Amerikaanse steenkoolproduktie daalt verder

In 2008 produceerde de VS 1172 miljoen “short ton” aan steenkool. Dat was de grootste hoeveelheid die ooit gewonnen werd. In de afgelopen 6 jaar is de steenkoolproduktie langzaam gedaald tot 997 miljoen short ton in 2014. In de grafiek hieronder, gemaakt met cijfers van het Energy Information Agency (EIA), is de produktiepiek aan het begin van de 21e eeuw goed zichtbaar.

Schermafbeelding 2015-04-09 om 07.54.47

In 2014 was de steenkoolproduktie bijna 15% lager dan in 2007.
Over de eerste twee maanden van 2014 werd 158,3 miljoen short ton aan steenkool geproduceerd. Over dezelfde periode van 2015 was dat 156,7 miljoen short ton, ruim 1% minder. Deskundigen becijferen dat de Amerikaanse steenkoolproduktie in 2015 kan uitkomen op 926 miljoen short ton: de laagste produktie sinds 1987.

Het verbruik van steenkool in de VS is ook aan het afnemen.
In 2007 verbruikte de VS 1128 miljoen short ton steenkool. In 2014 was het steenkoolverbruik afgenomen tot 917 miljoen short ton: een daling met 18%.

Schermafbeelding 2015-04-09 om 08.13.19

Volgens een onderzoek van Reuters lag het steenkoolverbruik in China in januari en februari ongeveer 1% lager dan gedurende dezelfde periode in 2014.
China en de VS zijn de twee grootste verbruikers van steenkool: tezamen verbruiken de VS en China meer dan 60% van alle steenkool die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd.
De VS en China veroorzaken tezamen 44% van de mondiale CO2-uitstoot. Als beide landen hun CO2-uitstoot omlaag weten te brengen, dan is het mogelijk dat ook de totale mondiale CO2-uitstoot in 2015 lager zal uitvallen dan in 2013 en 2014.

18 gedachten over “Amerikaanse steenkoolproduktie daalt verder

  1. Richard

    Ha hans, ouwe sikkit!

    De kolenproductie in de vs neemt af omdat ze shalegas op grote schaal uit de grond trekken! Maar dat wist je natuurlijk al!

    Om jouw favoriete doomers maar eens te quoten: “the stone age didn’t end because we ran out of stones”. Of was dat nou juist een niet peakert?

    Goeiedag maar weer!

    1. Hans Verbeek

      Hallo Richard.
      In dit blogje laat ik alleen de afname zien en ik ga niet in op de achterliggende reden voor de afnemende steenkoolwinning. Ik vind de reden die jij aandraagt wel plausibel.
      Het kan ook zijn dat de mountaintop-removal bij de steenkoolwinning hapert omdat er geen mountaintops meer zijn of de benodigde explosieven te duur geworden zijn. Ik denk wel dat de steenkoolwinning nog verder zal gaan afnemen, net als in Nederland en de rest van Europa is gebeurd.

      1. Richard

        Het is nog sterker: wij importeren tegenwoordig weer bergen met amerikaanse kool omdat die goedkoper is dan russisch gas. Daarom zijn er ook 4 kolencentrales in nld in aanbouw.

        En daarom stijgt bij ons de co2 uitstool en daalt die bij de amerikanen.

        Grappig he? Als we nou gewoon zouden boren naar schaliegas dan was dit allemaal niet nodig geweest. Plus dat we niet de russen zo’n 80 miljard per jaar cadeau doen.

      2. Hans Verbeek Berichtauteur

        Je bent heel slecht geïnformeerd, Richard. Je zou mijn blog vaker moeten lezen.
        De Nederlandse CO2-uitstoot daalt:

        Als je zoveel onzin blijft uitkramen wordt het wel erg moeilijk om jou serieus te nemen.

        De euro’s waarmee Europa het Russisch aardgas betaalt, lenen de Europese landen van banken en die banken krijgen die euro’s van de ECB. Er komen elk jaar nieuwe euro’s bij dankzij Mario Draghi. De schulden van de regereringen lopen elk jaar hoger op. Ik ben benieuwd hoelang de Russen zich nog laten foppen met dat Monoploy-geld.

      3. Hans Verbeek Berichtauteur

        De bron van dat ‘persbericht’ is kolenexpert Carlos Fernandez Alvarez. Ik denk dat meneer Alvarez niet helemaal objectief is en namens de steenkoolboeren spreekt.
        We kunnen deze discussie over een jaartje voortzetten om te zien of meneer Alvarez gelijk gekregen heeft of dat het maar een optimistisch, ongeloofwaardig verkooppraatje was.

      4. Richard

        Je bedoelt net zoals die voorspellinkjes van jou over de olieprijs?

        Hoor ik je nooit meer over de laatste tijd trouwens!

  2. Richard

    Laten we het maar eens over dat grafiekje van jou hebben.

    Als je data wilt gebruiken om je argumenten te ondersteunen moet je ook een verklaring kunnen geven voor wat die data vertelt. Waarom stijgt de co2 uitstoot tot ca 2007 om daarna te dalen? Dat lijkt mij niet omdat de co2 intensiteit van onze samenleving zo drastisch veranderd is maar meer omdat toen de economische crisis uitbrak.

    In dat licht wordt jouw opmerking dat ik zo slecht geinformeerd ben lachwekkend. Schrijf maar op: over tien jaar zit de co2 uitstoot tussen de 280-290 mton.

