Nederland, consumptieland: groei – piek – krimp

Vandaag op dit weblog een achtergrondartikel over de binnenlandse Nederlandse consumptie: de gezamenlijke bestedingen van het Nederlandse bevolking.
Je zou verwachten dat het CBS zo’n overzichtsartikel schrijft, of een economisch journalist. Maar helaas is het geen leuk, optimistisch artikel. Dat is misschien de reden dat niemand anders het wil schrijven.

Tussen 1995 en 2002 steeg de binnenlandse consumptie gestaag met 2 – 3% per jaar. Van 2003 tot 2008 groeide de consumptie langzamer met 1 tot 1,5% per jaar.
Na 2008 kwam de klad erin en begon de consumptie af te nemen.

Schermafbeelding 2014-11-20 om 16.51.55

In 2014 ligt de binnenlandse consumptie volgens het CBS op hetzelfde niveau als in 2004 en 2005. Maar ongeveer 8% lager dan de piekwaarde uit 2008.

De afgelopen 5 jaar hebben de Nederlanders minder uitgegeven: ze houden de hand op de knip, of ze hebben minder te besteden. Van een herstel is in 2014 nog geen sprake.

De omzet van de Nederlandse detailhandel bevestigt dit beeld. Sinds 2008 geven Nederlanders ook in winkels steeds minder uit.
Schermafbeelding 2014-11-20 om 17.02.42

Het lijkt erop dat in 2008 de hoogste materiële welvaart in Nederland werd bereikt. Het ligt in de verwachting dat de binnenlandse bestedingen nog verder zullen gaan afnemen. De koopkracht staat onder druk. De nationale en regionale overheid moet sterk gaan bezuinigen. En sociale verzekeringen worden langzaam weer afgeschaft.

6 gedachten over “Nederland, consumptieland: groei – piek – krimp

    1. paradoxnl

      Hans,

      Zeker interessant bericht. Ik was er reeds mee bekend. Ik wou er morgen op ‘mijn’ blog er een stukje over schrijven. Er zijn dit jaar twee gascontracten tussen Rusland en China getekend.

      Het eerste contract dat uit mijn hoofd (tussen Rusland en China) in maart 2014 getekend is gaat om grofweg 30 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis afkomstig uit nieuwe Oost Siberische gasvelden. Probleem is dat volgens allerlei analisten Oost Siberie maximaal 18 miljard zal kunnen leveren, zodat volgens het getekende contract er nog 12 miljard kubieke meter elders uit Rusland vandaan moet komen om aan het contract met China te voldoen. 12 miljard kubieke meter die waarschijnlijk uit West Siberische gasvelden vandaan gehaald zal worden, welke dan niet meer aan Europa geleverd kan worden.
      Het tweede gascontract dat onlangs is getekend gaat ook om grofweg 30 miljard kubieke meter, welke geleverd zal worden uit West Siberische gasvelden van waaruit ook gas geleverd wordt aan Europa. Als ik onafhankelijke analisten mag geloven zal de aardgasproductie in West -Siberie ook met de nodige investeringen de komende niet of nauwelijks toenemen. Dat betekend dat, als alles volgens plan gaat verlopen, er 30 miljard kubieke meter aardgas richting China zal gaan in plaats van richting Europa. In het ergste geval zal bij constant blijven van Russische aardgasproductie er vanaf grofweg 2018 dus maar liefst 30 + 12 = 42 miljard kubieke meter aardgas richting China gaan in plaats van richting Europa. Ruim 40 miljard kubieke meter minder aardgas import is meer dan noemenswaardig voor Europa!

      Rekening houdend met het gegeven dat de komende jaren de interne aardgas productie van de Europese Gemeenschap alleen maar verder zal dalen, geen goed nieuws voor de Europese gasvoorziening. En het ziet er ook naar uit de Noorse aardgasproductie binnen enkele jaren. Momenteel zijn onder andere vanwege de erg zachte winter van 2013/2014 de bovengrondse Europese aardgasvoorraden erg goed gevuld. Het is niet te hopen dat de komende jaren Europa getroffen gaat worden door lange koude winters. Het relatief goedkope aardgas van de laatste tijd zal snel plaats maken voor flink duur aardgas.

