Rusland nog altijd de belangrijkste olieleverancier van Nederland

Volgens de cijfers van het CBS importeerde Nederland afgelopen jaar 53,8 miljoen ton aardolie-grondstoffen. Dat is iets minder dan in 2015 toen er 54,0 miljoen ton werd geïmporteerd. De grootste import van aardolie-grondstoffen werd opgetekend in 2010: 56,3 miljoen ton.

Van die 53,8 miljoen ton in 2016 was 39,2% afkomstig uit Rusland. In 2015 kwam 27,4% uit Rusland.
In de grafiek hieronder kun je het marktaandeel van Rusland over de afgelopen jaren zien.

schermafbeelding-2017-02-18-om-09-36-33

Het lijkt erop dat Nederland olie uit Rusland prefereert boven olie uit Noorwegen. Het marktaandeel van Noorwegen daalde van 16,6% in 2015 naar 13% in het afgelopen jaar.

schermafbeelding-2017-02-18-om-20-41-42

Andere belangrijk olieleveranciers voor Nederland zijn:
– het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van 10,6% in 2016 en
– Irak met 9,1% in het afgelopen jaar.

5 gedachten over “Rusland nog altijd de belangrijkste olieleverancier van Nederland

 1. Wildebeest (7Penselen)

  We kunnen Rusland beter te vriend houden dan met allerlei vieze NATO spelletjes mee te doen. Immers we zijn kennelijk behoorlijk afhankelijk van Russische olie. En wees eerlijk 100x liever Russische olie dan olie uit terroristische landen zoals Saudi Arabie.

  1. Hans Verbeek Berichtauteur

   Uiteindelijk zal ook in Rusland de makkelijk winbare olie opraken. En dan moeten we het met minder olie of zelfs helemaal zonder olie zien te redden.

   1. Wildebeest (7Penselen)

    Dat geldt voor alle olielanden; ook voor Saudi Arabië. De olielanden zullen als ze verstandig zijn het langst over hun eigen olie beschikken. Het is wel zaak om in de tussentijd een complete transitie door zien te voeren. Naast dat olie eindig is ook olie slecht voor het klimaat en het milieu. Reden genoeg om er eigenlijk zo snel mogelijk ervan af te willen. Mijn inziens kan dit alleen met radicale decentralisatie en kleinere semi-autarikische gemeenschappen.

    Ik geloof niet in de verhalen van elektrisch rijden en wegwerp consumentenproducten met A+++ label. Ook is het de vraag of groene energie volledig in de energie behoefte van een moderne samenleving kan voorzien en dan heb ik het niet over de resource problematiek en de opkomende economieën, die onze verslavingswaanzin achterna gaan met de illusie dat het vooruitgang is.

    Ik denk dat het zo langzamerhand tijd wordt dat Europa als moeder van deze waanzin iets anders moet laten zien.

 2. RaymondRaymond Horstman

  Over 10 jaar of misschien wel eerder zullen we net zo afhankelijk worden van Russisch aardgas. Het duurt wel even voor heel het land afgekickt is van de aardgas verslaving. Aardgas is schoon en makkelijk, veel schoner dan kolen of stookolie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s