.
Het steenrijke Qatar steunt de Syrische rebellen en levert wapens en hoopt op die manier de aanleg van een pijpleiding te bespoedigen.
Europa wil niet dat een onvoorspelbare dictator als Assad de toevoer van goedkoop, niet-Russisch aardgas nog jarenlang kan blokkeren. Ook Europa is erbij gebaat als de pijpleiding er snel komt en goed bewaakt wordt.

qatarturkije

Bij de oorlog in Afghanistan speelde op de achtergrond de aanleg van de TAPI-gaspijpleiding van Turkmenistan naar Pakistan mee.
Ook bij de burgeroorlog in Syrië is de aanleg van een gaspijpleiding mogelijk een reden voor buitenlandse inmenging. En ook over deze pijpleiding zul je maar weinig horen van politici en journalisten.

Lees ook: The Geopolitics of Gas and the Syrian Crisis – Dmitry Minin en
Syria: The path of the pipeline – Daily Paul

14 gedachten over “De aardgaspijpleiding van Qatar naar Europa loopt door Syrië

 1. NevenA

  Grappig, toen ik gisteren en vandaag las dat de westerse mogendheden overwegen om in Syrië in te grijpen, vroeg ik me al af wat de daadwerkelijke reden was. Gruweldaden of gifgasaanvallen zijn namelijk nooit een reden geweest om iets te doen (heb de oorlog in voormalig Joegoslavië van dichtbij meegemaakt). Ik zat al aan pijpleidingen of iets dergelijks te denken, et voilà, Hans serveert.

  1. ronrozen

   Ik denk dat Amerika het Houla rapport achter de hand houdt om zijn houding tegenover Assad al het nodig is te kunnen veranderen. Kerry dinerend met de Assads in Damascuc omdat gebleken is “na grondig onderzoek” dat de terroristen achter de gifgasaanval zaten.

 2. Hans

  Mooi stuk Hans,

  Alleen denk ik dat je wat te sceptisch bent ten aanzien van, Lng tankers.
  Onlangs heb ik op Discovery deze docu gezien, die heel simpel en begrijpelijk uitlegt wat men doet, ten aanzien van de gevaren. Echt een aanrader.
  Hier staat ie: http://www.youtube.com/watch?v=9wn0COMjOLk

  Ook hier kun je dat nalezen over de rol van Lng in Nederland, kijk onder het kopje “koudwatervrees”.
  http://www.maritiemnederland.com/opinie-debat/lng-heeft-de-wind-in-de-zeilen/item1128

  Ook begrijp ik dat er veel meer Lng tankers zijn dan je vermoed. De lijst toont slechts 54 Lng tankers, terwijl het er ongeveer 373 zijn wereldwijd. Wikipedia geeft wel vaker een wat krom beeld, als het opgesomd staat.
  Kijk bij het kopje gastankervloot,
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gastanker

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor die aanvulling, Hans.
   Toch denk ik dat het transport van Qatars aardgas naar de gebruikers momenteel de bottleneck is. Die pijpleiding aanleggen lijkt een ideale oplossing voor alle partijen.

 3. Hans

  Dat zou heel goed kunnen zijn, Hans.
  Dat er meer achter zit, lijkt mij ook haast wel duidelijk, omdat net wat NevenA zegt: er gebeuren zoveel dingen in de wereld en nu zet men ineens het vergrootglas erop. Dat klopt gewoon niet.

 4. Pingback: De echte reden om Syrië aan te vallen | Gewoon-Nieuws.nl

 5. JanWillem

  Goed artikel!

  Maar welk aandeel hebben de Amerikanen dan in dit spel? Wat levert het Amerika op, om zich in dit wespennest te steken?

  Alhoewel Saudi Arabië de Amerikanen natuurlijk om militaire versterking kunnen hebben gevraagd. Waarvoor de Amerikanen als tegenprestatie verzekerd zijn, van olie-leveranties.

  Maar ik meen dat Amerika er juist van overtuigd is, dat men voor de komende 20 of 30 jaar genoeg schalie-olie in de grond heeft zitten. Of gaat men daar ook inzien, dat schalie-olie niet de heilige graal is?

  En waarom laat men die pijpleiding niet gewoon via Irak lopen?

  Kortom mij lijkt het, dat er nog een paar puzzelstukjes ontbreken.

  1. Hans Verbeek

   Ik denk dat de VS vooral de belangen van Israël verdedigt, Jan Willem. Het komt Israël goed uit als Syrië uiteenvalt tot een ongevaarlijke ‘failed state’, zoals Irak, Egypte en Libië.

   De Amerikaanse wapenopslagplaatsen zijn tot de nok gevuld met kruisraketten en bommen. Er worden pas weer nieuwe kruisraketten besteld bij Raytheon als er een paar honderd zijn afgeschoten. Voor Obama is ingrijpen een mooie manier om de Amerikaanse maak-industrie te steunen.
   Maar ook dat is maar giswerk van mijn kant.

   1. JanWillem

    Interessante gedachte.
    Maar een oorlog aangaan in Syrië, is toch de woede van Rusland op je hals halen, gezien de militaire basis die de Russen in de havenstad Tartus hebben. Oorlog is business, maar een wereldoorlog kunnen de Amerikanen toch ook missen als kiespijn. Maar ja, waanzin kan soms ver gaan. We zullen het zien.

  2. GCl

   Amerika heeft een nieuwe vijand gecreëerd, nl Poetin, dat is nu de baarlijke duivel…Onder de mom van het neerhalen van MH17 (not) en het leveren van troepen in Oost-OekraIne (not) moeten er sancties zijn tegen Rusland. Hoe kan men beter Rusland treffen. Europa zo min mogelijk afhankelijk houden van het Russisch gas “Gazprom” dat voor 65% verantwoordelijk is voor de leveringen in Europa. VS heeft gegokt Assad te doen vallen binnen de kortste keren om zo vrije doorgang te kunnen verlenen aan een pijpleiding Qatar-Middellandse zee (direct voor Europa)…dus moest er opstand zijn en ISIS was daar het ideale middel voor…Maar het monster IS is nu gewoon niet meer te stuiten of beter gezegd men wil het niet stoppen, met alle gevolgen van dien….Miljoenen op de vlucht “een beetje propaganda via de sociale media, dat de EU het land van melk en honing is” en 100.000den doden voor gevolg. De sancties zijn een zegen voor Rusland ipv een nachtmerrie…Rusland en China gaan nauwer en nauwer samenwerken en de VS uit de markt prijzen.

 6. Pietje

  Het draait om de PetroDollar. Alle brandstof wordt betaald met Dollars. De USA moet dat systeem ten koste van alles in stand houden anders is het gedaan met de Dollar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s