      1. Hans

        Paradox,

        Ik kwam er eerst niet goed uit hoeveel Rusland nu eigenlijk exporteert naar bijvoorbeeld Europa. Dat blijkt ongeveer 157 BCM te zijn(waarvan ongeveer 55 BCM via Nordstream).

        De Russische federatie exporteert ongeveer: tussen 203 en 229 BCM per jaar. Ze produceert ongeveer(totaal) tussen:671 en 723 BCM per jaar. Dat klopt ook(grofweg) met het artikel in de link van mijn eerdere bericht, hier:
        http://www.sott.net/article/288999-Looming-crisis-Russia-and-Chinas-new-gas-agreement-will-starve-EU-of-natural-gas

        Export ongeveer tussen: 203 en 229 BCM, dus.

        Als China van die 203 BCM /of 229, 68 BCM (38(deal 1)+30(deal 2)) gaat krijgen blijft er tussen de 135 en 161 BCM p.j over wat er overblijft voor Europa.
        Ze hebben hier dus grofweg nodig: 157 BCM.

        Beetje krapjes allemaal. Waarvan het me ook nog niet zeker is of de Russische federatie die overgebleven 135/161 inderdaad wel alleen naar Europa exporteert.

        BCM naar BMF, 1 BCM= 35,3 BCF. 1BCF=0,03 BCM.

        Gebruikte bronnen:
        http://www.eia.gov/countries/country-data.cfm?fips=RS

        Klik om toegang te krijgen tot KeyWorld2014.pdf

        Klik om toegang te krijgen tot Conversion_Factors.pdf

        http://www.nrcq.nl/2014/07/28/nederland-is-het-minst-afhankelijk-van-russisch-gas

  1. paradoxnl

    Hans, bedankt voor het cijfermateriaal!

    Dus de Russische export naar Europa is dus 157 miljard kubieke meter. Dan is de Europese afhankelijk van Rusland nog groter dan ik dacht. Dat zal dan inclusief de Oekraine en misschien ook Turkije zijn.
    Ook de totale Russische aardgasproductie is iets groter dan wat wat ik dacht.
    Maar de kern van het verhaal blijft m.i. overeind.

    1. Hans

      Paradox,

      Ik heb de cijfers dus van de site’s genomen van Eia en Iea, vandaar de twee cijfers in mijn som(de een is optimistischer dan de ander) Deze kunnen dus zelfs(te) optimistisch zijn.

      In deze link(hieronder) kun je zien naar welke landen Gazprom exporteert. Hier komt ook mijn berekening van 157 BCM vandaan(alle landen opgeteld). Turkije is hier ook bij Oekraïne niet.
      Maar net wat je zegt, de kern blijft overeind en het zal mij gaan verbazen, als Rusland aan, zowel China als Europa, probleemloos zal kunnen gaan leveren.

      http://www.nrcq.nl/2014/07/28/nederland-is-het-minst-afhankelijk-van-russisch-gas

      1. paradoxnl

        Hans, dank voor de link!
        Ik zat met 120 miljard kubieke meter op jaarbasis in mijn hoofd. Volgens het door jou gelinkte artikel bedraagt de export vanuit Gazprom (lees Rusland) naar de landen behorende tot de Europese gemeenschap zo’n 110 a 120 miljard kubieke meter op jaarbasis. Daarbovenop nog eens 50 miljard kubieke export naar overige landen in Europa. Dat is een heleboel. Meer dan ik dacht.
        ja, het is maar hoe het politieke klimaat de komende jaren zal zijn. Afhankelijk van het politieke klimaat zal er door Rusland meer of minder aardgas richting Oekraine of de rest van Europa geexporteerd worden. Zeker als we de komende jaren geconfronteerd worden met lange strenge winters gaan we extra interessante tijden tegemoet.

Plaats een reactie