Afghanistan verworden tot een narco-staat

In het Amerikaanse Rolling Stone staat een uitgebreid artikel over Afghanistan.

In de afgelopen 13 jaar is de produktie van opium in Afghanistan verdubbeld. Afgelopen jaar werd er (volgens schattingen) 224 duizend hectare landbouwgrond ingezaaid met papavers. Dat leverde 6400 ton opium op, ongeveer 90% van de totale wereldproduktie.
De produktie en export van opium is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van het Bruto Binnenlands Produkt van Afghanistan. Ter vergelijking: in de jaren 80 droeg de produktie en export van cocaïne 6% bij aan de economie van Colombia. Afghanistan is een grotere narco-staat dan Colombia ooit is geweest.

De Afghaanse samenleving en politiek is doordrenkt met papaverteelt en drugshandel. Het centrum van de papaverteelt ligt in de provincie Helmand waar op ca. 100.000 hectare papaver geteeld wordt. De drugshandel genereert zoveel inkomsten, dat de politiek en de buitenlandse strijdkrachten de drugkartels ongemoeid laten of zelfs faciliteren.

In het jaar voor de invasie van Amerikaanse troepen in oktober 2001 drongen de Taliban de opiumproduktie terug tot 185 ton. Het anti-papaverbeleid van de Taliban brak de macht van de warlords en hun drugsbendes.
Na de invasie in 2001 sloten de Amerikaanse bevelhebbers een monsterverbond met de tegenstanders van de Taliban… de warlords en hun drugsbendes. Dit leidde tot een snelle terugkeer van de papaverteelt. In 2002, 6 maanden na de Amerikaanse invasie, bedroeg de produktie alweer 3400 ton opium.

Het drugsgeld doordrenkt de Afghaanse samenleving. Het gaat direct naar de boeren en als afkoopsom naar ambtenaren en politici. En indirect profiteert de Afghaanse bevolking net zoveel van de papaverteelt als de Nederlandse bevolking van het Groningse aardgas.

Osama Bin Laden is dood. Al Qaeda is verdwenen of opgesplitst in Al Shabaab, Boko Haram en IS. Maar nog altijd vechten er Amerikaanse militairen tegen de Taliban.
Waarom zijn er nog zoveel Amerikanen in Afghanistan? Vechten ze voor de rechten van meisjes en vrouwen? Of vechten ze tegen de mensen die de papaverteelt en drugshandel willen bestrijden?

Het uitgebreide originele artikel in Rolling Stone beantwoordt die vragen helaas niet.

2 gedachten over “Afghanistan verworden tot een narco-staat

  1. jos van veen

    Mmhh..wat dacht je dat er anders zou zijn of komen? De Amerikaanse hypocrisie?

    In ieder geval hebben ze daar geen aardbevingen van de oogst en dat scheelt dan weer.

  2. Wildebeest (7Penselen)

    Men weet in het westen ook goed dat er een boel mensen, zijn, die het systeem helemaal niet zien te zitten op het niveau om er in te participeren (huisje, sleurtje, baantje) en als je deze groep mensen zichzelf kan laten drogeren om hun eigen leven te vergeten komen ze in elk geval NIET in opstand. Sommige met drank, anderen met andere harddrugs en weer anderen met psychofarmaca van de dokter. Heroïne schijnt dan toch nog behoorlijk populair te zijn en de mensen een aangename roes te geven en het houdt mensen politiek gezien van de straat en niet iedereen wil drank of pillen. En als de aanvoer stopt dan komt er veel meer ellende in de Westerse zombielevingen.

    Overigens denk ik niet dat ze in Afghanistan zitten vanwege de drugs, maar voor andere redenen variërend van wraak voor 9/11 tot oliepijpleiding die men daar wilt leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s