Verkoop van diesel in mei 6% lager dan in mei 2014

In mei werd er in Nederland 431 miljoen liter benzine verkocht, aldus het CBS. Dat is 2,7% minder dan in mei 2014. En het is maar liefst 11% minder dan in mei van 2012.
Hieronder heb ik de maandelijkse benzineverkoop van de afgelopen jaren uitgezet.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 12.58.37

De dunne donkerrode lijn in de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde over 6 maanden. Dat gemiddelde is het laatste jaar min of meer gelijk gebleven.

Het CBS rapporteert dat er in mei 540 miljoen liter diesel verkocht werd. Dat is 6% minder dan in mei 2014. Hieronder eenzelfde grafiek van de maandelijkse dieselverkoop in Nederland.

Schermafbeelding 2015-07-28 om 13.06.27

De donkergroene lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde aan over 6 maanden. Dat gemiddelde is het laatste halfjaar niet verder gedaald. Het lijkt erop dat het Nederlandse benzine- en dieselverbruik is gestabiliseerd op een lager niveau.

Een gedachte over “Verkoop van diesel in mei 6% lager dan in mei 2014

  1. Hans

    Wat misschien ook een beetje mee begint te spelen is dat er steeds minder leaseauto’s met dieselmotor rondrijden. Het loont immers steeds minder(omslagpunt grofweg >35dkm) en de fiscale voordelen voor hybride’s maakt de keuze makkelijker. Ook zijn de heel oude dieselauto’s bijna allemaal verdwenen nu.

    Wat ik ook een beetje vreemd vind is dat de dieselprijs erg gezakt is tov benzine: momenteel zo’n 40 cent per liter. Dat was jarenlang op 20 cent of minder. Overschotje ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s