    1. Hans Verbeek

      De daling van de CO2-uitstoot is eenvoudig te verklaren, Richard.
      – Na 2007 wordt er veel minder gebouwd: er is minder bouwverkeer en er zijn veel werkelozen bijgekomen, die niet meer forensen.
      – Na 2007 wordt er meer duurzame energie opgewekt en daarom wordt er minder aardgas en aardolie verstookt.
      – Door dalende koopkracht, oplopende werkeloosheid en steeds zuiniger wordende auto’s wordt er steeds minder benzine en diesel verkocht en verbrand.

      en

      De crisis na 2007 heeft erbij jou persoonlijk misschien niet zo diep ingehakt. Maar de rest van Nederland is wel minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken.
      Kijk maar naar de cijfers van het CBS.

      1. Richard

        Goed, we zijn het er over eens dat er twee oorzaken zijn van het dalen van de co2 uitstoot: Het veranderen van de techniek en de economische activiteit.

        Door de recessie zal de co2 uitstoot dalen, daar zijn we het ook over eens. De vraag die overblijft: Is de energie technologie de afgelopen jaar zo fundamenteel veranderd dat dit een permanente verlaging van de uitstoot veroorzaakt of is er weinig veranderd?

        Ik zeg: Er is weinig veranderd. We bouwen zelfs kolencentrales bij, het aantal auto’s neemt toe etc, etc, etc.

  3. Richard

    p.s.: Ik ben trouwens ontslagen tijdens de crisis. Jouw argument dat de crisis er bij mij niet zo hard heeft ingehakt bekt wel lekker maar slaat nergens op. Jij kent mij niet.Jij kraait maar wat.

    Jouw argumentatietechniek heeft ook een naam. I.p.v. de ander op argumenten te weer te staan, trek je mijn motieven in twijfel (zelfde manier van redeneren als met die Carlos Alvarez van hierboven).

    Dat maakt op mij alleen maar een bozige indruk. Niet erg indrukwekkend hoor, ouwe sikkepit!

    1. Hans Verbeek

      Ik ken je inderdaad niet, Richard. Dat kun je mij verwijten, maar ook jezelf.
      Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken en ik zie dt de crisis er flink ingehakt heeft: kwa energieverbruik en kwa CO2-uitstoot.
      De toekomst is niet langer rooskleurig. Of je nu de laatste restjes steenkool verbrand om het warm te krijgen of de laatste restjes aardolie, maakt weinig uit.

      Lees mijn weblog als je wilt. Leer ervan als je wilt en wat je wilt.
      Maar je mag ook naar de steenkoolboeren of schaliegas-profeten gaan luisteren als je dat leuker vindt.

      1. Hans Verbeek Berichtauteur

        Wel blijven opletten, Ries. In september vorig jaar liet ik al zien dat de steenkoolprijs hard gedaald is.

        Dalende olieprijs en steenkoolprijs: de koolstofzeepbel loopt leeg


        Daarna begon ook de olieprijs snel te dalen. En ook aardgas is goedkoper geworden.
        Als de inkoop van fossiele energie voor energiecentrales goedkoper wordt, dan kunnen ze ook goedkopere stroom leveren. Klaar als een klontje.

      2. Richard

        Goed he?

        Meer geld voor mij, minder voor hun! Zie daar de wonderen van een beetje concurrentie: de burger krijgt het voordeel en bedrijven die op hun luie reet blijven zitten zien hun klanten weglopen!

        Maar je ontwijkt mijn punt: jij zegt dat de kolenproductie afneemt en toch bouwen we drie kolencentrales bij. Ra, ra, hoe kan dat!

        Een raadsel! Mistiek! Tovenarij! Harry Potter!

      3. Hans Verbeek Berichtauteur

        Weet je hoe makkelijk het is om geld te maken, Richard? Je spreekt gewoon met een makelaar af dat je huis 10% in waarde is gestegen; je gaat naar de bank en verhoogt je hypotheek. Ka-ching… kun je mooi een nieuwe auto gaan uitzoeken. Tovenarij, Harry Potter…

        Mario Draghi van de ECB maakt elke maand 60 miljard nieuwe euro’s… gewoon uit het niets. Alsof hij mag valsspelen met Monopoly. Met die nieuwe euro’s kunnen Europese landen steenkool kopen in Rusland of in de VS.

        Weet je ook hoe moeilijk het is om steenkool te maken?
        We zijn niet met de onderste steenkoollaag begonnen, maar met de bovenste, de makkelijk winbare steenkool. Het wordt steeds moeilijker, want we moeten steeds dieper graven. Er is steenkool genoeg… alleen het wordt steeds meer gedoe om het uit de Aarde te halen 🙂
        Da’s geen tovenarij, maar gewoon de realiteit.

      4. Richard

        Mario Draghi maakt helemaal geen nieuw geld. Hij ‘creeert’ inderdaad (digitale) euro’s maar die gebruikt hij niet om zijn vakantiehuisje van te verbouwen of een nieuwe fiets voor zijn dochter te kopen maar om obligaties op te kopen.

        T.o.v. de debet kant van zijn balans staat een evengrote credit. Het eigen vermogen van de ECB verandert niet.

        Dat geneuzel over QE is meer een complottheorietje die mensen zoals jij rondspuiten. Ik raad je aan eerst een boek te lezen voordat je helemaal alu-hoedje gaat.

Plaats een reactie