Oliewinning wordt alsmaar duurder: het Goliat-olieveld bij Noorwegen

Het tijdperk van de makkelijk winbare aardolie is voorbij. De olieproduktie van de velden in de Noordzee daalt gestaag. Daarom gaat de Noorse oliemaatschappij Eni Norge op zoek naar nieuwe olievelden aan de rand van het continentaal plat boven de poolcirkel.

Het Goliat-veld werd ontdekt in 2000. En men hoopte dat in 2013 de produktie kon beginnen. Maar afgelopen week kondigde Eni Norge aan dat er op zijn vroegst in de tweede helft van 2014 olie geproduceerd kan worden.

De geraamde kosten voor de exploitatie van het Goliat-veld zijn door deze tegenvaller opgelopen tot 6,1 miljard dollar.
Eni Norge verwacht 170 miljoen vaten olie te kunnen winnen uit Goliat.
Om de gemaakte kosten terug te krijgen moet Eni Norge minstens $36 aan elk vat Goliat-olie verdienen. Als Eni Norge geld heeft geleend, moet er ook rente worden betaald en moet de olie waarschijnlijk meer dan $40 per vat gaan kosten.
De olie moet ook nog getransporteerd worden van de poolcirkel naar de plek waar hij geraffinneerd wordt. Deze transportkosten maken de olie nog duurder.

Is de exploitatie van Goliat echt de moeite waard?
Eni Norge verwacht dat het veld 170 miljoen vaten olie oplevert. Dat is de hoeveelheid olie, die de wereld in tweeënenhalve dag opstookt.
Helaas zal het 15 jaar duren voordat alle 170 miljoen vaten gewonnen zijn. De gemiddelde produktie van Goliat (over die 15 jaar) bedraagt 32 duizend vaten per dag. Dat is maar 2% van de hoeveelheid olie, die Noorwegen nu dagelijks produceert ofwel een half promille van de totale wereldproduktie.

Winning van schalie-olie valt tegen
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan worden de kosten van de olieproduktie ook steeds hoger. De Amerikanen zijn erg enthousiast over de winning van shale-oil (olie uit schalie) door hydraulic fracturing. Maar dat enthousiasme begint af te nemen.
De ervaring leert dat schalie-oliebronnen slechts korte tijd veel olie produceren: na 6 jaar is de olieproduktie van een schalie-oliebron marginaal geworden.
In de staat Montana steeg de schalie-olieproduktie in 2006 tot boven de 100.000 vaten per dag. Maar inmiddels is de produktie met 40% afgenomen tot slechts 60.000 vaten per dag.
Deskundigen wijzen erop dat de makkelijkst winbare (de goedkoopste) schalie-olie als eerste geëxploiteerd wordt. Men verwacht dat de kosten steeds hoger zullen worden en de opbrengsten steeds lager.

Ondertussen beseffen steeds meer deskundigen dat dure olie economische groei onmogelijk zal maken. Ik hoop dat ze ook gaan beseffen dat meer dollars en euro’s maken of lenen van de centrale bank om de kosten te betalen geen oplossing is.

De financiële kosten van oliewinning zijn niet het probleem.
De winning van olie kost steeds meer energie, tijd en mankracht.
We moeten ons afvragen of het nog wel de moeite loont om die moeilijk winbare aardolie uit het Noordpoolgebied of schaliegesteente te halen.

Plaats een reactie