Sneeuwbedekking op het Noordelijk halfrond dikker dan normaal

Volgens het Global Snow Lab van de Amerikaanse Rutgers University was er in februari 2015 gemiddeld 45 miljoen km² van het Noordelijk Halfrond bedekt met sneeuw. Dat oppervlak is iets kleiner dan het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar. Maar de sneeuwbedekking in februari vertoont over de laatste 30 jaar nog altijd een stijgende trend.

Schermafbeelding 2015-03-04 om 13.49.37

Het Canadian Cryospheric Information Network maakt ook een schatting van de totale hoeveelheid sneeuw, die op de continenten op het Noordelijk Halfrond ligt. Die hoeveelheid sneeuw, het “snow water equivalent” was in februari veel groter dan het gemiddelde over de periode 1998-2011.
Volgens de grafiek lag er 500 kubieke kilometer water extra in de vorm van sneeuw op het Noordelijk Halfrond. (zie onderstaande grafiek)

nh_swe22feb2015

Een grotere hoeveelheid sneeuw over het gelijke oppervlak uitgesmeerd betekent dat de laag sneeuw gemiddeld dikker is dan normaal. Misschien heeft dat tot gevolg dat het langer duurt voordat de sneeuw in het voorjaar weggesmolten is. We zullen het gaan zien in april en mei.

Advertenties

16 gedachten over “Sneeuwbedekking op het Noordelijk halfrond dikker dan normaal

 1. NevenA

  Interessant, Hans. Ik zie ook dat Environment Canada een nieuwe wereldmap heeft waar sneeuwdiepte-anomalie op te zien is.

  Ik weet niet wat de relatie tussen snow depth and snow water equivalent is, maar de plekken waar een hoop meer sneeuw is gevallen dan gemiddeld, lijken te zijn: Kamtsjatka, Noordoosten VS en Canada, en vooral centraal Siberië en het Himalaya-gebergte (denk ik).

  Wat ik nou echt interessant zou vinden, is een archief van deze map zodat er met voorgaande jaren vergeleken kan worden. Ik heb een beetje rondgeneusd bij Environment Canada, maar meer dan deze snow depth anomaly map voor 2012 kon ik niet vinden.

  Weet jij waar zoiets te vinden is? Misschien kijk ik later nog wel of er papers te vinden zijn.

   1. NevenA

    Bedankt, Hans! Paradoxnl had daar een link naar nog een prachtmap die ik mooi voor de Arctic Sea Ice Graphs website heb kunnen gebruiken (onder aan de pagina staan alle sneeuwgrafieken en -kaarten bij elkaar). Maar verder geen historische data.

    Ik vind extra sneeuwval in Centraal Siberië wel interessant, omdat dit betekent dat er meer zoet water naar de Arctische oceaan vervoerd zal worden, wat weer invloed heeft op de saliniteit in de Kara- en Laptevzee en dergelijke, wat weer invloed heeft op hoe makkelijk zeeijs smelt/aangroeit. Maar als ik het niet – of moeilijk – kan vergelijken met voorgaande jaren, is een eventueel effect moeilijk in te schatten.

    En ook de oorzaak is niet helemaal duidelijk. Waar hangt extra sneeuwval in de Centraal Siberië en het Himalaya-gebergte mogelijk mee samen? Temperaturen in de Stille Oceaan die de laatste maanden aan de hoge kant zijn? Er is vast meer over te vinden, maar mij lukt het niet. 🙂

   2. Hans Verbeek Berichtauteur

    Het is misschien handig om (eind juli) een screendump van de snow-water-equivalent-grafiek van CCIN te maken en op te slaan. Zo maken we ons eigen historisch overzicht van de sneeuwdikte.

  1. paradoxnl

   Hoi Neven,

   Ik heb helaas geen site kunnen vinden met historische mappen met sneeuwhoogte afwijkingen.
   Met behulp van onderstaande link kan men voor diverse plaatsen wereldwijd de dagelijkse sneeuwhoogten vanaf het jaar 2000 vinden:

   http://www.ogimet.com/gmetar_nav.phtml.en

   Na openen van link wordt er een kaart van de wereld getoond.
   Als men op de wereldkaart bijvoorbeeld klikt op west Siberie, wordt er een scherm geopend met een kaart ingezoomd op noordwest Siberie. Er is de keuze uit verscheidene kaartopties, bijvoorbeeld neerslag gedurende de afgelopen 24 uur, de temperatuur, significant weer, enzovoorts.
   Als je op ingezoomde kaart klikt op 1 van de waarnemingsstations (klikt daartoe op 1 van de getoonde symbolen) wordt voor het geselecteerde waarnemingsstation een recente lijst met allerlei gegevens getoond, vaak ook een kolom met daarin sneeuwhoogten (zie kolom snow dep.) .
   Bijvoorbeeld in onderstaande link worden o.a. de sneeuwhoogten vanaf 5 februari 2000 t/m 5 maart 2000 getoond van het op 63 graden noorderbreedte en 87 graden oosterlengte gelegen meetstation Verhneimbatsk:

   http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=23678&ano=2000&mes=3&day=5&hora=12&min=0&ndays=30

   Men kan door in bovenstaande link andere waarden in te vullen ook de sneeuwhoogte gegevens voor andere jaren, dagen en maanden inzien.
   Bijvoorbeeld als men in link het volgende aanpast …
   ano=2006
   mes=6
   day = 1
   days= 40 …..

   worden in de kolom snow dep. de sneeuwhoogten getoond gedurende de periode vanaf 23 april 2006 t/m 1 juni 2006.

   http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=23678&ano=2006&mes=6&day=1&hora=12&min=0&ndays=40

   1. NevenA

    Dank je wel voor de links, paradoxnl. Bij ogimet heb ik wel eens gesnuffeld naar temperatuurgegevens, maar die van wetteronline kende ik niet.

