De Kunduz-missie, de F-16’s en de burgerslachtoffers

In het voorjaar van 2010 besloot de Nederlandse politiek tot een politie-trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Een belangrijk onderdeel van deze trainingsmissie was de ondersteuning door vier Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen. De Taliban, het Afghaanse verzet, heeft helemaal geen vliegtuigen. De F-16’s waren niet nodig om luchtaanvallen op de Nederlanders te voorkomen, maar om ze tegen aanvallen van grondtroepen en tegen bermbommen te beschermen.

In de afgelopen maanden hebben we opnieuw gezien dat de NAVO-gevechtsvliegtuigen nog altijd worden ingezet om grondtroepen te ondersteunen in gevechten tegen de Taliban.
Half februari werd in de provincie Kunar een bombardement uitgevoerd door de NAVO. Kennelijk was een bombardement de enige optie, die de bevelhebbers in het gebied zagen. Er vielen 10 burgerslachtoffers, waaronder vier vrouwen en vijf kinderen. De nationaliteit van de bombarderende piloot wordt nooit bekend gemaakt, maar het was waarschijnlijk geen Nederlander.
Gisteren, binnen twee maanden na de tragedie, kozen de bevelhebbers in Kunar opnieuw voor een bombardement om een eind te maken aan een vuurgevecht tussen Amerikaanse troepen en de Taliban. Er was al één Amerikaanse soldaat gedood en vier Afghaanse militairen waren gewond. Het bombardement beslechtte de strijd in het voordeel van de NAVO-troepen en kostte het leven aan 11 kinderen.

De bombarderende piloot kan ook een Nederlander zijn geweest. De Nederlandse F-16’s worden de laatste tijd vaker ingezet om Amerikaanse grondtroepen in Kunar te helpen.

Als de politietrainingsmissie in Kunduz afloopt, dan zullen de Nederlandse F-16’s nog actief blijven in Afghanistan. Tot halverwege 2014 kunnen de Amerikaanse troepen bij gevechten tegen de Taliban rekenen op de luchtsteun van Nederlandse F-16’s. En tot halverwege 2014 zullen er nog heel wat vrouwen en kinderen gedood worden door de vuurkracht van de NAVO-vliegtuigen.

6 gedachten over “De Kunduz-missie, de F-16’s en de burgerslachtoffers

  1. John Jorna

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn heel wat Europese burgers gedood door Geallieerde bommen. Denk aan het bombardement op Nijmegen. Toch leidde dit niet tot haat tegen de Amerikanen of Britten. De Duitse propaganda wist het niet uit te buiten. Aanvankelijk werden de NAVO troepen in Afghanistan als bevrijders gezien. Wat hebben ze fout gedaan? Zeg niet dat het niet ging om de belangen van de Afghanen, maar om de belangen van de Amerikanen. De bevrijding van Europa van de Nazi terreur was ons belang, maar ook een Amerikaans belang. Ik moet er vaak aan denken bij berichten over burgerdoden. Het antwoord, dat de Amerikanen niets te zoeken hadden in Afghanistan is me te gemakkelijk.

  2. Jan

    Mensen zijn niet belangrijk en zullen ze ook niet worden, ook hier gaat het alleen om geld.
    Zolang mensen dat niet in willen zien zullen dit soort dingen zich blijven herhalen.
    Vredesmissies bestaan niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s