’s Wereld grootste zonne-energiecentrale maakt verwachting niet waar

In februari van dit jaar werd de Ivanpah-zonne-energiecentrale in California geopend. De totale bouwkosten bedroegen 2,2 miljard dollar. Belangrijke investeerders in het project zijn Google ($168 miljoen) en energiemaatschappij NRG ($300 miljoen). De Amerikaanse overheid verstrekte een lening van 1,6 miljard dollar.

Hoofdinvesteerder NRG heeft nu een subsidie-aanvraag ingediend bij de Amerikaanse overheid ter waarde van 593 miljoen dollar teneinde de bouwlening van 1,6 miljard te kunnen terugbetalen. Het bedrag moet komen uit het potje van $18,5 miljard dat de Amerikaanse regering jaarlijks uitdeelt aan duurzame energie-projecten. Het lijkt erop dat de Ivanpah-centrale gewoon grotendeels gefinancierd zal gaan worden uit belastinggeld. Daar is niets mis mee, den wij in Europa ook. Maar het Amerikaanse FOX-news vindt het schandalig.

De Ivanpah-centrale kwam eerder negatief in het nieuws doordat er honderden vogels sterven in de bundels geconcentreerd zonlicht.

De opbrengst van de centrale valt tegen
In de periode van februari tot en met augustus produceerde de centrale slechts 254 duizend MWh (MegaWattuur). De exploitant van Ivanpah pocht dat de centrale een netto vermogen heeft van 377 MW. Dat betekent dat de centrale in de periode februari t/m augustus (200 dagen) minder dan 4 uur per dag elektriciteit leverde.
Dat vind ik toch tegenvallen omdat de zon in dat gebied in die periode 10 tot bijna 15 uur boven de horizon staat. Je zou verwachten dat de centrale dan toch wel 6 tot 9 uur energie kan opwekken.
Het zal dus veel langer gaan duren voordat dit megalomane project zichzelf heeft terugverdiend: d.w.z. meer energie heeft geproduceerd dan het heeft gekost. Jammer.
Ik denk dat kleinschalige installaties voor het opwekken van zonne-energie en windenergie eerder terugverdiend zijn en minder impact hebben op de leefomgeving.

Een gedachte over “’s Wereld grootste zonne-energiecentrale maakt verwachting niet waar

  1. Pingback: Het koste wat en heb je nog niets: ‘s Wereld grootste zonne-energiecentrale maakt verwachting niet waar | JDreport.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s