    Lokale gegevens zijn natuurlijk interessant, maar mijn voorkeur gaat uit naar satellietgegevens voor de big picture. De vraag is dan natuurlijk wel sinds wanneer er satellietgegevens zijn.

    Geheel toevallig is er recentelijk op het Arctic Sea Ice Forum een nieuwe website ‘ontdekt’ (door het wegvallen van de website van een Japanse organisatie die een populaire sea ice extent grafiek produceerde) waar je allerlei kaarten kunt produceren gebaseerd op gegevens van AMSR-2 en voorloper AMSR-E, dus vanaf 2002. Ik zeg toevallig omdat ik er net voor het eerst zelf naar gekeken heb, en ze hebben daar dus kaarten die niet alleen de toestand van het zee-ijs tonen, maar ook snow depth!

    Helaas gaat de data voor snow depth niet verder terug dan 2013, maar zo heb ik toch een vergelijking kunnen maken tussen 2013, 2014 en 2015. Het lukt me niet om hier plaatjes in de comments te plaatsen, dus hier is de link.

    Mijn eerste indruk is dat de sneeuw dit jaar minder diep is dan in 2014 en 2015, zowel in Noord-Amerika als Eurazië (met uitsluiting van Oost-Siberië). Maar goed, ik weet dus niet hoe betrouwbaar die satellieten dat registreren.

  2. paradoxnl

   Bedankt voor je reactie Neven.

   Ik reageer op een andere reactie van jou dan deze. Die andere reactie kan ik niet direct beantwoorden om de optie ‘beantwoorden’ niet getoond werd. Misschien kan men maar tot twee lagen diep reacties beantwoorden.

   Quote uit je reactie:
   “Helaas gaat de data voor snow depth niet verder terug dan 2013, maar zo heb ik toch een vergelijking kunnen maken tussen 2013, 2014 en 2015. Het lukt me niet om hier plaatjes in de comments te plaatsen, dus hier is de link.

   Mijn eerste indruk is dat de sneeuw dit jaar minder diep is dan in 2014 en 2015, zowel in Noord-Amerika als Eurazië (met uitsluiting van Oost-Siberië). Maar goed, ik weet dus niet hoe betrouwbaar die satellieten dat registreren”
   Einde quote.

   Merkwaardig, ik heb naar de link gekeken met satelliet waarnemingen vanaf 2013 en volgens de kleuring suggereren de plaatsjes dat er momenteel inderdaad maar net zoveel of zelfs iets minder sneeuw zou liggen dan op dezelfde datum in de jaren 2014 en 2013.
   Ik heb zojuist nog even mijn historisch archief er op nageslagen. Het archief betreft opgeslagen bitmap plaatjes van onderstaande link:

   http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsdivka.html

   Ik heb bijvoorbeeld het ‘wetterzentrale plaatje met sneeuwhoogten’ van 5 maart 2015 vergeleken met die van 10 maart 2014 [5 maart 2014 had ik toen niet opgeslagen, 10 maart was dicht bijzijnde datum], 5 maart 2013 en 5 maart 2012. Volgens de kleurindicaties was op 5 maart 2015 vooral in het grootste deel van Siberie en zeker in west Siberie noemenswaardig meer sneeuw dan op 10 maart 2014 en flink noemenswaardig meer sneeuw dan op 5 maart 2013 en 5 maart 2012. De op de wetterzentrale website door kleuren aangegeven sneeuwhoogten op genoemde datums komen goed overeen met gegevens uit de OGI website. Ook in Noord Amerika zou volgens mijn archief de sneeuwhoogten grosso modo niet minder zijn dan voorgaande jaren.

   Kort door de bocht zijn of
   1) de gegevens op OGI en de plaatjes op ‘wetterzentrale.de’ niet correct,
   2) de gegevens van de satelliet plaatjes door de jaren niet correct (kleur indicatie niet consistent over de jaren )
   3) of de OGI, wetterzentrale plaatjes en de ‘satelliet kaartjes’ kloppen niet.

   1. NevenA

    Ik vermoed dat het 2 is, paradoxnl, want de kaarten voor zee-ijsdikte vind ik er ook niet al te betrouwbaar uitzien.

