Peak-everything in Nederland: consumptie huishoudens daalt verder

Winkelleegstand

Afgelopen week publiceerde het CBS de gegevens over de binnenlandse Nederlandse consumptie. In de grafiek hieronder is het volume, de fysieke hoeveelheid gekochte spullen, weergegeven. Het CBS heeft in haar tabellen de consumptie van het jaar 2000 op 100 gezet. De bestedingen in de andere jaren zijn op die waarde geïndexeerd.

Schermafbeelding 2015-02-24 om 20.19.01

Voor 2014 komt het CBS op een index van 105,8. Dat is vergelijkbaar met de waarde 105,1 uit 2005. In 2008 werd de grootste hoeveelheid spullen gekocht: 111,7. In 2013 was de binnenlandse consumptie marginaal groter dan in 2014: 106,0.

Tot 2008 kon de Nederlandse bevolking elk jaar meer kopen dan het jaar ervoor. Elk jaar kwamen er meer (web) winkels bij.
Maar de laatste 6 jaar kopen we met zijn allen steeds minder spullen, terwijl de bevolking groeit. De fysieke consumptie van spullen per hoofd van de bevolking daalt.De consumptie zal de komende jaren verder dalen. Oorzaken daarvoor:
– oplopende werkeloosheid
– afnemende koopkracht door kortingen op lonen, pensioenen en uitkeringen

Er zullen nog meer winkels gaan sluiten.

 

 

3 gedachten over “Peak-everything in Nederland: consumptie huishoudens daalt verder

  1. Hans

    Het is wel zo dat de bevolking groeit maar dat dat voornamelijk immigranten zijn, de Nederlandse bevolking is (ver) uitgegroeid(geboortes/overlijden heft elkaar op). Daardoor komen er wel steeds meer mensen in het land die niet veel te besteden hebben, waardoor het gemiddelde uitgegeven product per hoofd van de bevolking daalt. Dit is dus ook een mede oorzaak/effect.

    Maar de trend is onmiskenbaar dalend(uitgezonderd enkele gebieden in NL) m.i. , welke sprookjes ze ons ook willen laten geloven.

Plaats een reactie