 2. paradoxnl

  Hans,
  Omdat het voor mij een leuk onderwerp is…:)

  1)
  Ik ben ook benieuwd of met name in een groot deel van west en centraal Siberië de sneeuw dit jaar wat langer zal blijven liggen. In Tazovski (plaats in noordwest Siberië) is [wat betreft de 21-ste eeuw tot nu toe] vorig jaar de sneeuw record laat in het seizoen weggesmolten, namelijk 15 juni 2014. Het vorige record stond op naam van 11 juni 2004. In het jaar 2011 was aldaar het sneeuwdek al op 11 mei weggesmolten. De metingen gaan terug tot het jaar 2000!

  2)
  Sinds 26 februari jongstleden zijn de sneeuwhoogten in west en centraal Siberië nog verder toegenomen en er lag al zoveel.
  Momenteel ligt er, zoals bekend, in een zeer groot deel van west en centraal Siberië veel meer sneeuw dan tot nu toe rond deze tijd van het jaar in de 21-ste eeuw het geval was.
  Op de OGI website (link is te vinden in mijn artikel over Tazovski) kan men voor diverse plaatsen vanaf het jaar 1999 de dagelijkse sneeuwhoogten opzoeken.
  De OGI website maakt gebruik van waarnemingsposten (meetpunten) die behoren tot de “World Meteorological Organization (WMO)”. Een paar jaar geleden zijn er nog een hele reeks meetpunten toegevoegd. Een noemenswaardig deel van de meetpunten (bijvoorbeeld Turuhansk en Tazovski) waren al aan het begin van de 21-ste eeuw in gebruik.

  3)
  Ik was al van plan om een artikel te schrijven over de flinke sneeuwhoogten in grote delen van west en centraal Siberië.
  Hieronder voor een vijftal plaatsen aldaar de sneeuwhoogten (in cm) op 3 maart voor de jaren 2010 t/m 2015. Sommige WMO waarnemingsstations zijn pas de laatste jaren officieel in gebruik genomen…
  De meest linkse waarde achter iedere plaatsnaam betreft sneeuwhoogte op 3 maart 2015, de op 1 na meest linkse waarde is 3 maart 2014, enzovoorts. NG = Niet in gebruik.

  Bor: 122 – 98 – 87 – 67 – 64 -78
  Kuzmovka: 139 -111 -81 -73 – NG – NG
  Verhneimbatsk: 129 – 92 – 72 – 72 – 70 – 75
  Kiki Akki: 119 – 88 – 70 – 66 – 54 – 59
  Turuhansk: 129 -121 – 73 – 84 – 94 – 54

  En aan boven getoond lijstje zijn nog wel een tiental plaatsen toe te voegen met hetzelfde patroon.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je bijdrage, Paradox. De cijfers in de laatste alinea spreken boekdelen: op sommige plaatsen is de sneeuwlaag 2x zo dik als 5 jaar geleden.
   Metingen zijn de basis voor wetenschappelijke vooruitgang. Eerst meten en kijken of er een trend is. Pas daarna kun je gaan speculeren over een mogelijk verband.

 3. NevenA

  Ik heb nog nagedacht over een eventuele oorzaak van veel sneeuw in centraal Siberië naar aanleiding van een blog post die ik net op de Arctic Sea Ice Blog heb gepubliceerd. Er zijn de laatste weken aardig wat cyclonen die zo rond Florida ontstaan en het dan helemaal tot aan het Noordpoolgebied weten uit te zingen. Die nemen natuurlijk heel wat warmte en vocht mee. Het kan zijn dat ze een uitzwieper boven Siberië maken, en dat er daardoor veel extra sneeuw is gevallen.

  Er is nu een heel vette cycloon onderweg die misschien wel een druk van 950 hPa bereikt (da’s laag). In deze animatie die ik voor de blog post heb gemaakt zie je een voorbeeld van zo’n uitzwieper.

  Overigens heeft de site waar ik de plaatjes voor die animatie vandaan heb, ook toevalligerwijze een kaart met snow depth (kies Arctic GFS 7-day en dan Snow depth). Ik heb wel eens contact gehad met de programmeur van de site. Misschien heeft hij ergens een archief. Ik zal het tzt eens vragen.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling, Neven.
   Als er dit jaar meer tropische cyclonen doortrekken tot het Noordpoolgebied, dan is dat waarschijnlijk de vorige jaren ook gebeurd. En is misschien ook de oorzaak van de stijgende sneeuwval in oktober en november (het traditionele orkaanseizoen).
   Dit verschijnsel wordt misschien veroorzaakt door het opwarmen van de Atlantische Oceaan.

 4. NevenA

  Hoi Hans,

  Volgens de grafiek lag er 500 kubieke kilometer water extra in de vorm van sneeuw op het Noordelijk Halfrond. (zie onderstaande grafiek)

  Toevalligerwijze kwamen de grafieken uit je blog post ter sprake op de Arctic Sea Ice Forum, en om de een of andere reden is die snow water equivalent grafiek met die enorm hoge rode lijn uit de lucht gehaald (zie hier).

  Er staat nu wel een andere grafiek van de Finnish Meteorological Institute:

   1. NevenA

    Ik nu ook weer (ook op de ASIG), en de rode trendlijn is ook weer in beeld gekomen. Loos alarm. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s